9 grudnia 2015

TORT RAFFAELLO (KOKOSOWY)


Moją pierwszą propozycją na tegoroczne Święta jest przepyszny tort raffaello. Moim zdaniem masa tego ciasta bardzo przypomina smak kremu z oryginalnych trufli Raffaello i jest zupełnie inna od mas ze znanych mi przepisów na torty kokosowe.
Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu :)

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).



Składniki na biszkopt (wysoka* tortownica o średnicy 20 cm lub normalna o średnicy 23cm):


  • 6 jajek w temp. pokojowej
  • 4/5 szklanki mąki (taka niepełna)
  • 4/5 szklanki cukru (taka niepełna)
  • szczypta soli


Składniki na krem:


  • 1 puszka mleka kokosowego - 400 g
  • 1/2 szklanki zwykłego mleka
  • 3 pełne łyżki mąki pszennej
  • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • 160 g miękkiego masła
  • 150 g cukru pudru
  • 300 ml śmietany 36%
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki Malibu lub innego kokosowego



Składniki do nasączania:


  • 100 ml Malibu lub innego kokosowego
  • 100 ml  wody
* jeżeli nie posiadacie wysokiej tortownicy, to można zwykłą przedłużyć wkładając do niej folię aluminiową lub papier do pieczenia. Należy pamiętać, żeby ścianki były dość grube, należy papier lub folię kilka razy złożyć. Ola wspominała o tym sposobie w poście o serniku japońskim.





Wykonanie biszkoptu:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
2. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Nie natłuszczam ani nie posypuję formy kiedy piękę biszkopty.
3. Ubij białka na pianę z solą i stopniowo dodawaj do nich cukier (miksuj na najwyższych obrotach przez kilka minut).
4. Stopniowo dodawaj do białek żółtka. Miksuj około 5 minut, aby masa była bardzo puszysta.
5. Za pomocą łyżki wmieszaj w masę stopniowo przesiewaną mąkę.
6. Delikatnie wmieszaj w ciasto skórkę pomarańczową.
7. Piecz około 30 minut (wszystko zależy od piekarnika).
8. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego schłodzenia. 

Wykonanie masy:

1. Odlej 1/3 szklanki mleka kokosowego i zmieszaj z 1/2 szklanki zwykłego mleka.
2. wymieszaj w płynie mąki, aby nie było grudek.
3. Resztę mleka zagrzej i wlej do niego mleko wymieszane z mąką.
4. Mieszaj dokładnie, aż powstanie gęsty  budyń. Uważaj , aby nie przypalić.
5. Przykryj budyń folią spożywczą i zostaw do wystygnięcia. Gdy wystygnie wstaw na noc do lodówki. Dobrze budyń przygotować wieczorem.
6. Utrzyj miękkie masło.
7. Dodaj cukier puder i dobrze utrzyj go z masłem.
8. Do utartego masła dodawaj po łyżce budyniu i ucieraj,
9. Kiedy zużyjesz cały budyń, dodaj do masy wiórki kokosowe i wymieszaj.
10. Ubij na sztywno śmietanę.
11. Delikatnie wmieszaj ją z masą budyniową. 
12. Wmieszaj w masę 2 łyżki likieru

Składanie tortu:

1. Przetnij upieczony, najlepiej dzień wcześniej biszkopt.
2. Każdą część  biszkoptu nasącz ponczem . rozsmaruj masę. Postępuj tak z każdą częścią.


3. Zostaw trochę masy na wierzch i boki tortu.

Smacznego :)


5 komentarzy:

  1. Na Święta może nie (już mamy plany ;) ), ale na Nowy Rok to bym taki chętnie upiekła :).

    OdpowiedzUsuń
  2. Olu jejku szkoda ze tydzień wczesniej nie pisalas tego przepisu❤ wypróbuje napewno... Uwielbiam Twój czekoladowy tort tzw najpyszniejszy....

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się ten przepis i podoba mi się tort. Chętnie zjadłabym porcję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie dodajesz surowych żółtek do masy budyniowej ?

    OdpowiedzUsuń