16 października 2011

DEVONSHIRE SCONES (English & Polish)





Scones to tradycyjne kruche słodkie bułeczki. Są bardzo popularne w krajach angielskojęzycznych. Podaje się je na krótko po upieczeniu. Przełożone dżemem i słodką gęstą śmietaną stanowią doskonały dodatek do popołudniowej kawy.







Przepis Mary Berry


Składniki: 



  • 450 g mąki self-raising*
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (ja dałam jedną)
  • 75 g masła 
  • 50 g miałkiego cukru
  • 2 duże jajka
  • około 225 ml mleka
  • dżem malinowy bądź truskawkowy
  • bita śmietana lub bardzo gęsta słodka śmietana



* Na każdą szklankę mąki dodajemy 1 i 1/4 łyżeczkę proszku do pieczenia i 1/4 łyżeczki soli (taki przepis znalazłam w internecie). 


Wykonanie:


1. Rozgrzej piekarnik do 220C. Natłuść 2 blachy.
2. Do miski wsyp mąkę i proszek do pieczenia. 
3. Do mąki dodaj masło. Ugniataj składniki, aż uzyskają konsystencję kruszonki. 
4. Wymieszaj ciasto z cukrem. 
5. Ubij jajka i połącz je z mlekiem - powinniście uzyskać do 300 ml płynu. 
6. Dwie łyżki płynu przelej do szklanki - będzie potrzebne do smarowania scones. 
7. Przelej pozostałe mleko do suchych składników. Wymieszajcie. Scones powinno mieć dość mokrą (elastyczną) konsystencję, ale dającą się dowolnie kształtować, wycinać kształty. 
8. Płaską powierzchnię posyp mąką. Przełóż na nią ciasto. Wałkuj je na grubość około 2 cm. Za pomocą okrągłej foremki o średnicy 5 cm wykrawaj ciasto. 
9. Układaj placki na blachę.
10. Każdy scone posmaruj mlekiem, które poprzednio odłożyliście. 
11. Piecz przez około 10 - 15 minut. 
12. Upieczone odstaw do ostygnięcia. Podawaj jak najwcześniej po upieczeniu. Przełóż je dżemem i śmietaną. 






....................................................................................................................................................................
Ingredients
450g (1lb) self-raising flour
2 rounded tsp baking powder
75g (3oz) butter
50g (2oz) caster sugar
2 large eggs
about 225ml (8fl oz) milk
To serve
raspberry jam
clotted cream or double cream, whipped
Preheat the oven to 220°C/425°F/gas mark 7. Lightly grease two baking-sheets.
Put the flour and baking powder into a bowl. Add the butter and rub it in until the mixture resembles fine breadcrumbs. Stir in the sugar. Beat the eggs together and make up to 300ml (10fl oz) with the milk, then put about 2 tbsp aside in a cup for later. Gradually add the egg mixture to the dry ingredients, stirring it in until you have a soft dough. It is far better that the scone mixture is on the wet side, sticking to your fingers, as the scones will rise better.
Turn the dough out on to a lightly floured surface and flatten it to a thickness of 1-2cm (½-1in). Use a 5cm (2in) fluted cutter to stamp out the scones by pushing it straight down into the dough (as opposed to twisting it), then lifting it straight out. This ensures that they rise evenly. Gently push the remaining dough together, knead lightly, reroll and cut out more.
Arrange on the prepared baking-sheets and brush the tops with the reserved beaten egg mixture to glaze. Bake for 10 to 15 minutes, until well risen and golden, then transfer to a wire rack and leave to cool, covered with a clean tea towel to keep them moist.
Serve as fresh as possible, cut in half and spread generously with strawberry jam. Top with a good spoonful of thick cream as well, if you like.

Festiwal Kuchni Brytyjskiej 2011 Kuchnie Świata... Od kuchni Ciasta Świata  

7 komentarzy:

  1. Wyglądają świetnie. Jeszcze nie robiłam takich ze śmietanowym wkładem :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Podpisze sie pod sylvvia, swietnei wygladaja! Zjadlabym sobie wlasnie teraz do herbatki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ulalallaa u nas 2 w nocy, zagladam do Ciebie i juz jestem glodna - szczerze mowiac, nie przepadam za sconsami ale Twoje wygladaja rewelacyjnie!!! ZDecydowanie uzyje Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają uroczo :) z takim podwójnym nadzieniem muszą być przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  5. cudne scones i na slodko i na slono!

    OdpowiedzUsuń
  6. cudne scones i na slodko i na slono!

    OdpowiedzUsuń