Ciasto w wykonaniu mojej mamy. Intryguje smakiem prażonych ziaren słonecznika i toffi. Oryginalne i pyszne.
▼
26 grudnia 2010
TORT ORZECHOWY Z MASĄ Z BIAŁEJ CZEKOLADY
Krem do tego ciasta należy przygotować na około 12 godzin przed pieczeniem. Najlepszym wyjściem jest zostawienie kremu w lodówce na noc.
Ciasto warte grzechu.
Składniki:
- 6 jaj
- 2 / 3 szklanki cukru
- odrobina kwasu cytrynowego
- 200 g zmielonych orzechów włoskich
- 4 łyżki ciepłej wody
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 150 g białej czekolady
- 400 ml śmietany (35-38%)
- 150 g białej czekolady (do polewy)
- 5 łyżek śmietany kremówki (do polewy)
- 3 łyżki masła (do polewy)
Wykonanie:
1. Do zmielonych orzechów wlewamy 4 łyżki gorącej wody i mieszamy, aż do
jednorodnej masy bez grudek.
2. Ubijamy białka z 1 / 3 szklanki cukru, aż do uzyskania stabilnej piany.
3. Żółtka jaj mieszamy z pozostałym cukrem i miksujemy, aż masa zmieni kolor na bardziej kremowy i będzie puszysta.
4. Do żółtek dodajemy orzechy i dokładnie mieszamy.
4. Do żółtek dodajemy orzechy i dokładnie mieszamy.
5. Obie mąki dodać do masy z żółtek i orzechów. Mieszamy łyżką. Dodajemy około pół łyżeczki kwasku cytrynowego.
6. Na sam koniec dodajemy pianę z białek. Delikatnie mieszamy.
7. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C.
8. Na 7 kartkach pergaminu rysujemy koło o średnicy 22cm.
9. Papier lekko natłuszczamy.
10. Do każdego koła nakładamy po około 4 łyżki ciasta. Rozsmarowujemy w okręgu.
11. Każdy placek pieczemy przez około 5-8 minut. Gotowe placki odstawiamy do ostygnięcia, a następnie delikatnie oddzielamy od papieru.
Krem:
1. Doprowadzamy śmietankę prawie do wrzenia i wrzucamy do niej posiekaną czekoladę. Chłodzimy w lodówce przez noc.
2. Po wyjęciu z lodówki ubijamy z masy stabilną bitą śmietanę.
3. Przekładamy placki.
Wierzch ciasta:
Wierzch ciasta:
1. Roztapiamy pokruszoną czekoladę w kąpieli wodnej.
2. Dodajemy śmietanę.
3. Na końcu dodajemy masło. Odstawiamy z rondla.
4. Kiedy polewa zacznie leciutko zastygać oblewamy nią ciasto.
5. Ciasto posypujemy zmielonymi orzechami.
Smacznego!
24 grudnia 2010
ŻYCZENIA :)
DRODZY CZYTELNICY,
ŻYCZĘ WAM CIEPŁYCH I RODZINNYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA,
UŚMIECHÓW NA WASZYCH TWARZACH I RADOŚCI GOSZCZĄCEJ W WASZYCH DOMACH,
POZDRAWIAM WAS SERDECZNIE
ALEKSANDRA RYBIŃSKA
20 grudnia 2010
19 grudnia 2010
Piersi Murzynki
Piersi Murzynki to jedno z najprostszych ciast do zrobienia, a zarazem bardzo smaczne. Robię je co roku na Święta Bożego Narodzenia.
