30 marca 2012

FASZEROWANA PAPRYKA



Moja koleżanka, Daria, podpowiedziała mi, abym spróbowała produktów wegetariańskich firmy Quorn. Prawie nie jadam mięsa, więc wydało mi się to dobrym pomysłem, by wyrównać niedobór protein w diecie. Dodatkowo ten substytut mięsa nie jest przygotowany z soi, ale ze specjalnego gatunku grzyba. Nie wiem na ile te produkty są zdrowie, ale mają atest towarzystwa wegetariańskiego i naprawdę są smaczne.

Czy w Polsce można kupić Quorn? Jeśli tak, to musicie spróbować. 

Papryki faszerowane są w pierwszej 10 moich ulubionych obiadów :) Jeżeli nie jesteście wegetarianami do farszu użyjcie mięsa mielonego. Najlepsze będzie wołowe.   

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 



Składniki:

  • 4 czerwone papryki
  • 300 gramów dowolnego mięsa mielonego (lub 200 gramów mielonych kawałków Quorn)
  • 140 gramów ryżu (najlepiej krótko ziarnistego - nie miałam i użyłam basmati przez co farsz był dość sypki)
  • 1 średnia cebula, poszatkowana
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • pół litra bulionu
  • puszka pomidorów
  • serek Philadelphia (około 2 łyżek)
  • olej
  • ketchup (opcjonalnie)


Wykonanie:

1. Umyj papryki i wytnij z nich gniazda nasienne.
2. Na patelni podsmaż poszatkowaną cebulę, kiedy będzie złotawa dodaj do niej mięso lub wegetariański substytut. Smaż do zarumienienia mięsa.
3. Dopraw farsz pieprzem, solą i majerankiem. 
4. Połącz mięso z ugotowanym ryżem. 
5. Nadziej papryki farszem. 
6. Przed zapieczeniem papryk można je lekko podsmażyć. Wpłynie to korzystnie na smak sosu i skróci czas pieczenia. 
7. Do naczynia żaroodpornego przełóż papryki. 
8. Zalej je bulionem i pomidorami. 
9. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C dopóki papryka nie będzie miękka. 
10. Przelej sos przez sito do rondla. Kawałki pomidorów pozostałe na sicie przetrzyj łyżką. 
11. Podgrzej sos i dodaj do niego jedną łyżkę serka Philadelphia (można dać dwie, jeśli lubisz bardziej kremowe sosy). Dopraw pieprzem. Dla wyrazistości można dodać ketchupu.
12. Paprykę podawaj na ciepło z sosem. 

10 komentarzy:

  1. Przypomniałaś mi, że dawno nie faszerowałam papryki.. Chyba nadzieję ją rybą!

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszności :) fajnie, że dajesz wersję dla mięsożerców i nie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda naprawdę smakowicie. naprawdę, pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam faszerowane papryki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo lubię tak przygotowane papryki :) tylko serku jeszcze nie dodawałam :) jak nie zapomnę, to dodam następnym razem

    OdpowiedzUsuń
  6. Wypróbowałam dzisiaj Twój przepis. Nie dodawałam serka do sosu, mimo to był pyszny. Wielkie dzięki za bardzo dobry pomysł na obiad. Zapewne jeszcze nie raz wykorzystam przepisy z Twojego bloga. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowało :) Pozdrawiam gorąco!

      Usuń
  7. Witam.
    Czy sos też zapiekam z paprykami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :), papryki piecze się z bulionem i pomidorami. Już po pieczeniu z płynu, który pozostał w naczyniu żaroodpornym robi się sos.

      Usuń
  8. Uwielbiam paprykę w każdej postaci, a te danie chodzi już za mną od dawna:) ale muszę najpierw męża przekonać do papryki:) Wygląda apetycznie:)
    Kasia

    OdpowiedzUsuń