29 czerwca 2012

MOUSSAKA


Moussaka to danie kojarzące się ze słoneczną Grecją. Spróbować tej zapiekanki można też w Turcji, Cyprze i na Bałkanach.
Samo wykonanie tej potrawy jest dość pracochłonne. Polecam przygotować moussakę w jeden z leniwych dni, kiedy macie ochotę posiedzieć kilka godzin w kuchni.
Moussakę najlepiej kroić po lekkim przestudzeniu. Swoją kroiłam bardzo gorącą i troszkę mi się "rozpływała".

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 




Składniki na dużą zapiekankę:


  • 1 cukinia
  • 2 średnie bakłażany
  • 3 duże ziemniaki (ilość zależy wielkości naczynia, w którym będziesz piec moussakę - plastry ziemniaków mają pokryć całe dno naczynia)
  • pieprz
  • sól
  • 500 gramów mięsa mielonego (jagnięciny lub wołowiny) lub jego wegetariański odpowiednik (użyłam 300 gramów quorn) 
  • 4 ząbki czosnku (możesz dać 3), pokrojonego w cieniutkie plasterki
  • 1 spora cebula, drobno poszatkowana
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka kolendry w proszku
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano
  • mała garść posiekanej mięty 
  • 4 duże pomidory, bez skórki i pokrojone w małą kostkę
  • 200 ml bulionu (warzywnego lub drobiowego)
  • mała garść posiekanej kolendry


Wykonanie:

1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. 
2. Na odrobinie oleju podsmaż cebulę i czosnek (uważaj, żeby nie przypalić czosnku).
3. Dodaj do cebuli mięso lub jego wegetariański odpowiednik. Smaż do zarumienia się mięsa.
4. Dodaj do mięsa pomidory, bulion. Gotuj na małym ogniu około 15 minut.
5. Po upływie 15 minut przypraw sos: suszonymi kolendrą i oregano, solą, pieprzem, cynamonem. Gotuj jeszcze 10 minut.
6. Spróbuj sosu. Dopraw go do swojego smaku. Dodaj do sosu świeżą miętę i kolendrę (nie dawałam kolendry). Ilość świeżych ziół zależy od Ciebie. Najlepiej dodawać je stopniowo i próbować sos.
7. W międzyczasie przygotowywania sosu należy zająć się warzywami. Kroimy cukinię, bakłażany i ziemniaki na dość cienkie plastry (nie mają być prześwitujące, ale też nie za grube. Tak na oko około 20 milimetrów).
8. Każdy plaster po obu stronach przypiekłam na patelni grillowej. Trochę to pracochłonne zajęcie. Jeżeli nie masz na to ochoty, możesz podpiec warzywa w piekarniku: lekko natłuść 2 duże blachy (najlepiej olejem w sprayu). W temperaturze 200 stopni piecz warzywa przez około 20 minut (mają być zarumienione). W międzyczasie można obrócić plastry na drugą stronę.
9. Na dnie dużego naczynia żaroodpornego ułóż plastry ziemniaków. Ułóż na nich połowę plastrów bakłażana.
10. Na plastry wyłóż połowę sosu.
11. Na sos plastry cukinii.
12. Przełóż do naczynia resztę sosu i wyłóż na nim resztę plastrów bakłażana.


Składniki na beszamel:


  • szczypta gałki muszkatołowej
  • bułka tarta
  • 1 liść laurowy
  • 600 ml pełnego mleka
  • 2 jajka
  • 50 gramów parmezanu
  • 30 gramów sera gruyere
  • 75 gramów masła
  • 75 gramów mąki
  • sól
  • pieprz


Wykonanie:

1. Na średnim ogniu w dużym rondlu rozpuść masło. 
2. Dodaj do masła mąkę i gotuj mieszając przez 1 minutę.
3. Wlej do rondla mleko i za pomocą trzepaczki dobrze wymieszaj składniki - uważaj, żeby nie powstały grudki. Razem z mlekiem dodaj gałkę i liść laurowy.
4. Gotuj mleko do jego zgęstnienia. Na małym ogniu może to potrwać około 10 minut. Co jakiś czas wymieszaj sos, żeby nie się nie przypalił.
5. Pod koniec gotowania dodaj do sosu przetarte na tarce sery, sól i pieprz (do smaku).
5. Gęsty sos odstaw z ognia (ma mieć konsystencję gęstego budyniu). Wyjmij liść laurowy. Do lekko przestudzonego sosu wlej roztrzepane jajka i szybko mieszaj za pomocą trzepaczki (nie może powstać z niego jajecznica).
6. Wylej sos na wcześniej przygotowane warstwy mięsno - warzywne.
7. Posyp sos beszamelowy bułką tartą. Na swoją zapiekankę użyłam około 3 łyżek bułki.
8. Piecz moussakę aż do zrumienienia się wierzchu.

Swoją moussakę podałam z sałatką z ogórków, rzodkiewki, rukwi wodnej, sałaty, szczypiorku. Warzywa wymieszałam z sosem jogurtowo-miętowym.


Poznaj moje inne przepisy:

Rok wcześniej na blogu: Kimchi Jigae/koreańska zupa
Dwa lata temu na blogu: Kolorowe conchiglioni rigati nadziewane wołowiną (ale straszne zdjęcia :D)

9 komentarzy:

  1. Pyszne danie i przepiękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  2. W moussace uwielbiam tę 'szczyptę cynamonu', która decyduje o smaku dania i nadaje mu śródziemnomorskiej słodyczy, ech... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubie bardzo. To swietne danie, ktorym mozna nakarmic tlumy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przygarniesz mnie na obiad? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jadłam ją kiedyś na wakacjach. Także pracochłonne przygotowanie mi nie straszne, o ile wspomnienia wrócą :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda super ,uwielbiam takie zapiekanki, dobrze że w Lidl kupiłam niedrogi parmezan więc zrobię tą pyszną mussakę:)

    OdpowiedzUsuń
  7. aaah, moja też krojona po upieczeniu, nie daliśmy jej odpocząć... płynąca ale pyszna :) piekna prezentacja Olinku

    OdpowiedzUsuń