5 kwietnia 2010

Babka "2 czekolady"



Przepis na tę dwu-czekoladową babkę znalazłam na blogu Dagi ( Z piekarnika ). Mam niestety za szeroką formę  do babek i ciasto mi niezbyt urosło. W smaku babka jest przepyszna! Muszę kupić nową formę i zabieram się do pieczenia raz jeszcze. W trakcie przyrządzania i pieczenia po domu roznosi się przepiękny aromat czekolady. Mhhh!

Składniki na jasne ciasto:


  • Pół kostki masła
  • Szklanka przesianej mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • Tabliczka czekolady białej (100 gram!)
  • Pół szklanki cukru (ja dałam połowę mniej i ciasto i tak jest słodkie)

  • Ciasto ciemne:

  • Pół kostki masła
  • Szklanka przesianej mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • Tabliczka ciemnej czekolady (mlecznej lub gorzkiej)
  • Pół szklanki cukru

  • Do obu ciast:

  • Piana z 4 białek



Wykonanie:

Bierzemy dwa garnki. W jednym rozpuszczamy (na małym ogniu) masło z białą czekoladą, a w drugim masło z ciemną. Kiedy składniki się połączą dodajemy do każdego garnka cukier i w dalszym ciągu gotujemy. Musimy uważać, żeby masy nam się nie zagotowały, ani nie przypaliły.  Odstawiamy do wystygnięcia.

Następnie z każdą z mas ucieramy żółtka. Kolejnym etapem jest dodanie mąki z proszkiem do pieczenia. Po dodaniu wyjdzie nam gęsta masa, ale nie ma co się martwić, ponieważ nabierze ona konsystencji bardziej płynnej kiedy dodamy do niej ubitą pianę z białek (do każdej masy dodajemy pianę z 2 białek). Mieszamy ciasta delikatnie, najlepiej drewnianą łyżką.

Daga w swoim przepisie podała, że ciasto powinno się piec około 40-45 minut w 180 stopniach. Ja piekłam około godziny.

SMACZNEGO

8 komentarzy:

  1. och, lubię taki aromat czekolady roznoszący sie po domu.. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się że wypróbowałaś mój przepis a jeszcze bardziej się cieszę, że smakowało:-))

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak, bardzo smakowalo. Ciasta juz nie ma :). Jeszcze raz dziekuje za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kostka masła to 200 czy 250g ? ;) pozdrawiam Malgosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym przepisie to będzie 250 gramów. Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Dziekuje za odp szybka ;) trafiłam na Twojego bloga i tak przegladam i przeglsdam. Dodalam do ulubionych i z pewnością będę korzystać z Twoich przepisów, bo są ciekawe a zdjęcia wyglądają smakowicie hi hi ;) pozdrawi Malgosia

    OdpowiedzUsuń
  6. Pani Daria przysłała zdjęcia babki "2 czekolady". Dziękuję!

    [img]http://img.darmowetv.pl/images/1unnamtdt.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń
  7. Blog jest rewelacyjny jak dla mnie ,przejrzysto, pięknie odnoszę wrażenie, że pachnie tu wszystk, gratuluję pomysłowości a ja idę zakasać rękawy, bo nie wytrzymam tego no .....

    OdpowiedzUsuń