Chlebki pita są bardzo łatwe i szybkie do wykonania (oczywiście nie licząc czasu, kiedy ciasto musi wyrastać). Pitę można użyć do wykonania domowego souvlaki.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).
Składniki:
- szczypta cukru
- mniejsza łyżeczka soli
- około 1,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- większa łyżeczka suchych drożdży
Wykonanie:
1. Rozpuść drożdże i cukier w ciepłej wodzie. Odstaw w ciepłe miejsce na około 2 minuty (drożdże muszą się spienić).
2. Dodaj pozostałe składniki i ugniataj ciasto do momentu kiedy będzie gładkie, elastyczne i nie będzie lepić się do rąk (można dosypać więcej mąki, jeżeli ciasto jest zbyt luźne).
3. Uformuj z ciasta kulę i przełóż ją do miski, którą przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na około 40 minut (ciasto musi podwoić swoją objętość).
4. Podziel ciasto na 7 części. Każdą z nich rozwałkuj na placki.
5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 210 stopni C. Podczas pieczenia chlebki urosną i nabiorą złotawo-brązowego koloru.
Smacznego :)
Około ilu minut muszą się piec? :)
OdpowiedzUsuńTrudno powiedzieć, bo każdy piekarnik jest inny. U mnie zajęło to około 6 minut. Gotowe chlebki będą złotawo-brązowe i wyrośnięte.
UsuńChlebek w smaku i wyglądzie wyszedł przepyszny, ale... wielkości piąstki drobnej kobietki :( co zrobiłam nie tak? -Monika.
UsuńByć może rozwałkowała Pani zbyt małe placki. Cieszę się, że smakował :)
Usuńzrobiłam wczoraj :) trochę zmodyfikowałam Pani przepis bo zrobiłam z 6 szkl mąki. wyszły meega (:
UsuńWitam a czy zamiast suchych drożdzy można dodać swieże? I jak tak to jaka bedzie ich proporcja
OdpowiedzUsuńWitam :) Uznaje się, że dwie łyżeczki suchych drożdży to 7 gramów, a to odpowiada 25 gramom drożdży świeżych. Musisz w przepisie użyć około 13 gramów drożdży świeżych. Pozdrawiam :)
UsuńDziś je upiekłam ale nie zrobiły sie im takie brzuszki. co zrobiłam źle?
OdpowiedzUsuń