31 stycznia 2015

DOMOWE BUŁKI NA BURGERY


Jeżeli macie ochotę na burgery, to może spróbujecie upiec domowe bułki? Są mięciutkie i zdrowsze, bo bez ulepszaczy i Bóg wie czego jeszcze. 
Polecam :)

Burgery bezmięsne: przepis

Przepis ze zdjęciami krok po kroku. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).

30 stycznia 2015

DROŻDŻÓWKI - RÓŻYCZKI Z SEREM I RODZYNKAMI


W zeszycie mojej mojej mamy znalazłam przepis na drożdżówki - różyczki. Pewnie ma z 20 albo i więcej lat! Przepis był z dżemem, ale ja postanowiłam zrobić je z cytrynowym twarożkiem. Bułeczki wyglądają cudownie na stole.
Polecam!

Z przepisu wychodzi około 10 sporych bułek. 

Przepis ze zdjęciami krok po kroku. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).

28 stycznia 2015

MAROKAŃSKIE NALEŚNIKI BAGHRIR


Od bardzo dawna chciałam wypróbować te naleśniki i w końcu wczoraj zrobiłam pierwsze na próbę. Przepis dostałam od znajomej arabki :). 
Baghrir mają bardzo ciekawą, "gąbczastą" konsystencję i mocno drożdżowy smak. Podane z miodem lub dżemem smakują naprawdę dobrze. 
Polecam wszystkim amatorom naleśników i placków. 


Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).

26 stycznia 2015

PIECZEŃ Z MIĘSA MIELONEGO I PAPRYK


Na łamach tej strony pisałyśmy z mamą już nieraz, że dość często robimy domowe wędliny/pieczenie. Zdecydowanie wolimy wiedzieć co jemy. Pieczeń z mięsa mielonego jest świetna do kanapek, ale można podać ją też na ciepło. Dodatek papryk sprawia, że mięso smakuje wyjątkowo. 
Polecamy!

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).

25 stycznia 2015

CIASTO WUZETKA (W-Z)


Wuzetka to jedno z bardziej znanych ciast, które sprzedaje się w większości polskich cukierni. Wypiek ten stał się popularny w latach 70', a wymyślono go w połowie XXw. Są dwie teorie skąd pochodzi nazwa "wuzetka": pierwsza sugeruje, że od skrótowca "WZC" (wypiek z czekoladą), a druga mówi o warszawskiej strasie W-Z. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).

19 stycznia 2015

CIASTO PRINCE POLO


Ciasto z wafelkami prince polo "chodziło" za mną już kilka miesięcy i w końcu zabrałam się za jego pieczenie. Smak wynagrodził mi kilkugodzinny pobyt w kuchni (wypiek jest dość pracochłonny). 
Polecam dla osób, które lubią bezy, orzechy i czekoladę :). 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).

11 stycznia 2015

ROSÓŁ RYBNY (wigilijny)


W moim domu nie ma tradycji jedzenia zupy rybnej, wręcz zawsze się jej "bałam". Parę tygodni temu byłam na blogerskiej Wigilii i miałam tam okazję spróbować delikatnej zupy rybnej. Zakochałam się w niej od pierwszego smaku! :). 
Od tamtej pory rosół rybny gotowałam już kilka razy i podałam go też na Wigilię. Próbowałam różnej kombinacji ryb i nam najbardziej smakuje wywar z dorsza, sandacza i łososia. 


Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).

10 stycznia 2015

PIEROŻKI Z CIASTA FILO Z ŁOSOSIEM


Pierożki z łososiem, szpinakiem i fetą królowały na naszym bożonarodzeniowym stole. Podałam je do rosołu rybnego, na który przepis dodam w najbliższych dniach. 
Pierożki z ciasta filo są bardzo proste i nie wymagają spędzenia długiego czasu w kuchni. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).