26 grudnia 2010

TORT ORZECHOWY Z MASĄ Z BIAŁEJ CZEKOLADY


Mam manię na punkcie orzechów włoskich, co podkreślałam już nie raz na tym blogu. Dzisiaj połączenie orzechów z białą czekoladą. Ciasto rozpływa się w ustach. Przepis znalazłam kilka lat temu na stronie internetowej. Niestety nie zapisałam na jakiej. 
Krem do tego ciasta należy przygotować na około 12 godzin przed pieczeniem. Najlepszym wyjściem jest zostawienie kremu w lodówce na noc.
Ciasto warte grzechu. 


Składniki:


  • 6 jaj
  • 2 / 3 szklanki cukru
  • odrobina kwasu cytrynowego
  • 200 g zmielonych orzechów włoskich
  • 4 łyżki ciepłej wody
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g białej czekolady
  • 400 ml śmietany (35-38%)
  • 150 g białej czekolady (do polewy)
  • 5 łyżek śmietany kremówki (do polewy)
  • 3 łyżki masła (do polewy)
+ orzechy do posypania ciasta po bokach


Wykonanie:


1. Do zmielonych orzechów wlewamy 4 łyżki gorącej wody i mieszamy, aż do
jednorodnej masy bez grudek.

2. Ubijamy białka z 1 / 3 szklanki cukru, aż do uzyskania stabilnej piany.
3. Żółtka jaj mieszamy z pozostałym cukrem i miksujemy, aż masa zmieni kolor na bardziej kremowy i będzie puszysta. 
4. Do żółtek dodajemy orzechy i dokładnie mieszamy.
5. Obie mąki dodać do masy z żółtek i orzechów. Mieszamy łyżką. Dodajemy około pół łyżeczki kwasku cytrynowego. 
6. Na sam koniec dodajemy pianę z białek. Delikatnie mieszamy.
7. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C. 
8. Na 7 kartkach pergaminu rysujemy koło o średnicy 22cm.
9. Papier lekko natłuszczamy. 
10. Do każdego koła nakładamy po około 4 łyżki ciasta. Rozsmarowujemy w okręgu.
11. Każdy placek pieczemy przez około 5-8 minut. Gotowe placki odstawiamy do ostygnięcia, a następnie delikatnie oddzielamy od papieru.

Krem:

1. Doprowadzamy śmietankę prawie do wrzenia i wrzucamy do niej posiekaną czekoladę. Chłodzimy w lodówce przez noc. 
2. Po wyjęciu z lodówki ubijamy z masy stabilną bitą śmietanę.
3. Przekładamy placki.

Wierzch ciasta:

1. Roztapiamy pokruszoną czekoladę w kąpieli wodnej. 
2. Dodajemy śmietanę.
3. Na końcu dodajemy masło. Odstawiamy z rondla.
4. Kiedy polewa zacznie leciutko zastygać oblewamy nią ciasto.
5. Ciasto posypujemy zmielonymi orzechami.

Smacznego!

15 komentarzy:

  1. Nie miałam wystarczająco dużo orzechów, więc dodatkowo polałam ciasto polewą czekoladową. Zapomniałam dopisać :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Po prostu...wow. Jedyne co mi się ciśnie na usta to "niesamowite". Też kocham orzechy włoskie, ale z białą czekoladą jeszcze ich nie łączyłam....

    OdpowiedzUsuń
  3. zachwycil mnie ten tort:) istne cudo:)
    orzechowe placki i masa z czekolady... pycha:)
    pozwolisz, ze i ten przepis sobie zapisze:)

    OdpowiedzUsuń
  4. a gdzie dodajemy kwasek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kwasek dodaje się do ciasta, w tym samym momencie co mąki. Zaraz poprawię błąd w przepisie. Dziękuję za zwrócenie uwagi :)

      Usuń
  5. zrobiłam, ciasto przepyszne,choć następnym razem dam ciut mniej cukru.no i zrobiłam bez tego kwasku bo nie wiedziała gdzie go wrzucic(to ja o niego pytałam:),byłam w trakcie robienia)zrobiłam go na swoje urodziny:). na pewno wkrótce zrobię go jeszcze raz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uff :) Bardzo się cieszę, że ciasto wyszło. Nie zdążyłam z odpisaniem na Twoją wcześniejszą wiadomość. Dobrze, że w większości przepisów na ciasta można dowolnie dozować ilości cukru.
      Pozdrawiam świątecznie :) Aleksandra

      Usuń
  6. Wspaniały tort, aż ślinka cieknie na sam widok! Zaciekawiła mnie masa czekoladowo-śmietanowa i mam pytanie, czy ona nadaje się do również do dekoracji? Bardzo proszę o odpowiedź, bo na niedzielę muszę upiec orzechowy tort i właśnie chciałam spróbować z tą masą. A ha i czy może być śmietana łaciata 30%? Pozdrawiam serdecznie ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że się Pani podoba :). Co do masy to była dość gęsta, więc powinna się nadawać do dekoracji. Moja Mama mieszka w Polsce i robiła tę masę na śmietanie 30% (w UK jest inne nazewnictwo)

      Usuń
  7. witam, planuje zrobic tort na urodziny,
    mam pytanie czy mozna go zrobic 2-3 dni wczesniej? czy smietanowa masa bedzie nadal dobra?
    Jeszcze jedno, czy konsystencja ciasta i masy jest dosc twarda? Planuje przybrac tort masa fondant i zastanawiam sie czy tort nie bedzie za miekki.
    Dziekuje
    Pozdrawiam Halina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Halino, radziłabym zrobić ten tort jeden dzień wcześniej. Wtedy będzie idealny. To nie było bardzo miękkie ciasto, ale też nie twarde. Nie wiem czy uda się je udekorować fondantem. Musiałaby Pani spróbować.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Witam!
    Zapisałam sobie ten przepis kilka tygodni temu, żeby przygotować na imieniny męża. Podczas przygotowań byłam lekko zaniepokojna, bo placki wydawały się dalekie od ideału, a przy składaniu wydawało mi się, że jest za mało kremu, ale... gdy torcik postał w lodówce przez noc, rano okazał się absolutnie fantastyczny! Nie za słodki, mocno orzechowy, niebo w gębie! Dodatkowo otoczyłam go po bokach płatkami migdałów i udekorowałam wierzch. Jest pracochłonny (głównie przez placki), ale naprawdę świetny. Dzięki za ten przepis, udanej soboty :)
    Pozdrawiam, Monika

    (przy okazji, ponieważ również mieszkam w UK, używałaś double cream czy whipping, czy jeszcze innej?)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Moniko, bardzo sie ciesze, ze ciasto wyszlo i Wam smakowalo :). Kamien z serca!
      Zawsze uzywam double cream. Ma naprawde duzo procent tluszczu (zdaje sie, ze ponad 40), wiec szybciutko sie ubija i nie rozpuszcza sie.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  9. Dzisiaj trafiłam na ten blog ,chcę upiec ten tort lubimy orzechy mam ich dużo ...ale w przepisie jest 2x po 150 gr białej czekolady ,jedna porcja do polewy a druga gdzie ?

    OdpowiedzUsuń