Uwielbiam ciasta drożdżowe, a połączone z orzechami to już prawdziwa rozkosz.
Drożdżowy wieniec jest niezwykle prosty do zrobienia, a wygląda bardzo efektownie.
Przepis ze zdjęciami krok po kroku.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).
- 350 gramów mieszanki zmielonych orzechów włoskich i laskowych (można użyć fistaszków, migdałów, itp.)
- 4 łyżki masła, niesolonego i miękkiego
- 80 gramów cukru pudru
- śmietana kremówka (ilość aby masa nabrała konsystencji pasty)
- 2 cukry waniliowe
- białko
Wykonanie:
1. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.
Składniki na duży wieniec:
- 2 jajka
- 50 - 60 dkg mąki pszennej (+ odrobina do oprószania stolnicy)
- 25 gramów świeżych drożdży (lub 7 gramów suchych)
- pół szklanki mleka
- 150 gramów masła, w temp. pokojowej
- 80 gramów cukru
- 2 łyżeczki esencji waniliowej lub 1 opakowanie cukru waniliowego
Dodatkowo:
- roztrzepane jajko do posmarowania ślimaczków
- lukier
- gruby cukier do posypania
Wykonanie:
1. Wymieszaj ze sobą drożdże, cukier i ciepłe mleko (nie może być zbyt gorące).
2. Przykryj miskę ściereczką i odstaw rozczyn w ciepłe miejsce na około 10 minut - gotowy rozczyn będzie miał konsystencję gęstej śmietany i będzie "pracował".
3. Do rozczynu dodaj pozostałe składniki na ciasto.
4. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub w mikserze, aż będzie gładkie i będzie łatwo odchodzić od ręki.
5. Uformuj z ciasta kulę. Przykryj miskę, w której znajduje się ciasto ściereczką (lub folią spożywczą) i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.
6. Przełóż ciasto na posypaną mąką stolnicę i rozwałkuj na bardzo dyży prostokąt.
7. Posmaruj ciasto masą orzechową.
8. Zwiń ciasto w rulon.
9. Połącz dwa końce rulonu, aby utworzył się wieniec.
9. Natnij wieniec w kilku miejscach za pomocą nożyczek.
10. Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem.
11. Piecz wieniec w temp. 180 stopni przez lekko ponad godzinę. Jeżeli wierzch będzie się zbyt mocno zarumieniał przykryj go folią aluminiową.
12. Upieczone ciasto odstaw do ostygnięcia.
13. Zimne ciasto posmaruj lukrem i posyp grubym cukrem.
Przepiękny! Wow, na pewno do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńPrzepadłam,też zrobię!.
OdpowiedzUsuńTeż robiłam wczoraj drożdżowe, bo lubię, zwłaszcza zimą. Twój wieniec - cudny!
OdpowiedzUsuńPięknie zrobiłaś ten wieniec. Tak smacznie wygląda, że aż pachnie drożdżowym ciastem i tym orzechowym nadzieniem. Pycha :)
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda:) pycha:D
OdpowiedzUsuńWieniec drożdżowy od mojej blogowej znajomej Ani Słomeczki z green plums.
OdpowiedzUsuń[img]http://i59.tinypic.com/2n93ee.jpg[/img]