30 grudnia 2011

ROLADA EARL-GREY + film



Im więcej piekę, tym coraz rzadziej zdarza mi się być zachwyconą ze smaku ciasta. Nie mówię, że ciasta mi nie smakują, ale czegoś im brak. A dzisiaj: olśnienie :)

Ciasto będzie smakowało osobom, które przepadają za smakiem bergamotki (na przykład ja :)).

Bitą śmietanę będę robić już tylko z mlekiem skondensowanym . Pycha!

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 

28 grudnia 2011

POZNAŃSKI GZIK



Kolejny smak dzieciństwa.
Bliskość Poznania spowodowała, że tradycje kulinarne przeniknęły do kuchni Gorzowian. Moja mama robiła gzika dość często. Tanie, szybkie i syte jedzenie. Bezmięsne, więc w sam raz dla dzieci, które wybrzydzają nad każdym kawałkiem mięsa (ja i mój brat).

Smak gzika nie powali wysublimowanych smakoszy. Prawdopodobnie nikt nie krzyknie "Wow!", ale dla mnie gzik ma w sobie urok. Urok mojego domu.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 

27 grudnia 2011

KUTIA


Pochodzę z Gorzowa Wielkopolskiego, który przed II wojną światową był miastem niemieckim (Landsberg an der Warthe). Większość Polaków, która zamieszkuje moje miasto i okolice, to Kresowianie i ich potomkowie.
Nie dziwi mnie więc, że nasze tradycyjne potrawy mają wiele wspólnego z Ukrainą czy Białorusią. Przykładem jest tu Kutia.
Nazwa "Kutia" pochodzi od ukraińskiego słowa kókkos, czyli ziarno, pestka.
W moich stronach rozpowszechniona jest słodka wersja tej potrawy, ale bywa, że jadana jest na słono, tzn. bez dodatku bakalii i miodu.
Na Białorusi uważano, że kutia jest ulubioną potrawą bóstwa zimy - Ziuzi (odpowiednik rosyjskiego Dziadka Mroza).

Przepis na kutię, który przedstawię poniżej, jest w mojej rodzinie od pokoleń. W zasadzie jest to bardziej wykaz odpowiednich składników, ponieważ proporcje dajemy "na oko". Spróbowałam określić ilości, ale nic się nie stanie, jeśli dacie więcej bakalii lub miodu :).

WIGILIJNY BARSZCZ Z USZKAMI


Do niedawna myślałam, że w każdym polskim domu na wigilijnym stole musi pojawić się barszcz z uszkami. 
Na studiach i w Wielkiej Brytanii poznałam osoby z różnych regionów Polski i niektóre z nich celebrują wigilię zupełnie inaczej od mojej rodziny. 
Przepis na prosty, postny barszcz z uszkami jest w mojej rodzinie od pokoleń. Przywieziony został z okolic Rzeszowa (tam urodziła się moja babcia :)) lub Ropienki (rodzinne miasteczko mojego dziadka). Stawiam na Ropienkę - bliskość Ukrainy. 
W moim domu barszcz się zabiela mąką i śmietaną. 

26 grudnia 2011

MAKOWIEC


Nie przepadam za makowcami, ale moja rodzina i większość przyjaciół je uwielbia! Od kilkudziesięciu lat moja mama piekła makowiec wzorując się na sprawdzonym przepisie, niestety ten gdzieś nam zaginął. Mniej więcej pamiętałyśmy składniki, więc rozpoczęliśmy poszukiwania podobnej receptury. Znalazłyśmy ją na blogu "Kulinarne szaleństwa Margarytki". 

Przepis i wykonanie cytuję za autorką, ponieważ zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem :) (a to zdarza się rzadko). 

KARP ŚWIĄTECZNY


W mojej rodzinie karp na stole wigilijnym to podstawowe danie. 
Zapiekana ryba z cebulą smakuje wybornie i mniej "mulisto" ;). 

