9 sierpnia 2013

DOMOWY CHLEBEK PITA



Chlebki pita są bardzo łatwe i szybkie do wykonania (oczywiście nie licząc czasu, kiedy ciasto musi wyrastać). Pitę można użyć do wykonania domowego souvlaki

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 



Składniki:

  • szczypta cukru
  • mniejsza łyżeczka soli
  • około 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • większa łyżeczka suchych drożdży


Wykonanie:

1. Rozpuść drożdże i cukier w ciepłej wodzie. Odstaw w ciepłe miejsce na około 2 minuty (drożdże muszą się spienić). 
2. Dodaj pozostałe składniki i ugniataj ciasto do momentu kiedy będzie gładkie, elastyczne i nie będzie lepić się do rąk (można dosypać więcej mąki, jeżeli ciasto jest zbyt luźne). 


3. Uformuj z ciasta kulę i przełóż ją do miski, którą przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na około 40 minut (ciasto musi podwoić swoją objętość). 
4. Podziel ciasto na 7 części. Każdą z nich rozwałkuj na placki. 


5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 210 stopni C. Podczas pieczenia chlebki urosną i nabiorą złotawo-brązowego koloru. 

Smacznego :)


8 komentarzy:

  1. Około ilu minut muszą się piec? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno powiedzieć, bo każdy piekarnik jest inny. U mnie zajęło to około 6 minut. Gotowe chlebki będą złotawo-brązowe i wyrośnięte.

      Usuń
    2. Chlebek w smaku i wyglądzie wyszedł przepyszny, ale... wielkości piąstki drobnej kobietki :( co zrobiłam nie tak? -Monika.

      Usuń
    3. Być może rozwałkowała Pani zbyt małe placki. Cieszę się, że smakował :)

      Usuń
    4. zrobiłam wczoraj :) trochę zmodyfikowałam Pani przepis bo zrobiłam z 6 szkl mąki. wyszły meega (:

      Usuń
  2. Witam a czy zamiast suchych drożdzy można dodać swieże? I jak tak to jaka bedzie ich proporcja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :) Uznaje się, że dwie łyżeczki suchych drożdży to 7 gramów, a to odpowiada 25 gramom drożdży świeżych. Musisz w przepisie użyć około 13 gramów drożdży świeżych. Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Dziś je upiekłam ale nie zrobiły sie im takie brzuszki. co zrobiłam źle?

    OdpowiedzUsuń