16 marca 2012

SORBET Z ZIELONYCH JABŁEK I NAJPRZYSTOJNIEJSZY CUKIERNIK


Może się wydawać, że zrobienie sorbetu jest wyjątkowo proste. Bierzemy sok i cukier i mrozimy. Nic bardziej mylnego. Przygotowanie dobrego sorbetu, to kilkuetapowy proces, dzięki któremu sorbet nie będzie bryłą lodu, a miękkim i smacznym deserem. 
Zaadoptowałam przepis mojego ulubionego (i zarazem ideału z wyglądu ;)) cukiernika, Johnnego Iuzzini. Przepis Znalazłam w książce "Dessert fourplay". Książka jest wyjątkowa i choć mam ją już prawie rok, dopiero teraz odważyłam się coś z niej przygotować (a i tak wybrałam najprostszy przepis :)). 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 

źródło



Mam słabość do mężczyzn z dużymi tatuażami :D

Składniki:


  • 65 gramów wody
  • 1,5 łyżki light corn syrup (zamieniłam z golden syrup)
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 5 zielonych jabłek (użyłam Granny Smith), obrane, bez gniazd nasiennych 
  • 2,5 łyżki cukru inwertowanego (nie miałam i nie chciało mi się go robić...zamieniłam z płynną glukozą + pół łyżeczki soku z cytryny)



Wykonanie: 

Polecam używania cukru inwertowanego do mrożonych deserów. To właśnie dzięki niemu w lodach/sorbetach nie będzie kryształków lodu, a tekstura będzie miękka i delikatna.

W oryginalnym przepisie Iuzzini przygotowuje sorbet tylko ze świeżo wyciśniętego soku jabłkowego. U mnie to zadanie było nierealne do wykonania - nie mam sokowirówki. Zresztą dzięki użyciu całych jabłek wyszła mi całkiem przyjemna konsystencja.

1. Przygotuj dwie miski. Jedną dużą wypełnioną lodem lub lodowatą wodą oraz mniejszą.
2. Do rondla wlej wodę, glukozę z 1 łyżeczką soku z cytryny oraz golden syrup. Gotuj na średnim ogniu i doprowadź do wrzenia.
3. Dodaj do mikstury cukier. Mieszaj do rozpuszczenia się cukru.
4. Przelej płyn do wcześniej przygotowanej mniejszej miski, którą umieść w dużej misce wypełnionej lodem.   Lód bardzo szybko schłodzi nam miksturę. Płyn trzeba mieszać bardzo często.
5. Zetrzyj jabłka na tarce o najmniejszych oczkach. Od razu połącz je z sokiem z cytryny, aby nie straciły zielonego koloru. Swoje jabłka "zmieliłam" w kenwoodowskim blenderze. Trzeba działać bardzo szybko, na chwilę się zagapiłam i jabłka zaczęły mi brązowieć. Ledwo uratowałam kolor :).
6. Od razu połącz jabłka z cukrowym płynem.
7. Sorbet można przygotować w maszynie do robienia lodów lub w zamrażarce (dobrze jest co jakiś czas potrząsnąć pojemnikiem, w którym znajduje się masa).
8. Zamarznięty sorbet podawaj ze świeżymi malinami i ciasteczkiem.



5 komentarzy:

  1. A co to za apetyczny pan? Musze go chyba wyguglac...
    (Ja mam slabosc do duzych tatuazy w ogole, na meskich i kobiecych cialach)
    Sorbet wyglada wspaniale, jak lato w pucharku.

    OdpowiedzUsuń
  2. na taki deser, to ja bardzo chętnie :) ale sama się chyba nie podejmę..

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż ślina mi podchodzi, a zmysły pracuja na najwyzszych obrotach. Deser z klasą!

    OdpowiedzUsuń