Chyba się jeszcze Wam nie chwaliłam ale od dwóch tygodni mam drugą pracę i czuję się prawie 100% spełnioną kobietą :).
Jedyny minus zaistniałej sytuacji jest taki, że mam dużo mniej czasu na pieczenie. Niestety. Mam nadzieję, że za parę tygodni sytuacja się unormuje i wrócę do przesiadywania w kuchni :).
Nie powstrzymałam się dzisiaj rano i upiekłam cytrynowe muffinki z cytrynowym curdem - angielskim kremem cytrynowym (domowej roboty) i malinami. Muffiny wyszły wilgotne do tego stopnia, że można je jeść widelczykiem.
Po opublikowaniu tego posta wracam do przepisów...ale prawnych.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki na cytrynowy curd (lemon curd):
- 4 nienawoskowane cytryny (skórka i sok)
- 200 gramów cukru
- 100 gramów masła
- 3 organiczne jajka
- 1 żółtko (pominęłam)
Wykonanie cytrynowego curdu:
Z przepisu wyjdzie Wam około pół kilograma kremu. Krem należy przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiku. Korzystałam z przepisu podanego na stronie BBC.
1. Do rondla wlej wodę i zacznij ją gotować. Kiedy będzie wrzeć połóż na rondlu miskę (dno miski nie powinno dotykać wody).
2. Do miski dodaj sok i skórkę cytrynową, cukier oraz masło. Mieszaj do rozpuszczenia się cukru i masła.
3. W osobnej misce roztrzep jajka.
4. Stopniowo dodawaj jajka do miski z resztą produktów - mieszaj trzepaczką do połączenia się składników.
5. Krem musi gotować się od 10 do 13 minut - mieszaj go co jakiś czas.
6. Gotowy krem będzie miał konsystencję delikatnego kremu - włóż do kremu łyżkę, wyjmij ją i trzymaj przez chwilę pionowo - curd nie powinien z niej w tym czasie ściec.
7. Odstaw curd z ognia i odstaw do ostygnięcia (co jakiś czas zamieszaj).
8. Zimny krem przełóż do wysterylizowanego słoika.
Składniki na 12 cytrynowych muffinek:
- 12 łyżeczek cytrynowego curdu
- 12 mrożonych lub świeżych malin
- skórka z dwóch dużych nienawoskowanych cytryn
- 3 jajka
- pół szklanki roztopionego i zimnego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- pół szklanki maślanki (lub gęstego naturalnego jogurtu)
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka esencji malinowej
- 3 łyżki soku z cytryny
- pół szklanki cukru
Wykonanie muffinek:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
2. Przygotuj formę na babeczki i wyłóż ją papilotkami do babeczek.
3. Utrzyj jajka z cukrem na kremową i puszystą masę.
4. Wmieszaj (można łyżką - muffiny nie lubią zbyt długiego miksowania) w masę przesianą mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę, skórkę cytrynową, maślankę, esencję waniliową, sok z cytryny. Mieszaj tylko do połączenia składników.
5. Na samym końcu wmieszaj w masę roztopione masło.
6. Każdą z papilotek napełnij do połowy ciastem. Na ciasto połóż łyżeczkę curdu i malinę. Przykryj curd ciastem tak, aby papilotki były napełnione do mniej więcej 3/4 swojej wysokości.
7. Piecz około 20 minut.
8. Upieczone babeczki będą złotawo-brązowe. Odstaw je do ostygnięcia na kratce kuchennej.
ależ cudne zdjęcia! Gratuluję zawodowego sukcesu :)
OdpowiedzUsuńBardzo urocze muffiny:)
OdpowiedzUsuńGratuluje drugiej pracy - i podziwiam, bo dla mnie jedna to juz wystarczajaco duzo ;)
OdpowiedzUsuńA muffiny obledne, zwlaszcza ta malinka w srodku zachwyca.
na tym zdj z lyzeczka po prostu bajka ;)
OdpowiedzUsuńpiękne zdjęcia, w szczególności ta łyżeczka. i to ostatnie zdjęcie z ramką ;]
OdpowiedzUsuńświetne ujęcia.
a babeczki jak ta lala! pyszne, puszyste.
Uwielbiam takie, z niespodzianką :)
OdpowiedzUsuńlubię takie co można wyjadać łyżeczką, a jaka śliczna łyżeczka :)
OdpowiedzUsuńOlus rewelacyjne, prawie takie same jak moje magdalenki Rachel Khoo tylko ze Twoja niespodzianka jest niewidoczna. Ostatnio zauwazylam ze polaczenie lemon curd i malin bardzo mi smakuje.
OdpowiedzUsuńNo to i ja musze zrobic takie lemonki, ladnie wygladaja, a i pewnie smakuja.
OdpowiedzUsuńFajna ta niespodzianka w babeczkach :-)
OdpowiedzUsuńapetyczne!
OdpowiedzUsuńżycie & podróże
gotowanie