7 marca 2015

CIASTECZKA GĘSIE ŁAPKI


Może skusicie się na bardzo proste ciasteczka o super słodkiej nazwie? Gęsie łapki skuszą Was swoją kruchością, cytrynową nutą i kształtem :)

Przepis ze zdjęciami krok po kroku. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).




Składniki:


  • 200 gramów twarogu półtłustego (śmietankowy lub zmielony)
  • około 2 szklanek mąki
  • 200 gramów masła, zamrożonego*
  • 2 żółtka
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • 1 szklanka cukru
  • skórka z 1 cytryny lub skórka z połowy pomarańczy
* włożonego na godzinę do zamrażarki



Wykonanie:

1. Na stolnicę przesiej mąkę.
2. Dodaj do mąki ser, żółtka, przetarte na tarce masło, skórkę oraz wodę.
3. Zagnieć ciasto, ale nie rób tego długo.
4. Uformuj z ciasta kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
5. Po godzinie ciasto cienko rozwałkuj i wykrawaj szklanką koła.


6. Przesyp cukier do głębokiego talerza i obtaczaj w nim koła ciasta (po obu stronach).


7. Złóż koło na pół i ponownie obtocz w cukrze.


8. Następnie znów złóż na pół i ponownie obtocz.


9. Ułóż ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.


10. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30-40 minut.


Smacznego :)

10 komentarzy:

  1. Cudowne są :) Bardzo ciekawa nazwa.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdjęcie nadesłała Pani Anna Zychowicz :)

    [img]http://i59.tinypic.com/110d2lw.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń
  3. Super ciasteczka. muszę wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wlasnie robie i juz nie moge sie doczekac kiedy beda gotowe! Wygladaja super! Dziekuje za przepis!
    pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ola a ja będę robić po świętach jak wrócę domu i będę miała chwilę wolnego :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pani Jakubiec Jolanta upiekła ciasteczka gęsie łapki :)

    [img]http://i59.tinypic.com/30w8jf5.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń
  7. Zdjęcie gęsik łapek przysłała Pani Marta Babińska :)

    [img]http://i59.tinypic.com/5umkok.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń
  8. też je uwielbiam. Zamiast białego stosuję brązowy cukier - taki fajny karmel się robi. Mmmmmmniam

    OdpowiedzUsuń