Potrzebujemy: prostokątną blachę
- 1 szklanka maku
- 1 szklanka białek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- jedna kostka masła
- polewa czekoladowa
- półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
- opakowanie okrągłych biszkoptów
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- rodzynki
- 300 ml śmietany kremówki
- tabliczka gorzkiej czekolady z dużą zawartością kakao
- poncz: sok z cytryny+herbata+cukier+wódka (ilość dowolna)
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciasto piecze się około 30 minut. Wcześniejsze przygotowanie ciasta to także około 30 minut (najdłużej czeka się na schłodzenie masła)
1. W małym rondelku rozpuszczamy kostkę masła. Schładzamy.
2. Mąkę, kokos, cukier, mak, proszek do pieczenia miksujemy ze sobą.
3. Cienkim strumieniem wlewamy do masy masło. Caly czas miksujemy.
4. Białka ubijamy na sztywną pianę.
4. Białka ubijamy na sztywną pianę.
5. Powoli dodajemy pianę do masy makowo-kokosowej. Powoli łączymy składniki.
6. Ciasto przekładamy do formy natłuszczonej margaryną i posypanej bułką tartą.
7. Ciasto jest gotowe, kiedy odstaje od brzegów formy i jest zarumienione. Odstawiamy do ostygnięcia.
7. Ciasto jest gotowe, kiedy odstaje od brzegów formy i jest zarumienione. Odstawiamy do ostygnięcia.
8. Zimne ciasto nasączamy ponczem (wódeczka, herbata, cukier - zrób taki, jaki lubisz)
9. W małym rondlu zagotowujemy wodę. Nakładamy na niego żaroodporną miskę. Do miseczki wkładamy połamaną na małe kawałki czekoladę. Mieszamy, aż się rozpuści pod wpływem ciepła. Zaczynamy miksować i powoli wlewamy do czekolady kremówkę. Powstały krem czekoladowy wykładamy na ciasto.
9. W małym rondlu zagotowujemy wodę. Nakładamy na niego żaroodporną miskę. Do miseczki wkładamy połamaną na małe kawałki czekoladę. Mieszamy, aż się rozpuści pod wpływem ciepła. Zaczynamy miksować i powoli wlewamy do czekolady kremówkę. Powstały krem czekoladowy wykładamy na ciasto.
10. Na krem nakładamy nasączone w ponczu biszkopty. Na każdego biszkopta układamy rodzynka i zalewamy polewą czekoladową.
11. Odstawiamy do lodówki, by masa i polewa zastygły :)
11. Odstawiamy do lodówki, by masa i polewa zastygły :)
Smacznego
14 grudnia 2010
Pierogi z jagodami
Te zdjęcia czekały na opublikowanie od lata. Właśnie je znalazłam :). Moje ulubione pierogi!
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- ciepła woda (około pół szklanki)
- szczypta soli (taka większa)
- 2 łyżki oliwy (ja nie dałam i ciasto i tak wyszło)
- jagody, około 300 gram
- cukier i śmietana
Łączymy na stolnicy składniki na ciasto: mąkę, ciepłą wodę, sól, oliwę.
Gotowe ciasto powinno wyglądać tak:
Dzielimy na około 3 części. Rozwałkowujemy jedną. Pozostałe dwie trzeba przykryć folią aluminiową, ponieważ to ciasto bardzo szybko wysycha.
Jagody myjemy, suche posypujemy mąką.
Za pomocą szklanki wykrawamy krążki, na które nakładamy jagody. Zlepiamy końcówki pierogów.
Gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie.
Kiedy pierogi wypłyną na wierzch wody, trzeba pogotować je jeszcze około 5 minut.
Jeszcze ciepłe podajemy ze śmietaną i cukrem,
Smacznego!
11 grudnia 2010
Męski pocałunek 2 (Balli tort)
Męski pocałunek to ciasto, którego smak staram się odtworzyć już od kilku lat, znajduję przepisy na wypieki smakowo podobne, ale to nigdy nie jest tamto zapamiętane ormiańskie ciasto. Tym razem natknęłam się na przepis Faridy z Azerbejdżanu. Ciasto jest podobne z wyglądu i smakowo już prawie to, którego szukam. Wydaje mi się, że następnym razem dodam więcej miodu.