Przepis mojego dziadka - Romusia :)

25 grudnia 2011

NADZIEWANE GRUSZKI W CIEŚCIE CZEKOLADOWO-KAWOWYM



Nawet się nie spodziewałam, że uda mi się spędzić tak cudowną wigilię! Było bardzo ciepło, rodzinnie i spokojnie. Choć byłam daleko od swoich bliskich nie czułam się samotna :).
Dziękuję moim znajomym za trud, jaki włożyli, żeby kolacja się udała :)

Przepis na ciasto czekoladowo-kawowe pochodzi z malutkiej książeczki: "GoodFood 101Cakes & bakes". Taki sposób pieczenia gruszek kiedyś dojrzałam na jakimś blogu, a może w programie kulinarnym. Nie mogę sobie przypomnieć kiedy i gdzie to było. Zapamiętałam mniej więcej efekt i wczoraj eksperymentowałam :).

24 grudnia 2011

SERNIK ŚWIĄTECZNY (ORZECHOWO-CYNAMONOWY)


Moje święta w tym roku będą kolejnymi z daleka od rodziny. To już piąty rok bez Nich. Co roku planuję, że w końcu się uda...ale no cóż...praca.
Rodzinę zastępują mi przyjaciele i to dla nich upiekłam dzisiejszy serniczek.

Do upieczenia sernika zainspirowały mnie przepisy z blogów "Bake or Break" i "White Plate". Połączyłam je i wyszło pyszne świąteczne ciasto :).

Składniki na 23 cm tortownicę :)

23 grudnia 2011

ŻYCZENIA ŚWIĄTECZNE :)



(na skrzypcach gra chłopak z mojego rodzinnego miasta :) )

20 grudnia 2011

BABKA ZEBRA (tradycyjna)



Wczoraj obiecałam dodać post na tradycyjną zebrę. Babka została upieczona przez moją mamę według przepisu Ewy Wachowicz. Ciasto bardzo ładnie wyrosło, jest wilgotne i bardzo smaczne.
Moja mama poleca :)

Przepis na zebrę pomarańczowo-kakaową znajdziecie TUTAJ

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).

MINI FRANCUSKIE TOSTY, czyli



mój sposób na zimne poranki i czerstwe pieczywo :).

Wtorki mam zawsze wolne. We wtorki lubię wstać trochę później i zrobić sobie królewskie śniadanie.
Za oknami szaro i deszczowo. Siedzę pod kocem przy oknie, piję ciepłą kawę zbożową i zajadam się grzaneczkami. Oglądam spieszących się ludzi, którzy kryją się pod wielkimi parasolami.

19 grudnia 2011

BABKA ZEBRA (POMARAŃCZOWO-CZEKOLADOWA)



A jednak telepatia istnieje. Opowiem od początku :)
Zaprosiłam na wieczorne winko trzy moje bardzo dobre znajome. Babski wieczór bez ciasta jest w moim domu "grzechem", więc postanowiłam upiec zebrę. Bo szybko i smaczne.
W międzyczasie zaczęłam rozmawiać z moją mamą na skype. Ku mojemu zdziwieniu mama radosnym głosem oznajmiła, że właśnie skończyła piec...zebrę :D.
Także specjalnie dla Was mam dwa ciut różne przepisy na zebrę. Mój przedstawię w tym poście, a mojej mamy w następnym :).

Zapraszam :)

Przepis na tradycyjną babkę zebrę znajdziecie TUTAJ

17 grudnia 2011

NALEŚNIKI PO BOLOŃSKU

Wykonanie: Ewa Rybińska, Zdjęcie: Aleksandra Rybińska


Ostatni z przepisów mojej mamusi :). Moja mama umieściła go na www.polska-gotuje.pl: Naleśniki z sosem bolońskim.
To ostatnimi czasy mój ulubiony obiad :) Polecam na zimowe wieczory. Rozgrzeje i nasyci :).

ROZDAJĘ KALENDARZE :)


Przygotowałam dla Was słodki kalendarz na 2012 rok :) Dostępne są wersje do druku i na pulpit. 

