17 września 2013

WANILIOWY SERNIK NA ZIMNO Z WIŚNIAMI I GALARETKĄ Z MANGO


Ciasto powstało na prośbę Komendanta Ochotniczej Straży Pożarnej z przepięknej wsi Lubieszewo na Żuławach Wiślanych. Rodzina Grzegorza jest zaprzyjaźniona z moją, więc w przeddzień mojego wylotu do Wielkiej Brytanii zrobiliśmy sobie prawdziwą ucztę. Raczyliśmy się różnymi specjałami, między innymi niesamowicie smacznymi pieczonymi ziemniaczkami z sosem czosnkowym i kotletami drobiowymi z pieczarkami i żółtym serem. 

Pozdrowienia dla Anny, Grzegorza, Izy, Kamili, Łukasza i małej Wiktorii :). 

Przed wylotem jest zawsze dużo bieganiny, załatwiania ostatnich spraw, więc zdjęcia sernika też nie są doskonałe. Przede wszystkim nie ma na nich całej galaretki. W obawie, że ściemni się na dworze zanim stężeje na czas polałam sernik tylko odrobiną galaretki z mango. Chciałam mniej więcej przedstawić wam, jak ciasto wyglądało. 

Sernik powstał na kanwie mojego ulubionego sernika kokosowo-malinowego

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 



Składniki na wiśniową galaretkę:
  • pół kilograma wiśni, bez pestek
  • 4 łyżki cukru pudru (można dać więcej lub mniej, w zależności od kwaśności wiśni)
  • 2 galaretki wiśniowe 

Wykonanie:

1. Tortownicę o rozmiarze 18 cm wyłóż folią spożywczą. 
2. Większość wiśni zmiksuj i wymieszaj z pozostałymi owocami. 
3. W 150 ml wrzącej wody wymieszaj galaretki. 
4. Dodaj do wiśni cukier puder.
5. Wymieszaj przecier z galaretką i przelej do tortownicy. 
6. Wstaw na kilka godzin do lodówki, aby galaretka stężała (u mnie wystarczyły dwie godziny). 



Składniki na biszkopt:

  • 120 gramów mąki pszennej
  • 100 gramów cukru
  • 3 jajka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
  • 3 łyżki oleju


Wykonanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. 
2. Natłuść i posyp mąką 23 cm tortownicę. 
3. Ubij białka na pianę i stopniowo dodawaj do nich cukier (miksuj na najwyższych obrotach). 
4. Stopniowo dodawaj do białek żółtka. Miksuj około 5 minut, aby masa była bardzo puszysta. 
5. Za pomocą łyżki wmieszaj w masę olej i stopniowo przesiewane: mąkę i proszek do pieczenia (jeżeli go używasz). 
6. Piecz około 15-20 minut.
7. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego schłodzenia. 
8. Moje ciasto urosło bardzo wysokie, więc przecięłam je na pół, aby drugi spód wykorzystać do innego ciasta. 

Składniki na masę serową:

  • 500 gramów twarogu trzykrotnie mielonego (u mnie z wiaderka z dużą zawartością tłuszczu)
  • 400 ml kremówki
  • 7-8 łyżeczek żelatyny w proszku
  • około 1 szklanki cukru pudru (do smaku)
  • pół szklanki wrzątku
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej

Wykonanie:

1. Żelatynę skrop zimną wodą, a następnie przełóż do wrzątku i mieszaj, aż do jej rozpuszczenia. Odstaw do schłodzenia.
3. Wymieszaj ser z połową cukru pudru za pomocą trzepaczki. Dodaj esencję waniliową. 
4. Ubij kremówkę na luźniejszą bitą śmietanę z pozostałą połową cukru pudru. 
5. Około 4 łyżki bitej śmietany wymieszaj z chłodną żelatyną. Miksuj ponownie kremówkę wlewając cienkim strumieniem żelatynę - ma to trwać tylko chwilę, chodzi o dobre połączenie się żelatyny i ubicie kremówki na sztywną bitą śmietanę. 
6. Od razu dodaj kilka łyżek bitej śmietany do sera - wymieszaj trzepaczką, aby rozluźnił się ser. 
7. Dodaj pozostałą bitą śmietanę do masy serowej i delikatnie wymieszaj. Musisz działać szybko, żeby bita śmietana nie stężała zanim połączysz ją z serem.

Wykończenie tego etapu:

1. Biszkopt obróć do góry nogami (spód jest zawsze równy). 
2. Połowę masy serowej wyłóż na biszkopt. 
3. Na środku ciasta umieść wiśniową galaretkę. 
4. Na galaretkę wyłóż pozostałą część masy serowej. 
5. Wstaw ciasto na parę godzin do lodówki. 


Składniki na galaretkę z mango:

  • 1 dojrzałe mango
  • cukier (opcjonalnie i do smaku, ja nie dawałam)
  • 1 szklanka soku z pomarańczy
  • 3-4 łyżeczki żelatyny


Wykonanie:

1. Mango obierz i zrób z niego puree. 
2. Żelatynę skrop zimną wodą. 
3. Sok podgrzej i rozpuść z żelatyną. 
4. Wymieszaj sok z puree. 
5. Kiedy galaretka zacznie delikatnie tężeć wylej ją na tort. Jeżeli masa serowa zajmuje całą powierzchnię tortownicy, wydłuż boki formy za pomocą kilka razy złożonej folii aluminiowej. 



6. Wstaw ciasto do lodówki. 
7. Gotowy sernik dowolnie udekoruj. 

Smacznego :)

17 komentarzy:

  1. O mój ! Ale piękne! Zapisuję! Uwielbiam mango

    OdpowiedzUsuń
  2. ALE BOSKI!ślinka mi cieknie po kolana!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda rewelacyjnie, zwłaszcza z galaretką w środku, idealny:)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ten przepis ląduje na liście "do zrobienia". Piękny!

    OdpowiedzUsuń
  5. wow, jest taki śliczny że aż szkoda zjeść.

    OdpowiedzUsuń
  6. mmm... jakie cudowności tutaj serwujesz! sernik wygląda rewelacyjnie, nie mogę się napatrzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Baaaardzo pieknie sie prezentuje , chetnie zrobie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowny, idealnie pokrojony i zaprezentowany :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. o matulu, Twój sernik na zimno zupełnie jak arcydzieło!

    OdpowiedzUsuń
  10. Komendant straży pozdrawia cię trzy razy!!!Debiut ciasta wyśmienity.Muszę więcej Olu Ci podsówać pomysły

    OdpowiedzUsuń
  11. Kupiłaś mnie tą galaretką z mango...:) taka cieniutka warstewka a już czuję ten smak!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale pychota,PIĘKNY.Profesjonalnie wykonany,ciekawy przepis.No i jak pisze zufik,ta galaretka z mango.Ja też czuję ten smak,ale czucie a posmakowanie - dosyć daleka droga.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
  13. Chcę to napisać- masz genialnego bloga! Jestem totalnym beztalenciem jeśli chodzi o kuchnie a za miesiąc mam urodziny ( kolejną 18-tke:P) i chciałam zrobić jakieś ciasto dla rodziny. Dzięki twojemu blogowi i tobie mogę zrobić takie coś i nie zbankrutować, no i wszystko wydaje się łatwe! Jak wyjdzie na pewno zrobie zdjęcie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda rewelacyjnie! Nie jednej osobie opadłaby szczęka na jego widok:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pysznie i pięknie wygląda ten sernik. Chętnie go zrobię, bo aż ślinka leci na jego widok.
    Bardzo podobają mi się Twoje przepisy i robisz piękne zdjęcia. Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń