1 lutego 2010

Aromatyczna szarlotka



Przepis znalazłam na blogu Gotowanie cieszy. Jest jedno miejsce w Gorzowie Wlkp., gdzie podają najlepszą szarlotkę, jaką kiedykolwiek jadłam. Szukałam przepisu, który by ją przypominał i znalazłam. Z lodami waniliowymi i kawą będzie idealnym deserem.

Składniki na:

Ciasto:

500 gram mąki pszennej
3 żółtka
250 gram masła
1/2 szklanki brązowego cukru
2 1/2 łyżki kwaśnej śmietany (18%)
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Farsz:

2 1/2 kg jabłek
6 łyżek brązowego cukru ( w oryginalnym przepisie jest 10 łyżek)
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie

Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski i ugniatamy do chwili powstania jednolitego ciasta. 
Dzielimy ciasto na 2 części - 2/3 i 1/3 - obie wkładamy do lodówki. Jabłka obieramy i siekamy na tarce w cienkie talarki lub kroimy w plasterki. Cukier, cukier waniliowy i cynamon mieszamy i zasypujemy jabłka. Dokładnie mieszamy uważając, żeby zbytnio nie połamać jabłek. Większy kawałek ciasta wałkujemy i wykładamy nim blachę. Na ciasto wykładamy jabłka. Drugą część ciasta także wałkujemy i przykrywamy jabłka. 
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni i pieczemy 45 - 50 minut.


2 komentarze:

  1. Ciasto jest przepyszne, pieknie sie prezentuje...polecam
    Natalia

    OdpowiedzUsuń
  2. Taką szarlotkę jadłam w Niemczech. To typowe ciasto w tamtych rejonach, zawsze w formie tortu, z tym ze często w cieście drożdżowym. Dużo przepisów można na niemieckich stronach znaleźć, jako "Apfelkuchen" ;)

    OdpowiedzUsuń