Jeżeli chcielibyście taki kalendarz dostać wystarczy wybrać jedną z 3 opcji:
- w komentarzu podać adres swojego maila
-  napisać bezpośrednio do mnie na adres: a.rybinska@gmail.com 
- ściągnąć kalendarz samemu - linki znajdują się w zakładce "Download"

Mam nadzieję, że kalendarz Wam się spodoba :)





16 grudnia 2011

ŚNIEŻNY POST BEZ PRZEPISU

Za oknem niespodzianka :)
Pierwszy większy śnieg w Liverpoolu.




Mój ulubieniec - Misery Bear. Zdjęcie kiedyś znalazłam w internecie. Nie pamiętam adresu strony. 



11 grudnia 2011

RUGELACH, CZYLI TWAROGOWE ROGALIKI Z NUTELLĄ



W piątek na blogu Przy kuchennym stole ukazał się przepis na twarogowe rogaliki. Zauroczyłam się nimi!
Zaraz po zobaczeniu wpisu biegłam do sklepu po twaróg i nutellę. Składniki wskazywały, że będę piec tradycyjne żydowskie rogaliki, czyli rugelach.
Muszę przyznać, że rogaliki zrobiłam bardzo szybko i obyło się bez większych stresów :). Polecam je osobom, które dopiero zaczynają przygodę z pieczeniem.
Domownikom rugelach tak smakuje, że musiałam kilka rogali schować, aby mieć jak zrobić zdjęcia ;).


Dodam, że w oryginalnym przepisie nie ma wzmianki o skórce pomarańczowej, więc jeśli ktoś nie lubi cytrusów nie musi jej dodawać.

9 grudnia 2011

ZAPIEKANY KALAFIOR Z SZYNKĄ I SŁODKIMI ZIEMNIAKAMI


Zapiekankowych szaleństw ciąg dalszy.
Kupiłam dorodnego kalafiora i aż mnie korciło, żeby go zapiec. Pozostawał wybór składników towarzyszących i do dzieła :).
Na zdjęciach widać naczynie, w którym mieści się jedna porcja zapiekanki. Do mojego piekarnika mieszczą się 4 takie miski.

TORCIKI TRUFLOWE - WERSJA DLA LENIUSZKÓW


Bardzo rzadko korzystam z gotowych produktów, ale ostatnio byłam z mamą w jednym z hipermarketów i skusiłyśmy się na kupną masę truflową - krówkową.
Wróciłyśmy do domu i zastanowiłyśmy się co z tym fantem teraz robić. Masa jest smaczna, mocno alkoholowa.
Stanęło na zrobieniu wafelków. W parę chwil powstał smaczny deser. Dla osób sporo pracujących lub odczuwających niechęć do skomplikowanych dań, takie ciacho będzie idealne.

7 grudnia 2011

PIECZONY INDYK I SAŁATKA Z GRILLOWANYM HALLOUMI


"- Co tygryski lubią najbardziej?
- Indyczka :)"

Kończy mi się urlop i wciąż mam nadzieję, że spadnie śnieg przed moim wyjazdem. Ponoć dzisiaj padało w Kutnie (pozdrawiam Kubusia K. :), który dzisiaj o tym mi doniósł. W Gdańsku miało padać wczoraj, dzisiaj i nic...
A jak już tak pozdrawiam to: Annie H. przesyłam buziaki :), Olę K. ściskam gorąco :D.

Robicie już listę potraw na święta? Moja codziennie się rozrasta i zmienia. Za dużo pokus :). Stawiać na sprawdzone przepisy czy poeksperymentować?