W czerwcu przedstawiłam Wam przepis na Męski pocałunek, oba ciasta są bardzo dobre i warte upieczenia.
Męski pocałunek piekłam w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Każde z placków piecze się około 5 minut.
Ciasto jest bardzo twarde na początku, zmięknie z czasem pod wpływem masy. Trzeba, więc przygotować je około doby wcześniej przed podaniem.
Składniki:
- 1,5 puszki mleka skondensowanego słodzonego i ugotowanego na toffi (na masę)
- 300 gramów masła (na masę)
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki miodu (dałabym więcej)
- 100 gramów masła
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej (dałabym lekko mniej)
- od 3 do 3,5 szklanek mąki
- garść włoskich orzechów
Wykonanie masy:
Miksujemy masło i kiedy będzie już jednolitą i puszystą masą dodajemy stopniowo skondensowane mleko.
Na tym etapie trzeba się bardzo powstrzymywać, żeby nie podjadać non-stop tej masy ;).
Wykonanie ciasta:
Jest z nim trochę zabawy. Przyznaję, że brak mi cierpliwości do pieczenia ciast składających się z kilku placków. Wyszło mi ich 6 tym razem.
1. Przygotujcie rondel z wodą. Zagotujcie ją.
2. W żaroodpornej misce miksujemy jajka z cukrem, aż masa zmieni kolor na kremowy.
3. Dodaj miód i masło. Miksujemy.
4. Na rondlu z gotującą się wodą kładziemy miskę żaroodporną z masą jajeczną. Mieszamy masę trzepaczką bądź łyżką przez około 5 minut, aż masa będzie jednolita i aksamitna.
5. Nagrzewamy piekarnik.
6. Dodajemy sodę oczyszczoną. Mieszkamy przez około minutę.
7. Ściągamy miskę z rondla. Dodajemy stopniowo mąkę i mieszamy łyżką. Ciasto powinno być elastyczne i nielepiące się.
8. Dzielimy ciasto na 5 części (mi wyszło 6).
9. Smarujemy blachę masłem bądź margaryną.
10. Wykładamy blachę jedną częścią ciasta. Musi być to bardzo cieniutka warstwa. Spód blachy powinien aż prześwitywać.
11. Pieczemy przez około 5 minut.
12. Pieczemy kolejne 4 placki.
13. Z każdego ciasta odkrawamy podłużny kawałek (z krótszego boku). Kawałki ciasta mielimy wraz z orzechami na posypkę.
14. Na każdym placku rozsmarowujemy masę. Wierzch i boki również.
15. Dekorujemy posypką.
16. Ciasto jest bardzo słodkie, idealne do niedzielnej popołudniowej kawki :).
Smacznego!
10 grudnia 2010
7 grudnia 2010
Różowy Tort HAVINKA
- Mój eksperyment kulinarny. Różowy tort "Havinka". Havin to córeczka mojej przyjaciółki i wielka amatorka koloru różowego, księżniczek i bajek Disney'a. Tort został upieczony w tortownicy o średnicy 23 cm.
- 6 jaj
- szklanka mąki
- szklanka cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- galaretka malinowa bądź wiśniowa
- 900 ml kremówki
- 3 śmietan-fixy
- esencja waniliowa
- brzoskwinie z puszki
- 2 łyżki maku
- poncz
- syrop z wiśni lub malin
- margaryna i bułka tarta
- 2 łyżki cukru pudru
- kilka kropli naturalnego barwniku spożywczego - czerwonego (opcjonalnie)
1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Formę do ciast natłuszczamy do połowy krawędzi. Posypujemy bułką tartą.
2. Oddzielamy białka od żółtek.
3. Ubijamy sztywną pianę z białek. Następnie stopniowo dodajemy do niej cukier. Długo miksujemy.
4. Do masy dodajemy żółtka. Miksujemy bardzo długo. Im więcej powietrza się dostanie do ciasta, tym lepiej nam wyrośnie.
5. Łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia. Przesiewamy mąkę i delikatnie (za pomocą łyżki) łączymy ją z masą.
