31 stycznia 2014

DOMOWY SMALEC Z MIĘSEM, CEBULĄ I JABŁKIEM


Kiedy jestem w Polsce i idziemy do restauracji wprost nie mogę doczekać się momentu, kiedy na stole pojawi się aromatyczny smalczyk przy akompaniamencie świeżego chleba i ogórków. Właściwe na tym jednym daniu mogłaby się skończyć moja kolacja.  
Zawsze lubiłam przyglądać się mojej mamie robiącej smalec i rejestrowałam każdy składnik, który lądował w 300 stopniowym płynie. Mama preferuje kuchnię bardzo aromatyczną, więc cebula, boczek i czosnek są w niej obowiązkowe. 
Nie trzeba trzymać się ściśle podanego przeze mnie przepisu, bo do smarowidła można dodać więcej jabłek czy cebuli, albo wcale nie dawać mięsa. Nie bójcie się poeksperymentować ze składnikami.
:)

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 

29 stycznia 2014

KOTLETY Z JAJEK (JAJECZNE)



Kotlety z jajek lubię zdecydowanie najbardziej. Ta propozycja na łatwy i smaczny obiad bardzo często gości na naszym stole. Według mnie to danie jest niezwykle wiosenne. :)

Burgery bezmięsne: przepis

Przepis ze zdjęciami krok po kroku.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 

28 stycznia 2014

JABŁKOWE RÓŻYCZKI (tylko 3 składniki!)


Potrzebujesz tylko trzech składników, by móc zajadać się pysznymi ciepłymi różyczkami. 
Jest to świetny dodatek do lodowych deserów. 

Przepis ze zdjęciami krok po kroku.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 

OSZUKANE PRZEPIÓRCZE UDKA (przekąska z mielonego mięsa i paluszków)


Mamy karnawałowy czas, więc jest to idealna pora na domowe przyjęcie. Polecam przygotować na nie oszukane przepiórcze udka, które są przyrządzane z mięsa mielonego i paluszków. Na talerzu wyglądają naprawdę uroczo i już kilka razy zaskoczyłam nimi moich współbiesiadników. 
Udka sprawdziły się też idealnie na wieczorach przy piwie i na grillach.

Przepis ze zdjęciami krok po kroku :)

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 

27 stycznia 2014

"ANGIELSKI ROSÓŁ", czyli gotujemy zupę kiedy w sklepach pustki


Dlaczego zupa nazwana została "rosołem angielskim" choć z takim prawdziwym nie ma nic wspólnego? Będę musiała to krótko wyjaśnić :). 

W czerwcu zeszłego roku przyjechała do mnie moja mama na wakacje. Pogoda nam nie dopisała (co chyba nikogo nie zaskoczy). W najzimniejszy dzień miesiąca, gdzie widywałyśmy ludzi ubranych w kurtki/płaszcze zimowe, wybrałyśmy się na festiwal muzyki afrykańskiej (na końcu postu kilka zdjęć). Choć muzyka była świetna, to zimny wiatr przegonił nas po godzinie do domu (dosłownie!). Byłyśmy tak zmarznięte, że gnałyśmy do domu i marzyłyśmy o dużym talerzu gorącej zupy. Wpadłyśmy do osiedlowego sklepu i nie znalazłyśmy w nim nic oprócz jednej paczki mrożonki. W domu pokombinowałyśmy ze składnikami, które już miałyśmy w lodówce, i tak powstała naprawdę dobra, acz prosta zupa-wariacja rosołowa. A, że działo się to w Liverpoolu, więc angielska :). 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 

26 stycznia 2014

RELACJA Z WARSZTATÓW FOTOGRAFICZNYCH Z KUBĄ KAŹMIERCZYKIEM


Tydzień temu wzięłam udział w świetnych warsztatach fotograficznych, na które zostałam zaproszona przez firmę Blomedia.pl (Smaczneblogi.pl).
Kurs odbył się w Gdańsku w restauracji Filharmonia.


Jestem fotograficzną amatorką, więc wszystkie rady Kuby Kaźmierczyka (prowadzący warsztaty) chłonęłam niczym gąbka! Informacje o roli światła, sprzętu, czy przydatne triki z pewnością przyczynią się do poprawy moich zdjęć. 

W części teoretycznej Kuba opowiadał o sprzęcie, który jest odpowiedni do zdjęć kulinarnych, tłumaczył tryby i wiele innych rzeczy. Czułam się bombardowana wiedzą i dobrze, że wszystko skrzętnie notowałam :).