Dzisiaj na obiad mieliśmy indyka, który najczęściej króluje na naszym stole. Smaczne i zdrowe mięso.
Zapraszam :)


5 grudnia 2011

ZAPIEKANE NALEŚNIKI Z FETĄ, KURCZAKIEM I SOSEM SZPINAKOWYM


Dalej jestem u mamy :) Bardzo mi tu dobrze i robi mi się przykro na myśl o powrocie do pustego domu oddalonego o 2000 km. 
Mam szczęście, że moja mama i brat uwielbiają gotować. Brat jest jedyną osobą, z którą lubię dzielić obowiązki w kuchni. Nie stresujemy się nawzajem :D. Mama woli być w kuchni sama. 
Naleśniki, które dziś prezentuję są dziełem mojej mamy. Raczyliśmy się nimi podczas niedzielnego obiadu. 
Ten sam przepis mama dodała na stronę Polska Gotuje. Piszę o tym, żeby nie było niedomówień :). 
Dostałam zgodę na publikację przepisu na blogu ;). 
Zdjęcia są autorstwa mojego i brata. 

4 grudnia 2011

ZAPIEKANE NALEŚNIKI Z NUTELLĄ I BAILEYS


Jakiś czas temu znalazłam podobny przepis w jednej z książek Nigelli Lawson. Pozmieniałam niektóre składniki i powstał bardzo dobry, ciepły deser.
Moja mama wprost za nim szaleje! Robiąc ten deser nie spędzicie godzin w kuchni, a efekt jest piorunujący.

3 grudnia 2011

KAWA LATTE MACCHIATO



Brat nauczył mnie robienia łatwej kawy latte.  Domowym sposobem w parę minut można wyczarować naprawdę pyszną kawę :). Moja ulubiona jest z cynamonem :).
Kawę parzyliśmy w kawiarce.

2 grudnia 2011

TARTA Z PANNA COTTĄ Z BIAŁEJ CZEKOLADY I GALARETKA Z MARAKUI



Pozdrowienia z Gdańska :). Spędzam grudniowy urlop u mamy :). 
Dzisiejsza propozycja to tropikalna i lekka tarta. Wprost idealna na lato...ale na zimę z gorącą kawą też może być :).
Jeżeli nie macie dostępu do marakui możecie użyć każdego innego soczystego owocu - miąższu z sokiem powinno być około szklanki. 

19 listopada 2011

TORT RYBKA


Pewien gentlemen obchodzi dzisiaj swoje trzecie urodziny. Z tej okazji upiekłam mu kolorowy tort. Liczę na uśmiech na Jego twarzy, kiedy będzie zdmuchiwał świeczki.
Taką rybkę zrobi każda osoba, nawet mało utalentowana plastycznie (jak i ja :) ).
Upiekłam Tort Orzechowy, na wierzchu znajduję się polewa, która bardziej przypomina mus czekoladowy (2 tabliczki czekolady i około 100 g kremówki).
Ciasto przełożyłam masą orzechową, posmarowałam nią też wierzch i boki ciasta. Wstawiłam na noc do lodówki. Dzisiaj przygotowałam mus. Odkroiłam spory kawałek ciasta, dzięki temu powstała buźka i ogonek rybki. Całość przyozdobiłam lentils i m&m's z orzechami.

13 listopada 2011

CIASTO MARCHEWKOWE POD SEROWĄ PIERZYNKĄ


Pięknie dziś w Liverpoolu :). Słonko od samego rana przebija się do mojego mieszkania. Wróciłam z porannego spaceru uśmiechnięta i szczęśliwa.
Mam nadzieję, że taka pogoda utrzyma się jeszcze przez wiele tygodni. Oj chciałabym.

Zapraszam wszystkich na ciasto marchewkowe :). Przepis dostałam od mamy, a mama od swojej koleżanki.
Mama tak je zachwalała, że musiałam je upiec.
Wyszło naprawdę dobre i wilgotne. Polewa...marzenie!

12 listopada 2011

MILKY WAY


Zbliżają się Andrzejki. To jeden z moich ulubionych dni w roku. W zeszłym roku Merseyside Polonia zorganizowała przyjęcie andrzejkowe, na którym pojawiła się nie tylko Polonia. Wśród płomieni świeczek wróżyliśmy sobie z wosku. Było naprawdę miło.
Gdzie będę się bawić w tym roku jeszcze nie wiem, ale na pewno sobie powróżę. Wiele się zmieniło od ostatniego roku... Przydałoby się poznać imię mojego przyszłego oblubieńca ;).

