W Żuławskim Ośrodku Kultury i Sportu w Cedrach Wielkich realizowane są działania w ramach projektu: „Organizacja tradycyjnych warsztatów kulinarnych - stworzenie lokalnej bazy żuławskich produktów tradycyjnych jako elementu Listy Produktów Tradycyjnych Województwa Pomorskiego”
Głównym założeniem tego projektu jest aktywizacja mieszkańców wsi na rzecz podejmowania inicjatyw w zakresie rozwoju obszarów wiejskich, w tym kreowania miejsc pracy na terenach wiejskich. Aktywizacja ta polega na działaniach związanych z organizacją tradycyjnych warsztatów kulinarnych, jako próby stworzenia lokalnej bazy żuławskich produktów tradycyjnych. W ramach zadania zaplanowano cykl szkoleń, warsztatów z zakresu tradycyjnej kuchni żuławskiej.
Warsztaty prowadzone są przez wykwalifikowanego kucharza szkoleniowca Artura Stanek w Żuławskim Ośrodku Kultury i Sportu w Cedrach Wielkich.
W ramach zadania odbywają się zajęcia teoretyczne i praktyczne bazujące zarówno na doświadczeniach Stowarzyszenia Żuławy Gdańskie, jak i na zapisach w starych recepturach z obszaru Żuław.
Biorę udział w tych spotkaniach i będę starała się przybliżyć Wam tradycyjną kuchnię żuławską.
Zdjęcie ze strony ŻOKiSu. |
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
- włoszczyzna
- ½ kg mięsa mielonego (wołowina zmieszana z cielęcina)
- ziemniaki pokrojone w kostkę (5 – 6 sztuk)
- 1 słoiczek kaparów
- sok z cytryny
- gęsta kwaśna śmietana
- mąka
- posiekana natka pietruszki
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskie
- bułka
- 1 cebula
- 1 jajko
- sól i pieprz
Zacznij od przygotowania klopsików:
1. Namocz w mleku bułkę, następnie dobrze ją odciśnij.
2. Do zmielonego mięsa dodaj jajko, pokrojoną w drobniutką kostkę cebulę, odciśniętą bułkę, sól i pieprz do smaku.
4. Formuj małe klopsiki wielkości małego orzecha włoskiego i wykładaj na stolnicę obsypaną mąką, lekko je obtaczając.
7. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
8. Zagotuj.
9. Dodaj ziemniaki, a następnie do gotującego wywaru warzywnego wrzucaj klopsiki, ale stopniowo (nie wszystkie naraz), aby nie zmniejszyć temp. zupy.
10. Gotuj do miękkości ziemniaków (ok. 30 minut).
11. Do ugotowanej zupy dodaj : osaczone z zalewy kapary i sok z cytryny.
12. Rozmieszaj z 2 łyżki mąki z wodą, dodaj śmietanę , rozprowadzić odrobiną gorącej zupy, a następnie wlej do garnka z zupą.
13. Dopraw do smaku.
14. Przed podaniem posyp natka pietruszki.
Zupa powinna być kwaśna i pikantna oraz dość gęsta i zawiesista. Gdyby była za rzadka możesz
dodać więcej mąki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz