14 sierpnia 2013

PIE Z KURCZAKIEM, PIECZARKAMI I WARZYWAMI



W Wielkiej Brytanii mieszkam już 6 lat i coraz częściej gotuję tutejsze kulinarne klasyki. Ostatnio miałam wenę i przygotowałam przepis na angielski pie z kurczakiem (przede wszystkim udało mi się w końcu zrobić zdjęcia krok po kroku). 
Zastanawiałam się, jak przetłumaczyć na język polski owo króciutkie słowo "pie" i szczerze mówiąc nie wpadłam na żaden pomysł. Może ktoś wie? 

Czymże jest ten tajemniczy "pie"? Otóż wersji tego dania jest wiele, ale mają jedną wspólną cechę - sos/owoce/krem najczęściej są pieczone pod "pierzynką" z ciasta (czasami ciasto zastępuje beza). Pies są tradycyjne nie tylko w UK, ale także w innych krajach angielskojęzycznych. Wydaje mi się, że najpopularniejszy jest sławny apple pie :). 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 


Na zdjęciach zobaczycie, że wstawiłam na środek dania ceramicznego ptaszka. Ten malutki gadżet pomaga wydostawać się parze ze środka pie, a oprócz tego dodaje urody potrawie. Jeżeli nie posiadacie takiego drobiazgu, to wystarczy na środku ciasta francuskiego wykroić dziurę o średnicy małego kieliszka. 




Nie podaję wymiarów naczynia, bo nie jestem w stanie przewidzieć ile wyjdzie Wam potrawki (wszystko zależy od wielkości użytych składników). Moje naczynie mieści w sobie porcje dla trzech osób (albo dwóch bardzo głodnych panów :)).  

Składniki:


  • 1 mniejsza cebula
  • pół dużego pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 pieczarek
  • 2 mniejsze marchewki
  • kilka różyczek brokuła
  • kilka różyczek kalafiora
  • mniejsza cukinia
  • opcjonalnie około 2 mniejszych garści przetartego sera (u mnie dojrzały cheddar) 
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany (u mnie creme fraiche)
  • pieprz
  • sól
  • ostra papryka w proszku
  • garść groszku (u mnie mrożony)
  • 2 nogi z kurczaka
  • garść poszatkowanej natki pietruszki
  • drobiowy bulion, można rozpuścić we wrzącej wodzie bulionetkę (u mnie około 600 ml - bulion musi przykryć pozostałe składniki znajdujące się w garnku)
  • gotowe ciasto francuskie
  • skrobia kukurydziana (lub ziemniaczana)
  • 1 jajko



Wykonanie:

1. Zdejmij skórę z nóżek. Natrzyj mięso pieprzem, solą i ostrą papryką. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Nie popatrzyłam na zegarek, więc nie wiem ile czasu mi to zajęło. Z reguły poznaję po zapachu unoszącym się w domu, kiedy mięso może być upieczone. 
2. Pokrój pieczarki, pora i cebulę w cienkie paseczki. Przeciśnij przez praskę czosnek. Podsmaż wszystko na niewielkiej ilości oleju. Smaż do momentu, kiedy wyparuje cała woda z pieczarek. 


3. Dodaj do garnka pokrojone marchewki. Smaż przez kilka minut. 


4. Dodaj do garnka cukinię (pokrojoną w plastry) i kalafior. Zalej składniki bulionem. Tak, jak pisałam wcześniej ma przykryć składniki w garnku, więc w zależności od ich ilości możecie potrzebować go więcej lub mniej ode mnie.
5. Mniej więcej na tym etapie powinny być już upieczone nóżki. Wyjmij je z piekarnika i oddziel mięso od kości. 


6. Dodaj mięso, groszek i brokuły do garnka. Gotuj około 2 minut. Dopraw danie. 


7. Za pomocą łyżki cedzakowej wyłóż do żaroodpornego naczynia warzywa i mięso. 
8. Pozostały w garnku płyn zagęść śmietaną, serem i skrobią ziemniaczaną (na moją ilość płynu użyłam dwóch łyżek skrobi, które najpierw wymieszałam z niewielką ilością sosu, a dopiero potem wlałam do garnka). Na tym etapie dodaj natkę pietruszki (ja z rozpędu dodałam natkę wcześniej i niestety straciła swój kolor). 
9. Gotuj sos do zagęszczenia i przelej go do brytfanki. Do sosu można dodać odrobinę gałki muszkatołowej. 


10. Umieść na naczyniu płat francuskiego ciasta. Na środku zrób dziurę, aby mogła uchodzić z dania para. Przyklej ciasto do brzegów brytfanki i odetnij nadmiar ciasta. Delikatnie natnij ciasto na kształt kratki na całej jego powierzchni. 


11. Dowolnie udekoruj wierzch ciasta.  Ja wycięłam serca z pozostałego ciasta. 


12. Posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem. 


13. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Wyjmij pie z piekarnika, kiedy ciasto francuskie będzie zarumienione. 
14. Podawaj na gorąco. 

Smacznego :)



4 komentarze:

  1. wygląda cudownie !!! ;) kurczak i groszek to swietne polaczenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ślicznie wygląda z tm pingwinkiem. nie jadam takich zapiekanek, a szkoda. chyba to w końcu zmienię i wprowadzę takie pie do jadłospisu!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio buszowałam w sklepie i mocno zastanawiałam się nad takim ptaszkim :)A paj bardzo apetyczny - ja nazywam je po prostu zapiekankami :)

    OdpowiedzUsuń