Milky Way przygotowałam już jakiś czas temu. Nie pamiętam skąd mam na to ciasto przepis. Lubię je przede wszystkim za pyszną masę. Nada się idealnie na tort dla każdego Andrzeja :).

11 listopada 2011

CZEKOLADOWE NALEŚNIKI Z RICOTTĄ


Listopad 2011 okazuje się dla mnie mało miłym miesiącem. Brak dobrego humoru przekłada się na brak weny do gotowania. Zmobilizowałam się dzisiaj i przygotowałam przepyszne, czekoladowe i podnoszące na duchu czekoladowe naleśniki. 
Może Wam też pojawią się uśmiechy na buziach podczas ich jedzenia?
Przepis Joanny Siemek "Polska Gotuje". Zmieniłam część składników i proces wykonania naleśników. 

22 października 2011

SPAGHETTI CON FUNGHI E PISELLI,


Pin It



czyli spaghetti z pieczarkami i groszkiem. Makarony jada się we Włoszech na pierwsze danie - primi piatti.
Od paru dni mam ochotę na włoskie jedzenie. Robione w domu jest najsmaczniejsze :). Przez następnych parę postów przedstawię przepisy na, głównie wegetariańskie, dania włoskie. Nie jestem wegetarianką, ale nie przepadam za mięsem. Kuchnia włoska obfituje w pyszne potrawy, pełne warzyw i witamin.

16 października 2011

DEVONSHIRE SCONES (English & Polish)





Scones to tradycyjne kruche słodkie bułeczki. Są bardzo popularne w krajach angielskojęzycznych. Podaje się je na krótko po upieczeniu. Przełożone dżemem i słodką gęstą śmietaną stanowią doskonały dodatek do popołudniowej kawy.

9 października 2011

PAITAKHT




Paitakht to kryształy cukru z zatopionym w nim szafranie. Smakują ciekawie, jeśli ktoś lubi tę gorzką przyprawę. Do końca nie wiem czy ten cukier na pewno nazywa się "Paitakht". Przynajmniej tak jest napisane na opakowaniu :).
Lubię te słodycze ze względu na ich właściwości łagodzące problemy żołądkowe. Wystarczy do szklanki z gorącą wodą wrzucić taki kryształ. Następnie rozpuścić i powoli wypić płyn. Niesamowita ulga! Ma się wrażenie, że płyn otula żołądek. Oczywiście można do wody dodać zwykły cukier razem z szafranem, ale wtedy nie będzie to już taka frajda ;).

Polecam :)

Paitakht można kupić prawie w każdym arabskim sklepie.

ROLADA CZEKOLADOWA Z JABŁKAMI I WIŚNIAMI




Może niektórych zdziwią moje dzisiejsze zdjęcia...bo po co bombki w październiku :)? W mojej rodzinie rolada jabłkowa bardzo często gości na stole świątecznym. A skoro miałam ochotę ją zrobić i do świąt w sumie nie zostało za dużo czasu, to i takie fotografie. 
Ogromnym plusem tego ciasta jest jego szybkość wykonania. Potrzebowałam tylko 20 minut, żeby przygotować całe ciasto i wstawić je do piekarnika. To naprawdę mało. 
Jeżeli nie lubicie ciast czekoladowych nie dodawajcie kakao - zamiast niego dodajcie 2 łyżki mąki (tak aby ogółem było jej 3/4 szklanki). 

8 października 2011

SPAGHETTI ALLA CARBONARA



Przygotowałam dzisiaj na obiad spaghetti alla carbonara. Dlaczego alla? Bo nie jest to oryginalny włoski przepis. Prawdziwa carbonara nie ma w sobie nawet odrobiny śmietany a jedynie jajka. Ach no i nie ma jeszcze natki pietruszki, czosnku i pieczarek. Popełniłam te małe kulinarne grzeszki, żeby uzyskać jeden z moich ulubionych sosów. Mam nadzieję, że Włosi mi wybaczą ;).

7 października 2011

TURKISH DELIGHT (RÓŻA I CYTRYNA)


Na koniec kolacji w tureckiej restauracji częstuje się gości małymi a'la galaretkami (konsystencja trochę podobna). Najczęściej są one różanego smaku, czasami zatopione są w nich orzechy. Już kilka razy myślałam, żeby je zrobić i tydzień temu w końcu wkroczyłam do kuchni z kuchennym termometrem w ręce (będzie Wam potrzebny).

Przepis Rachel Allen z "Home Cooking".

2 października 2011

LODY SERNIKOWO-POMARAŃCZOWE (bez jajek)


Do wczoraj w Liverpoolu było bardzo gorąco. Dzisiaj pogoda już nie taka ładna. Zaczęło padać. Takie lody rozchmurzą humory.
Wahałam się czy dodać do lodów wodę różaną. Lody różano-szafranowe jadłam w perskiej restauracji i były  przepyszne, choć do smaku musiałam się przyzwyczaić.
Postanowiłam zaryzykować i połączyłam smak pomarańczy i róży. Wy możecie użyć zupełnie innych połączeń.
Co ważne do produkcji tych lodów nie potrzeba maszyny do robienia lodów. Zdarzają się malutkie kryształki lodu w kawałkach owoców, a w masie nie było ani jednego :). Super!

HUMMUS


Hummus po arabsku znaczy "ciecierzyca". Z tym kremem zaznajomiła mnie moja przyjaciółka, Edyta, już pierwszego dnia po przyjeździe do Wielkiej Brytanii. Minęły ponad 4 lata, a hummus jest stałym bywalcem mojej diety. Zastępuję nim masło.
Uwielbiam posmarować nim ciemny chleb, na to położyć pieczeń z indyka, pomidory, cebulę i paprykę. Pycha!
W restauracjach bliskowschodnich hummus podaje się z ciepłym lavashem (rodzaj chleba). Macza się chleb w smarowidełku i zajada ze smakiem :).
Mój ulubiony hummus jest bez żadnych dodatków. Można do niego wkroić chilli, zioła. Co tylko pragniecie :).

1 października 2011

NALEŚNIKI Z CZEKOLADĄ I WIŚNIAMI + MORZE IRLANDZKIE


Jaką macie pogodę? U mnie upalnie! Wprost nie mogę uwierzyć, że temperatura dochodzi 30 stopni. Jest mi teraz tak dobrze! Wszystkie smutki odchodzą w zapomnienie, kiedy czuje się powiew morskiej bryzy na twarzy.
Zrobiłam na śniadanie pyszne naleśniki z ciemną czekoladą i wiśniami. Smażyłam je na patelni do sadzonych jajek, więc placuszki są małe i urocze.

27 września 2011

MIĘTUSEK


Długo biłam się z myślami czy dodać przepis na "Miętuska". Nie chodzi o smak, ale o wygląd ;). To jedno z najbrzydszych ciast, jakie zrobiłam w swojej krótkiej karierze. Według znajomych przesadzam... (w tym miejscu pozdrawiam moich dzisiejszych biesiadników :)).
Uległam namowom, więc post się pojawił. Proszę bądźcie wyrozumiali :).

A teraz trochę o zaletach. Ciasto czekoladowe wyszło cudnie puszyste; właśnie to stało się jego największym minusem, ponieważ ciężko było rozsmarowywać masę.

Masa miętowo-czekoladowa. Naprawdę smaczna i godna polecenia.

24 września 2011

OWSIANE PLACUSZKI


W dalszym ciągu czuję się niezbyt dobrze. Grypa nie chce mnie opuścić. Wstałam rano i stwierdziłam, że nie mam kompletnie nic na śniadanie. Nie miałam siły pójść do sklepu, więc postanowiłam zrobić coś z tego co zawsze mam w szafkach.
Na śniadanie zrobiłam przepyszne owsiane placuszki z dżemem morelowym. Placuszki wyszły bardzo smaczne i delikatne. Następnym razem zamienię mleko na maślankę i może wyjdą ciut bardziej puszyste.

