10 stycznia 2015

PIEROŻKI Z CIASTA FILO Z ŁOSOSIEM


Pierożki z łososiem, szpinakiem i fetą królowały na naszym bożonarodzeniowym stole. Podałam je do rosołu rybnego, na który przepis dodam w najbliższych dniach. 
Pierożki z ciasta filo są bardzo proste i nie wymagają spędzenia długiego czasu w kuchni. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).



Nie bardzo wiedziałam, jak dobrze opisać technikę składania pierożków, więc znalazłam filmik, na którym Kurt Scheller to pokazuje (od około 1:00). Zwracam tylko uwagę, że my używałyśmy dwóch płatów ciasta zamiast jednego.   



Składniki:

  • paczka mrożonego szpinaku
  • 1 opakowanie ciasta filo
  • roztopione masło (do smarowania ciasta)
  • 200 gramów wędzonego łososia
  • łyżka świeżego koperku, poszatkowanego 
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 100-150 gramów sera feta lub sera typu bałkańskiego 
  • pieprz
  • sól (ewentualnie, bo ser jest słony)


Wykonanie:

1. Rozmroź szpinak, następnie wyciśnij z niego jak najwięcej wody i poszatkuj. 
2. Do miski przełóż rozdrobnionego widelcem łososia (zwróć uwagę na ości), pokruszony ser, szpinak, koperek, czosnek, pieprz i ewentualnie sól. Wymieszaj. 
3. Ciasto filo pokrój wzdłuż krótszego boku na paski około 6 cm. 
4. Posmaruj jeden pasek masłem i nałóż na niego drugi. 
5. Na końcu paska wyłóż 1 łyżkę farszu. 
6. Składaj na trójkąty (pomocny będzie film). 
7. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i układaj na nim pierożki. 
8. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni C do zarumienienia wypieków. 
9. Podawaj na ciepło lub zimno do zupy rybnej

Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Świetny pomysł!
    Chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie wypróbowane! W wersji podanej przez Panią Olę czyli ze szpinakiem, fetą i łososiem , oraz z pieczarkami . Powstały też cztery rożki z jabłkiem , które posypałam cukrem . W każdej wersji pyyyyyychhha! Bajecznie proste w wykonaniu , bajecznie smaczne ! Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Elu bardzo się cieszę, że smakowało :) Kolejny bardzo ważny dla nas komentarz :).
      Miłego nowego tygodnia!

      Usuń
  3. Witajcie dziewczyny! Przepis godny wypróbowania!pozdrawiam bardzo cieplo!

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, mam pytanie : ile pierożków wychodzi z jednego opakowania ciasta i czy to ma być łosoś wędzony na zimno czy na gorąco ? Czy mogę pierożki zawinąć rano a upiec wieczorem po przyjściu gości ? A może upiec rano a wieczorem tylko odgrzać w piekarniku ? Pozdrawiam i czekam na odpowiedź :-)

    OdpowiedzUsuń