Część praktyczna podobała mi się najbardziej: mieliśmy okazję robić zdjęcia muffinkom, ślimaczkom, winie i zupie (powyższe zdjęcia), a Kuba pokazywał, jak zrobić ustawić światła, jak różne tła wpływają na fotografie, itd.

Atmosfera na warsztatach była przemiła; poznałam wielu wspaniałych ludzi, a dzięki Filharmonii również moje zmysły smakowe zostały mile zaspokojone :).




Widok na Motławę :)

Warsztaty zostały zorganizowane we współpracy z marką Olimpus.



23 stycznia 2014

DOMOWA PARZONA KIEŁBASA Z GOLONKI





Kiełbaski parzone robiłam kilka miesięcy temu i muszę powiedzieć, że wyszły bardzo smaczne, mocno czosnkowe i aromatyczne. 
Co ważne w dobie dodawania przez producentów żywności podejrzanych i niezdrowych składników, taka domowa kiełbasa nabiera dodatkowej wartości. 
Polecam :)

Przepis ze zdjęciami krok po kroku.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 

DROŻDŻOWY WIENIEC Z ORZECHAMI


Uwielbiam ciasta drożdżowe, a połączone z orzechami to już prawdziwa rozkosz. 

Drożdżowy wieniec jest niezwykle prosty do zrobienia, a wygląda bardzo efektownie.

Przepis ze zdjęciami krok po kroku.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 

22 stycznia 2014

WYNIKI KONKURSU WSPÓLNE PIECZENIE SERNIKA

Dwa dni temu zakończył się konkurs na wspólne pieczenie sernika z mascarpone. Mieliście świetne pomysły na "tuning" przepisu bazowego :). Chcemy podziękować wszystkim biorącym udział w zabawie i bardzo nam przykro, że nie możemy nagrodzić wszystkich uczestników.

I najsłodszy moment ogłoszenie zwycięzców:


Magda Tabaczyk

Sernik z żurawiną, musem malinowym, dodatkowo polany ajerkoniakiem
Nagroda: książka Annabel Langbein "Kuchnia w stylu wolnym"


Aleksandra Konwa

Sernik inspirowany perskimi lodami
Nagroda: książka Ewy Aszkiewicz "Kuchnia polska. Gotowanie w 30, 40, 50, 60 minut"


Aguzja 

Sernik chałwowy
Nagroda: książka Bożeny Dykiel "Pyszne ciasta domowe"


Gratulujemy!

Ewa i Ola


Ogromne podziękowania wydawnictwu Publicat za  nagrody :)

PIECZEŃ BAWARSKA


Jeżeli masz ochotę na genialną pieczeń, to musisz spróbować bawarskiej :). Jest aromatyczna i idealna na sycący posiłek. Mogłabym ją jeść codziennie.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 

21 stycznia 2014

RÓŻE KARNAWAŁOWE


Karnawałowe róże to elegantsza wersja faworków. Dodatek dżemu czy wiśni sprawia, że lubię je ogromnie :).

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 

ZUPA GULASZOWA



Zupę gulaszową przyrządzam od kilkunastu lat i wszystkim bardzo smakuje. Mnogość przypraw i mięso sprawiają, iż gulaszowa nasyci i rozgrzeje.
W większości przepisów na zupę gulaszowa nie dodaje się włoszczyzny, ale mi taka z dodatkiem warzyw smakuje najbardziej.


Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 

20 stycznia 2014

CHRUSTY FAWORKI CHRUŚCIKI


W moim domu faworków się nie robiło, ale u moich babć już tak, więc doskonale pamiętam ich smak i mgliste wspomnienia rodzinnych spotkań.
Chrusty robiłam po raz pierwszy 5 lat temu i okazały się być katastrofą - wyszły słone! Właśnie wtedy nauczyłam się, że w Wielkiej Brytanii na półkach można znaleźć słone i niesolone masło. Gorzka nauczka...tzn. słona :).

Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu :)

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 

19 stycznia 2014

SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY I OGÓRKÓW KISZONYCH


Zapraszam na przepyszną i zdrową surówkę. Nam najbardziej smakuje podana do gulaszu po cygańsku (i nie przeszkadzają nam ogórki i w surówce i w sosie ;) ).