21 września 2011

SYROP NA PRZEZIĘBIENIE



Dużymi krokami zbliża się jesień. Niestety.
Wraz z jesienią pojawią się przeziębienia. Jedno paskudne mnie właśnie dopadło, więc przyszedł czas na podzielenie się z Wami moim rodzinnym skarbem: super okropnym, ale bardzo skutecznym syropem miodowym.

Ten syrop można śmiało nazwać naturalnym antybiotykiem :)

Ważne! Miodu nie powinno podawać się dzieciom do 12 miesiąca życia, ponieważ zawiera on laseczki Clostridium botulinum, które są zdolne do produkcji botuliny (toksyny jadu kiełbasianego). 

Składniki:

1 średnia cebula
4 ząbki czosnku
2-3 łyżki miodu



1. Cebulę pokrój w drobną kostkę. 
2. Czosnek przeciśnij przez praskę. 
3. Włóż wszystkie składniki do słoika. 
4. Zamknij słoik. Potrząśnij nim. 
5. Połóż na całą noc w ciepłe miejsce lub na kaloryfer (jeśli jest już sezon grzewczy). 
6. Przez noc wydzieli się syrop. Jedz po jednej łyżeczce co dwie godziny.

Pozdrawiam z łóżeczka!

Ola i jej gorączka :)



18 września 2011

ZRAZY, KLUSKI ŚLĄSKIE, YORKSHIRE PUDDING I PYSZNE BURACZKI


Mniam mniam :)
Zaprosiłam na niedzielny obiad trzy moje koleżanki. Postanowiłam zrobić typowy polski posiłek, ale żeby nie poczuły się obco...dodałam do tego yorkshire pudding, czyli bułeczki przygotowane z ciasta a'la naleśnikowego.
Dziewczynom wszystko bardzo smakowało. Zapowiedziały się na następny polski obiad :).

11 września 2011

INDYK PO WĘGIERSKU


Zapraszam na dzisiejszy obiad. Odrobina Węgier w moim małym mieszkanku :).
Bardzo smaczne i proste danie.

CIASTO MARCHEWKOWO - BANANOWE


Od dawna "chodziło za mną" zrobienie ciasta marchewkowego. W poniedziałek mój ukochany szef odchodzi na zasłużoną emeryturę. Jest największym łasuchem, jakiego znam, więc upiekłam mu w prezencie ciasto. Korzystałam z przepisu, w którym oprócz marchewek dodaje się banany. Muszę powiedzieć, że są bardzo wyczuwalne w cieście. Dla niektórych będzie to zaletą, dla innych pewnie nie. De gustibus non est disputandum, prawda? :)
Co do wyglądu...w niektórych partiach ciasto wygląda na zakalec, ale wydaje mi się, że to wina bananów, a dałam dwa naprawdę duże. W każdym bądź razie nie zmienia to smaku ciasta :).
Masa serowa jest przepyszna! Będę ją używać do ciast czekoladowych. Sądzę, że sprawdzi się genialnie.

6 września 2011

Sebastien Tellier - La Ritournelle


Jedna z moich ulubionych piosenek. Pasuje na dzisiejszy wieczór.

4 września 2011

TAGINE Z INDYKIEM I PIECZARKAMI + SZPARAGI I KUSKUS


Bardzo często goszczą w moim domu potrawy przygotowane w tagine. Bardzo wygodne przygotowanie obiadu, bo potrzebujemy tylko jeden garnek.
Lubię kuchnię marokańską za masę przypraw, warzywa i kuskus :).
Tureckie oko, które widać na zdjęciach dostałam 4 lata temu od znajomej pochodzącej z Maroka. Skojarzyło mi się z nią :).