11 września 2013

CIASTO KANTYCZKA


Kantyczka jest ciastem wyjątkowo wilgotnym (dzięki dużej ilości dżemu) i naprawdę dekoracyjnym. Jest to wypiek idealny na jesienne i zimowe dni, kiedy mało już owoców. 
Kantyczka to ciasto niespodzianka - nigdy nie wiadomo, jak podczas pieczenia ułożą się warstwy i jaki powstanie wzór. Jeśli interesuje Was pochodzenie nazwy tego ciasta, to dowiedziałam się tylko tego, że słowo "kantyczka" oznacza rodzaj pieśni religijnej. 

W mojej kuchni zawsze stosuję jajka z wolnego chowu, co moim zdaniem przekłada się na smak i wartości zdrowotne potraw. Dobre jajka są szczególnie ważne do wypieków. Dzięki nim biszkopty rosną wysokie, a kremy są delikatne i pyszne. Radzę wybierać jajka z rozwagą i świadomie. Kantyczkę upiekłam na jajkach firmy Farmio, z których jestem bardzo zadowolona. Smakują dobrze i mają żółciutkie żółtka. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 






Przepis z maminego zeszytu :)

Składniki:

2,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
30 dag masła lub margaryny
8 jaj Farmio (u mnie rozmiar L)
2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki maku
2 łyżki kakao
okrągłe biszkopty
dwa słoiki dżemu brzoskwiniowego (u mnie dżem z kawałkami owoców)
2 łyżeczki esencji waniliowej



Wykonanie:

1. Utrzyj margarynę (lub masło) z cukrem na puszystą i gładką masę. 
2. Oddziel żółtka od białek. 


3. Dodawaj do ciasta po jednym żółtku. Miksuj na małych obrotach.  
4. Odłóż 2 łyżki mąki do miseczki, a resztę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. 
5. Wciąż ucierając ciasto wsypuj do niego stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu wmieszaj w ciasto esencję waniliową. 
6. Ubij sztywną pianę z białek i szczypty soli. 
7. Delikatnie wymieszaj pianę z ciastem - robię to za pomocą łyżki. 


8. Podziel ciasto na trzy równe części. 


9. Do jednej dodaj mak, do drugiej kakao, a do trzeciej odłożone wcześniej 2 łyżki mąki.


10. Dokładnie wymieszaj każde z ciast. 


11. Natłuść i posyp bułką tartą tortownicę o średnicy 28 cm. 
12. Na spodzie blaszki rozsmaruj kakaowe ciasto. 


13. Na ciemnym cieście ułóż biszkopty i posmaruj je 1 słoikiem dżemu. 



14. Następną warstwą jest ciasto z makiem - rozsmaruj je na dżemie i ponownie ułóż na nim biszkopty. 


15. Rozsmaruj drugi słoik dżemu na biszkoptach. 


16. Ostatnią warstwę, czyli ciasto białe, wyłóż na wierzchu ciasta. 


17. Wyrównaj powierzchnię. 


18. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz aż wierzch się zarumieni, a boki zaczną odstawać od blachy. 



19. Gotowe i zimne ciasto polej czekoladową polewą. 

Smacznego :)



Post zawiera lokowanie produktu. 

15 komentarzy:

  1. Naprawdę piękne ciasto i bardzo dekoracyjne. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa jestem smaku? :) pozdrawiam i zapraszam http://gotoweprzepisy.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda pysznie:) zdecydowanie muszę takie zrobić przy najbliższej okazji:)

    OdpowiedzUsuń
  4. na pewno tortownica 28 cm? Twoja wygląda na malutką

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno :). Na zdjęciach tortownica jest mała, bo piekłam dwa małe ciasta dla rodziny.

      Usuń
  5. Nigdy nie jadłam takiego ciacha, ale wygląda pysznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. To jest moje ulubione ciasto świąteczne ! Najbardziej mi smakuje na trzeci dzień po upieczeniu:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Można wiedzieć czy przez taką ilość dżemu te ciasto nie jest za bardzo słodkie??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie słodkie nie było, jednak jest to już kwestia smaku. Warto ciasto wypróbować i użyć dżemu niskosłodzonego. Pozdrawiam :)

      Usuń
  8. witam czy mak ma być cały czy mielony?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam również. Mak ma być cały. Jeżeli miałby być mielony, to na pewno napisałabym o tym w przepisie :). Pozdrowienia świąteczne!

      Usuń
  9. Czy biszkopty w cieście nie są zbyt suche? Może zamoczyć je np. w rumie przed ułożeniem na cieście, aby były bardziej wilgotne? Pozdrawiam
    Mamijana

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biszkoptów nie namaczałam i dla nas nie były suche. Wchłonęły wilgoć z dżemu. Nie pomogę w kwestii namaczania biszkoptów, bo nigdy takiej kantyczki nie piekłam i nie mogę wziąć odpowiedzialności za rezultat. Pozdrawiam :).

      Usuń
    2. Witam, u mnie w domu często robi się to ciasto, tylko biszkopty macza się w konfiturze śliwkowej i układa się między masami. Pycha!

      Usuń