24 stycznia 2011

PRZEGRZEBKI


Przegrzebki to rodzaj małży, które można bardzo szybko przyrządzić w swoim domu. Mają zwarte, białe mięso i słodkawy smak. Należy pamiętać, by nie smażyć ich zbyt długo.

Składniki: 

  • 160 gram przegrzebków
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • Cytryna
  • 2 łyżki mąki
  • łyżeczka oregano
  • Pieprz i sól do smaku
  • Olej do smażenia
Wykonanie:

1. Myjemy i osuszamy przegrzebki. 
2. Do worka foliowego dodajemy: przegrzebki, mąkę, przyprawy i natkę pietruszki. 
3. Zamykamy worek i "masujemy" małże. 
4. Smażymy na oleju bądź grillujemy. 
5. Zrumienione małże podajmy na świeżych warzywach. 
6. Na samym końcu skropić sokiem z cytryny (do smaku). 
7. Podajemy ciepłe.

Smacznego!

8 komentarzy:

  1. nigdy ich nie jadlam, ale wygladaja apetycznie takie rumiane:)

    OdpowiedzUsuń
  2. również nie jadłam, ale na talerzu prezentują się bardzo smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam je! Ostatni raz jadłam je zapiekane w muszlach- mniam!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Gdzie moge kupic w Londynie te przegrzebki i jak to sie nazywa po angielsku?

    OdpowiedzUsuń
  5. Przegrzebki po angielsku to scallops. Kupisz je w każdym supermarkecie.
    Dziękuję za miłe komentarze :)

    OdpowiedzUsuń
  6. żałuję, że nie spróbowałam podczas pobytu w UK. Po powrocie do Polski jeszcze nie spotkałam scalopsów. Pozdrawiam, GreenPlumsss

    OdpowiedzUsuń
  7. Osobiscie polecam mrożone tapas z Lidla.Na tle innych mrożonych wypada super,kupuje regularnie od roku.

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam scallops przedobre jeszcze ze shrimps razem mmm niebo w buzi; )

    OdpowiedzUsuń