6. Ciasto dzielimy na 2 części: 1/4 i 3/4. Do mniejszej dodajemy mak.
7. Gotowe ciasta przelewamy do 2 form. Pieczemy około 30 - 40 minut.
8. Upieczone ciasta będą zarumienione i będą odstawać od brzegów formy. Ważne jest, aby ciast nie wyjmować od razu z wyłączonego piekarnika, tylko zostawić je w nim na jakieś pół godziny. Wtedy jest mniejsze zagrożenie, że biszkopt nam opadnie.
9. Gotujemy galaretkę według przepisu podanego na opakowaniu. Gorącą wylewamy na blachę, Kiedy galaretka zastygnie kroimy ją w kosteczkę.
Wykończenie:
1. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i esencją waniliową. Kiedy jest już prawie OK dodajemy śmietan fix.
2. Owoce z puszki należy wyłożyć na sito, aby odsączyć je z nadmiaru soku.
3. Przekrawamy przestudzone białe ciasto na pół. Nasączamy spód ponczem (składniki na poncz: pół szklanki mocnej herbaty, łyżeczka soku z cytryny, łyżeczka cukru, można dodać wódkę lub sok z odsączonych owoców).
4. Dzielimy bitą śmietanę na 2 części: 1/4 i 3/4.
5. Mniejszą część bitej śmietany rozsmarowujemy na spodzie ciasta. Układamy na niej brzoskwinie.
6. Do większej części bitej śmietany dodajemy syrop z wiśni (aby nadać smak i kolor) i barwnik.
7. Różową bitą śmietanę dzielimy na dwie części: do jednej dodajemy pokrojoną galaretkę.
8. Na brzoskwiniach rozsmarowujemy połowę różowej śmietany (bez galaretek).
9. Układamy na masie biszkopt makowy. Nasączamy ponczem.
10. Na biszkopt układamy bitą śmietanę z galaretką.
11. Następnie układamy biały biszkopt. Nasączamy ponczem.
12. Na całym cieście rozsmarowujemy resztę bitej śmietany bez galaretek.
1 grudnia 2010
Poncz z przyprawami korzennymi, idealny na święta.
Poncz pachnący cynamonem i kardamonem. Bardzo smaczny.
Składniki:
Wykonanie:
1. Zagotuj zwykłą wodę w dużym rondlu. Dodaj torebki herbaty, przyprawy, cukier. Gotuj przez 3 minuty ciągle mieszając.
2. Wyjmij torebki herbaty. Odstaw do ostygnięcia. Następnie schłodź w lodówce.
3. Oddziel przyprawy od napoju. Dodaj wodę mineralną, soki, cytrynę i miętę.
4. Na moment przed podaniem dodaj kostki lodu.
5. Można dodać więcej wody (do smaku).
Składniki:
- 1 litr wody
- 4 torebki mocnej herbaty
- 1 laska cynamonu
- 2 strąki kardamonu
- 4 całe gałki muszkatołowe
- 1 szklanka drobnego cukru
- 125 ml świeżego soku z cytryn
- 2 szklanki świeżego soku z pomarańczy
- 1 średnia cytryna pokrojona na cienkie plasterki
- 1/4 szklanki pokrojonej niezbyt drobno świeżej mięty
- 1 litr wody mineralnej
- Kostki lodu
Wykonanie:
1. Zagotuj zwykłą wodę w dużym rondlu. Dodaj torebki herbaty, przyprawy, cukier. Gotuj przez 3 minuty ciągle mieszając.
2. Wyjmij torebki herbaty. Odstaw do ostygnięcia. Następnie schłodź w lodówce.
3. Oddziel przyprawy od napoju. Dodaj wodę mineralną, soki, cytrynę i miętę.
4. Na moment przed podaniem dodaj kostki lodu.
5. Można dodać więcej wody (do smaku).
Smacznego!
Różowa Limeade
Kolejny przepis na pyszny i lekki drink.
Składniki:
Przygotowanie:
1. Wymieszaj składniki w dużym naczyniu
2. Wstaw do lodówki na parę godzin.
3. Można podawać z lodem.
Składniki:
- 1 szklanka soku z limonek
- 125 ml wódki
- 625 ml wody
- 4 szklanki soku żurawinowego
Przygotowanie:
1. Wymieszaj składniki w dużym naczyniu
2. Wstaw do lodówki na parę godzin.
3. Można podawać z lodem.
Smacznego!
Klasyczny Cosmopolitan
We wcześniejszym poście prezentowałam przepis na Żurawinowo-jabłkowy Cosmopolitan. Czas na klasyczny. Moim zdaniem równie smaczny.
Przepis na około 8 drinków
Składniki:
Wykonanie:
1. W shakerze wymieszaj 1/4 wszystkich składników.
2. Przelej do 230 ml kieliszków do martini (powinny być schłodzone).
3. Wymieszaj w shakerze resztę składników. Dodaj do kieliszków.
4. Udekoruj skórką z pomarańczy.
Przepis na około 8 drinków
Składniki:
- 4 szklanki kostek lodu
- 160 ml wódki
- 125 ml Cointreau
- 250 ml soku żurawinowego
- 60 ml soku z limonek
Wykonanie:
1. W shakerze wymieszaj 1/4 wszystkich składników.
2. Przelej do 230 ml kieliszków do martini (powinny być schłodzone).
3. Wymieszaj w shakerze resztę składników. Dodaj do kieliszków.
4. Udekoruj skórką z pomarańczy.
Smacznego!
Świąteczny kawowy Eggnog
Popularny napój alkoholowy głównie w USA, Wielkiej Brytanii i Kanadzie. Serwowany podczas zimowych przyjęć, np. Święta Dziękczynienia czy też Bożego Narodzenia. Prawdopodobnie powstał we Wschodniej Anglii.
Przepis na około 1,5 litra.
Składniki:
Wykonanie:
1. Na rondel z gotującą się wodą połóż żaroodporną miskę (woda nie może dotykać dna miski!). Dodaj do miski: żółtka, cukier i mleko. Ubijaj składniki za pomocą trzepaczki przez około 15 minut.
2. Odstaw z palnika. Kiedy przestygnie dodaj likier.
3. Przykryj miskę folią aluminiową. Wstaw do lodówki na około godzinę.
4. Ubij bitą śmietanę do rzadszej konsystencji. Zmieszaj z masą jajeczną.
5. Ubij pianę z białek do rzadszej konsystencji. Zmieszaj z masą jajeczną (ja ten etap pomijam...nie mogę się przemóc, żeby jeść surowe jajka).
6. Podajemy w niskich i szerokich dekoracyjnych szklankach.
Przepis na około 1,5 litra.
Składniki:
- 4 jajka (oddziel żółtka od białek)
- 75 gram drobnego cukru
- 500 ml gorącego mleka
- 160 ml Kahlua (likier kawowy)
- 125 ml kremówki
Wykonanie:
1. Na rondel z gotującą się wodą połóż żaroodporną miskę (woda nie może dotykać dna miski!). Dodaj do miski: żółtka, cukier i mleko. Ubijaj składniki za pomocą trzepaczki przez około 15 minut.
2. Odstaw z palnika. Kiedy przestygnie dodaj likier.
3. Przykryj miskę folią aluminiową. Wstaw do lodówki na około godzinę.
4. Ubij bitą śmietanę do rzadszej konsystencji. Zmieszaj z masą jajeczną.
5. Ubij pianę z białek do rzadszej konsystencji. Zmieszaj z masą jajeczną (ja ten etap pomijam...nie mogę się przemóc, żeby jeść surowe jajka).
6. Podajemy w niskich i szerokich dekoracyjnych szklankach.
Smacznego!