10 marca 2012

SERNIK NA ZIMNO KAWOWY


Przepis na ten wyborny sernik moja mama dostała od swojej koleżanki z pracy, Ani (pozdrawiam serdecznie :) ). 
Mamie bardzo smakował, więc zrobiła go w domu. Oboje z bratem potwierdzają, że ciasto jest pyszne i łatwe w zrobieniu. Zapraszam w imieniu mamy :). 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 


Składniki na biszkopt:


  • 6 jajek
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie - dla mniej wprawionych w pieczeniu biszkoptów)


Wykonanie:

1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Formę do ciast natłuszczamy do połowy krawędzi. Posypujemy bułką tartą.
2. Oddzielamy białka od żółtek.
3. Ubijamy sztywną pianę z białek. Następnie stopniowo dodajemy do niej cukier. Długo miksujemy.
4. Do masy dodajemy żółtka. Miksujemy bardzo długo. Im więcej powietrza się dostanie do ciasta, tym lepiej nam wyrośnie.
5. Łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia. Przesiewamy mąkę i delikatnie (za pomocą łyżki) łączymy ją z masą.
6. Gotową masę przelewamy do formy. Pieczemy około 30 - 40 minut.
7. Upieczone ciasto będzie zarumienione i będzie odstawać od brzegów formy. Ważne jest, aby ciasta nie wyjmować od razu z wyłączonego piekarnika, tylko zostawić je w nim na jakieś pół godziny. Wtedy jest mniejsze zagrożenie, że biszkopt nam opadnie.



Składniki na masę serową:

  • 500 gramów białego półtłustego sera
  • 250 gramów kremówki 36%
  • 125 gramów jogurtu naturalnego
  • 125 gramów śmietany kwaśnej 18%
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 łyżki kawy cappuccino (o dowolnym smaku)
  • 4 łyżki żelatyny w proszku

Wykonanie:

1. Ser zmiel 2 lub 3 razy (można użyć sera "z wiaderka", ale wtedy zwróć uwagę na zawartość tłuszczu w serze - im więcej tym lepiej). 
2. Żelatynę namocz w 6 łyżkach zimnej wody, aż napęcznieje. 
3. Wlej do szklanki z żelatyną około 125 ml gorącej wody i wymieszaj, aż żelatyna się rozpuści. 
3. Żółtka utrzyj z cukrem, aż będą kremowe i puszyste. 
4. Dodaj do nich twaróg, jogurt, śmietanę 18 % i kawę. Zmiksuj. 
5. Wystudzoną, ale wciąż płynną żelatynę, dodaj do masy i zmiksuj.
6. Tężejącą masę połącz z ubitą kremówką. 
7. Zimny biszkopt przetnij na pół i wyłóż na spód większość masy (zostaw trochę na wierzch ciasta). Równo rozsmaruj masę.
8. Przykryj masę drugim płatem ciasta i rozsmaruj na nim resztę masy. 
9. Można masę polać polewą czekoladową. 
10. Włóż ciasto do lodówki na kilka godzin, aby stężało i odpowiednio dobrze się schłodziło. 


4 komentarze:

  1. Nie przepadam za kawą w standardowym wydaniu, ale w takim serniku na pewno smakuje wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię kuchnię Twojej Mamy:) Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń