11 grudnia 2010

Męski pocałunek 2 (Balli tort)


Męski pocałunek to ciasto, którego smak staram się odtworzyć już od kilku lat, znajduję przepisy na wypieki smakowo podobne, ale to nigdy nie jest tamto zapamiętane ormiańskie ciasto. Tym razem natknęłam się na przepis Faridy z Azerbejdżanu. Ciasto jest podobne z wyglądu i smakowo już prawie to, którego szukam. Wydaje mi się, że następnym razem dodam więcej miodu.
W czerwcu przedstawiłam Wam przepis na Męski pocałunek, oba ciasta są bardzo dobre i warte upieczenia.

Męski pocałunek piekłam w temperaturze 190 stopni Celsjusza.  Każde z placków piecze się około 5 minut.

Ciasto jest bardzo twarde na początku, zmięknie z czasem pod wpływem masy. Trzeba, więc przygotować je  około doby wcześniej przed podaniem.



Składniki:


  • 1,5 puszki mleka skondensowanego słodzonego i ugotowanego na toffi (na masę)
  • 300 gramów masła (na masę)
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki miodu (dałabym więcej)
  • 100 gramów masła
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej (dałabym lekko mniej)
  • od 3 do 3,5 szklanek mąki
  • garść włoskich orzechów

Wykonanie masy:

Miksujemy masło i kiedy będzie już jednolitą i puszystą masą dodajemy stopniowo skondensowane mleko.
Na tym etapie trzeba się bardzo powstrzymywać, żeby nie podjadać non-stop tej masy ;).



Wykonanie ciasta:

Jest z nim trochę zabawy. Przyznaję, że brak mi cierpliwości do pieczenia ciast składających się z kilku placków. Wyszło mi ich 6 tym razem.

1. Przygotujcie rondel z wodą. Zagotujcie ją.
2. W żaroodpornej misce miksujemy jajka z cukrem, aż masa zmieni kolor na kremowy.
3. Dodaj miód i masło. Miksujemy.
4. Na rondlu z gotującą się wodą kładziemy miskę żaroodporną z masą jajeczną. Mieszamy masę trzepaczką bądź łyżką przez około 5 minut, aż masa będzie jednolita i aksamitna.
5. Nagrzewamy piekarnik.
6. Dodajemy sodę oczyszczoną. Mieszkamy przez około minutę.
7. Ściągamy miskę z rondla. Dodajemy stopniowo mąkę i mieszamy łyżką. Ciasto powinno być elastyczne i nielepiące się.
8. Dzielimy ciasto na 5 części (mi wyszło 6).
9. Smarujemy blachę masłem bądź margaryną.
10. Wykładamy blachę jedną częścią ciasta. Musi być to bardzo cieniutka warstwa. Spód blachy powinien aż prześwitywać.
11. Pieczemy przez około 5 minut.
12. Pieczemy kolejne 4 placki.
13. Z każdego ciasta odkrawamy podłużny kawałek (z krótszego boku). Kawałki ciasta mielimy wraz z orzechami na posypkę.
14. Na każdym placku rozsmarowujemy masę. Wierzch i boki również.
15. Dekorujemy posypką.
16. Ciasto jest bardzo słodkie, idealne do niedzielnej popołudniowej kawki :).

Smacznego!

18 komentarzy:

  1. Przyglądam się temu ciastu i przyglądam i dochodzę do wniosku, że dawno temu jadłam podobne, bardzo mi smakowało, ale nigdzie nie mogłam znaleźć przepisu. W końcu odnalazłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak tak mu się przyglądam, to ślinotoku dostaję... wygląda rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. @Agnieszka cieszę się, że mogłam pomóc. Ja też poszukuję przepis na Męski pocałunek od dobrych paru lat.
    @Karmel-itko pozostaje tylko ciasto upiec ;).
    @Chantel dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja trochę nie za bardzo rozumiem przepis - co jest ciastem, a co masą? Gubię się dokładnie w punkcie 14, a ponieważ natchnęłaś mnie tym ciastem i zamierzam zrobić po Świętach, to ta kwestia mnie bardzo interesuje :)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Hmm... ciastem sa upieczone placki (konkretnie 5 lub 6, zalezy ile wyjdzie), a masa to krem z mleka skondensowanego, na ktora to przepis znajduje sie pomiedzy zdjeciami.
    Piszac jeszcze prosciej: na placek smarujesz krem z mleka, na to kladziesz znow placek, na to krem, itd. Na samym koncu smarujesz ostatni placek kremem i dekorujesz posypka. Mam nadzieje, ze teraz rozumiesz.

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis na krem masz konkretnie zaraz pod lista skladnikow.

    OdpowiedzUsuń
  7. Glad you tried the cake:) Yours looks good!

    OdpowiedzUsuń
  8. Iwona:Mam pytanie,czy zamiast pieczenia tych plackow mozna uzyc herbatniki?

    OdpowiedzUsuń
  9. Cześć Iwonko, jasne, że będzie można, ale stracisz lekko miodowy smak.
    Zrobienie tych placków jest naprawdę łatwe i szybkie. Możesz jednak zawsze poeksperymentować. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja również mam pytanie. Wyszło 6 placków, ale na blaszce jakich wymiarów? Bo nie bardzo wiem jakiej mam użyć, żeby też mniej więcej tyle mi wyszło?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pobiegłam zmierzyć moją blachę i ma wymiary 34x24 cm. Jeżeli masz większą blachę to tym lepiej, bo będziesz mieć jeszcze cieńsze placki. Pozdrawiam :)

      Usuń
  11. pracowałam kiedyś restauracji ormiańskiej prowadzoną przez Ormiankę i torcie erewańskim nie było masy toffi, masa było na pewno z masła i cukru waniliowego i jeszcze czegoś co robiła tylko szefowa ale to nie było toffi

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam ile masla do masy a ile do ciasta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 300 gramów miekkiego masla potrzebne jest do masy. Pozdrawiam Aniu :)

      Usuń
  13. ile wynosi kupienie tych wszystkich składników? a i wygląda apetycznie;0 :-3

    OdpowiedzUsuń