5 sierpnia 2010

Kotlety z jajek i hamburgery.

Kotleciki z jajek to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Przypomniałam sobie o nich dwa dni temu. Wczoraj przygotowałam. Niestety bateria w aparacie była wyczerpana, kotleciki pochłonięte w parę minut, więc nie ma zdjęcia. Wykonanie kotletów jest banalne. O to przepis mojej mamy z małym udoskonaleniem:

Składniki:


  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 jajko surowe
  • mała sucha bułka
  • łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz (według smaku)
  • olej do smażenia
  • jedna średnia drobno posiekana cebula (można dać mniej)
  • bułka tarta


1. Jajka ugotowane na twardo drobniutko kroimy. Dodajemy do nich jajko surowe, przyprawy, natkę pietruszki  i cebulę.
2. Bułkę moczymy w wodzie (można w mleku). Kiedy nasiąknie, odsączamy wodę i dodajemy bułkę do masy jajecznej.
3. Mieszamy składniki.
4. Formujemy z masy małe i płaskie kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na bardzo małym ogniu po obu stronach.
5. Podajemy gorące.

Sugestia:

Te kotlety to świetne zastępstwo dla mięsnych hamburgerów. Można podać je w grillowanej bułce z warzywami i przeróżnymi sosami.

Smacznego!

4 komentarze: