Pierożki z łososiem, szpinakiem i fetą królowały na naszym bożonarodzeniowym stole. Podałam je do rosołu rybnego, na który przepis dodam w najbliższych dniach.
Pierożki z ciasta filo są bardzo proste i nie wymagają spędzenia długiego czasu w kuchni.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Nie bardzo wiedziałam, jak dobrze opisać technikę składania pierożków, więc znalazłam filmik, na którym Kurt Scheller to pokazuje (od około 1:00). Zwracam tylko uwagę, że my używałyśmy dwóch płatów ciasta zamiast jednego.
Składniki:
- paczka mrożonego szpinaku
- 1 opakowanie ciasta filo
- roztopione masło (do smarowania ciasta)
- 200 gramów wędzonego łososia
- łyżka świeżego koperku, poszatkowanego
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 100-150 gramów sera feta lub sera typu bałkańskiego
- pieprz
- sól (ewentualnie, bo ser jest słony)
Wykonanie:
1. Rozmroź szpinak, następnie wyciśnij z niego jak najwięcej wody i poszatkuj.
2. Do miski przełóż rozdrobnionego widelcem łososia (zwróć uwagę na ości), pokruszony ser, szpinak, koperek, czosnek, pieprz i ewentualnie sól. Wymieszaj.
3. Ciasto filo pokrój wzdłuż krótszego boku na paski około 6 cm.
4. Posmaruj jeden pasek masłem i nałóż na niego drugi.
5. Na końcu paska wyłóż 1 łyżkę farszu.
6. Składaj na trójkąty (pomocny będzie film).
7. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i układaj na nim pierożki.
8. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni C do zarumienienia wypieków.
9. Podawaj na ciepło lub zimno do zupy rybnej.
Smacznego :)
Świetny pomysł!
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję :)
Właśnie wypróbowane! W wersji podanej przez Panią Olę czyli ze szpinakiem, fetą i łososiem , oraz z pieczarkami . Powstały też cztery rożki z jabłkiem , które posypałam cukrem . W każdej wersji pyyyyyychhha! Bajecznie proste w wykonaniu , bajecznie smaczne ! Dziękuję!
OdpowiedzUsuńPani Elu bardzo się cieszę, że smakowało :) Kolejny bardzo ważny dla nas komentarz :).
UsuńMiłego nowego tygodnia!
Witajcie dziewczyny! Przepis godny wypróbowania!pozdrawiam bardzo cieplo!
OdpowiedzUsuńMy też pozdrawiamy cieplutko :)
UsuńWitam, mam pytanie : ile pierożków wychodzi z jednego opakowania ciasta i czy to ma być łosoś wędzony na zimno czy na gorąco ? Czy mogę pierożki zawinąć rano a upiec wieczorem po przyjściu gości ? A może upiec rano a wieczorem tylko odgrzać w piekarniku ? Pozdrawiam i czekam na odpowiedź :-)
OdpowiedzUsuń