30 marca 2012

FASZEROWANA PAPRYKA



Moja koleżanka, Daria, podpowiedziała mi, abym spróbowała produktów wegetariańskich firmy Quorn. Prawie nie jadam mięsa, więc wydało mi się to dobrym pomysłem, by wyrównać niedobór protein w diecie. Dodatkowo ten substytut mięsa nie jest przygotowany z soi, ale ze specjalnego gatunku grzyba. Nie wiem na ile te produkty są zdrowie, ale mają atest towarzystwa wegetariańskiego i naprawdę są smaczne.

Czy w Polsce można kupić Quorn? Jeśli tak, to musicie spróbować. 

Papryki faszerowane są w pierwszej 10 moich ulubionych obiadów :) Jeżeli nie jesteście wegetarianami do farszu użyjcie mięsa mielonego. Najlepsze będzie wołowe.   

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 



Składniki:

  • 4 czerwone papryki
  • 300 gramów dowolnego mięsa mielonego (lub 200 gramów mielonych kawałków Quorn)
  • 140 gramów ryżu (najlepiej krótko ziarnistego - nie miałam i użyłam basmati przez co farsz był dość sypki)
  • 1 średnia cebula, poszatkowana
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • pół litra bulionu
  • puszka pomidorów
  • serek Philadelphia (około 2 łyżek)
  • olej
  • ketchup (opcjonalnie)


Wykonanie:

1. Umyj papryki i wytnij z nich gniazda nasienne.
2. Na patelni podsmaż poszatkowaną cebulę, kiedy będzie złotawa dodaj do niej mięso lub wegetariański substytut. Smaż do zarumienienia mięsa.
3. Dopraw farsz pieprzem, solą i majerankiem. 
4. Połącz mięso z ugotowanym ryżem. 
5. Nadziej papryki farszem. 
6. Przed zapieczeniem papryk można je lekko podsmażyć. Wpłynie to korzystnie na smak sosu i skróci czas pieczenia. 
7. Do naczynia żaroodpornego przełóż papryki. 
8. Zalej je bulionem i pomidorami. 
9. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C dopóki papryka nie będzie miękka. 
10. Przelej sos przez sito do rondla. Kawałki pomidorów pozostałe na sicie przetrzyj łyżką. 
11. Podgrzej sos i dodaj do niego jedną łyżkę serka Philadelphia (można dać dwie, jeśli lubisz bardziej kremowe sosy). Dopraw pieprzem. Dla wyrazistości można dodać ketchupu.
12. Paprykę podawaj na ciepło z sosem. 

9 komentarzy:

  1. Przypomniałaś mi, że dawno nie faszerowałam papryki.. Chyba nadzieję ją rybą!

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszności :) fajnie, że dajesz wersję dla mięsożerców i nie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda naprawdę smakowicie. naprawdę, pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam faszerowane papryki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo lubię tak przygotowane papryki :) tylko serku jeszcze nie dodawałam :) jak nie zapomnę, to dodam następnym razem

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo się cieszę, że smakowało :) Pozdrawiam gorąco!

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam.
    Czy sos też zapiekam z paprykami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :), papryki piecze się z bulionem i pomidorami. Już po pieczeniu z płynu, który pozostał w naczyniu żaroodpornym robi się sos.

      Usuń
  8. Uwielbiam paprykę w każdej postaci, a te danie chodzi już za mną od dawna:) ale muszę najpierw męża przekonać do papryki:) Wygląda apetycznie:)
    Kasia

    OdpowiedzUsuń