W mojej rodzinie w każdy piątek unikamy mięsa, a na obiad najczęściej serwujemy ryby. Dziś zmierzyłam się z koszmarem mojego dzieciństwa, czyli z kotletami rybnymi. Uważam się za osobę nawróconą i będę przygotowywać je częściej!
Dodatek ziemniaków, ziół i przypraw sprawia, że rybny smak jest delikatniejszy.
Myślę, że takie kotlety bardzo zasmakują Waszym pociechom :).
Przepis ze zdjęciami krok po kroku.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:
- 250 gramów tuńczyka z puszki (wybierzcie tego w sosie własnym lub wodzie), zważcie rybę po odlaniu zalewy i po wyjęciu z puszek
- 450 gramów ugotowanych ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryczka chili, moja była średnio ostra
- 4 łyżki bardzo drobno poszatkowanego szczypiorku
- 4 łyżki bardzo drobno poszatkowanej natki pietruszki
- 1 jajko
- 50 gramów bułki tartej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- sól
- pieprz
Wykonanie:
1. Papryczkę pokrój drobniutko i przełóż ją do miski razem ze szczypiorkiem i natką. Jeżeli nie chcesz użyć chili, to zamień ją na 1/4 czerwonej papryki.
2. Wymieszaj tuńczyka z ziołami, chili, czosnkiem i przyprawami. Wstaw na pół godziny do lodówki.
3. Ugnieć ziemniaki (łatwiej jest to zrobić, gdy są gorące). Nie muszą być bardzo gładkie, nawet dobrze, jak pozostaną w nich niewielkie nieugniecione kawałki.
4. Zimne ziemniaki, jajko i bułkę tartą dodaj do miski z tuńczykiem.
5. Wymieszaj dokładnie.
6. Uformuj z masy około 10-12 kotletów.
7. Postaraj się, aby kotlety były równej wielkości.
8. Smaż po obu stronach i bokach. Gotowe kotleciki będą zarumienione.
Smacznego :)
Wyglądają bardzo apetycznie...musiały być pyszne:-)
OdpowiedzUsuńBędę jutro robić!
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite wyszły! Dziękuję za przepisik!
OdpowiedzUsuńRewelacyjny przepis. Moim dzieciom bardzo smakowały :-)
OdpowiedzUsuń