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 

18 stycznia 2014

AROMATYCZNE RAVIOLI Z SEROWYM FARSZEM



Skoro leżę przymusowo w łóżku, to przynajmniej pododaję zaległe posty :). Ravioli zrobiłam kilka miesięcy temu, kiedy jeszcze w UK panowało najcieplejsze lato od 10 lat (ponoć). Na samo wspomnienie o słońcu robi mi się przyjemnie na duszy :). Taki delikatny obiad sprawdził się idealnie na późniejszy obiad.

Przepis zawiera zdjęcia krok po kroku.

Ten post NIE JEST reklamą serków Almette i Philadelphia ;). Do wykonania dania użyłam tych produktów, bo je lubię.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 

TRADYCYJNE CANNELLONI ZAPIEKANE POD BESZAMELEM


Kuchnia włoska jest jedną z naszych ulubionych. Bogata w smaki i pożywna jest idealna do serwowania rodzinie.
Nadziewane cannelloni jest świetnym rozgrzewaczem na zimowe popołudnia, więc może zrobicie taki obiad na niedzielę?

Pozdrawiam Was serdecznie,

Ewa R.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 


17 stycznia 2014

PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI


Pierogi z kapustą i grzybami zawsze znajdują się na naszym wigilijnym stole, ale czasami przygotowujemy je na obiad w dni powszednie. Popijane gorącym barszczem smakują wybornie!

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 

16 stycznia 2014

PODARUJ UKOCHANEJ OSOBIE TORT! (KONKURS)

Wspólnie z firmą TortyOnline.pl zapraszamy na przedwalentynkowy konkurs :)

Zadanie jest bardzo proste: w komentarzu do tego postu napisz autorski wiersz dla ukochanej osoby. Proszę podać swoje imię i adres mailowy, abym mogła się skontaktować ze zwycięzcą.

Zgłoszenia można też wysyłać na mój adres mailowy: a.rybinska@gmail.com.

Za dwa tygodnie (01.02.2014) ogłosimy zwycięzcę, który na stronie TortyOnline.pl będzie mógł wybrać jeden tort o wartości do 150 zł. Ciasto zostanie wysłane na wskazany adres (tylko na terenie Polski).

Zachęcam do odwiedzenia strony sponsora konkursu :)






15 stycznia 2014

DROŻDŻOWE ŚLIMACZKI Z ORZECHAMI


Kocham wszelkie drożdżowe wypieki, a te z orzechami to już najbardziej. Dzisiaj zapraszam na ślimaczki z przepyszną masą :). 

Przepis ze zdjęciami krok po kroku.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 

GRZANECZKI-ŚLIMACZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO


W naszej rodzinie zawsze celebrowaliśmy niedzielne śniadania, które często były jednym z dwóch wspólnych posiłków w tygodniu. Teraz rodzina rozpierzchła się po świecie, więc tylko kilka razy do roku udaje nam się razem siąść do stołu, ale wtedy jest to już prawdziwa uczta! Zawsze podajemy twaróg pełen warzyw, mąż przygotowuje swoją słynną jajecznicę, a czasami menu urozmaicamy różnymi grzankami. Ostatnio nasze podniebienia pobiły grzanki z ciasta francuskiego.
Przepis jest "na oko" i nie wymaga sztywnego trzymania się składników (można użyć pieczarek, ogórków kiszonych, chilli, itd.). 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 

13 stycznia 2014

SERNIK ZEBRA (kakaowo-waniliowy)


Blog "Przepisy Aleksandry" ma już 4 lata! To dzięki stronie poznałam świetnych ludzi (czytelników i innych blogowiczów), nauczyłam się lepiej piec i gotować, a zadowolona jestem najbardziej z faktu, że blogowe zdjęcia już nie straszą ;). 4 lata to mnóstwo czasu i czuję się dumna, iż spędziłam go tak produktywnie :). Na koniec podziękowania za to, że czytacie, gotujecie i komentujecie. Uzależniłam się od Was! :)

Na zmiksowani.pl  i blogu trwa moja akcja-konkurs dotycząca wspólnego pieczenia sernika. Polega ona na tym, że uczestnik musi dołożyć coś od siebie do podanego przeze mnie przepisu bazowego
W sobotę wpadłam na pomysł dwukolorowego sernika i zaraz potem pomyślałam o cieście zebra.
Nieskromnie powiem, że bardzo mi się podoba wzór, jaki się utworzył :)

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).