25 sierpnia 2013

DŻEM AGRESTOWY Z SOKIEM Z CZARNEGO BZU


Ostatnio mam tyle pracy, że nie udaje mi się publikować postów na czas. Na zrobienie dżemu agrestowego już jest chyba za późno, ale na przyszły rok przepis będzie jak znalazł. Bardzo lubię połączenie bzu z agrestem. Jest to dżem idealny do słodkich, np. kruchych babeczek czy rogalików. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 

19 sierpnia 2013

KRUCHE CIASTECZKA O SMAKU BAKLAVY



Bliskowschodnie słodkości są wyjątkowe, często bardzo słodkie. Po zjedzeniu kawałka baklavy rzeki endorfin wypełniają nasze dusze. Czym pachną kraje Lewantu? Oczywiście pistacjami, miodem i różą. Dosłownie parę dni temu znalazłam przepis na ciastka doskonałe, bo zainspirowane baklavą, ale dużo mniej słodkie...takie bardziej europejskie. 

Polecam, bo nie są trudne, a smakują wyjątkowo.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 

17 sierpnia 2013

PIZZA MARGHERITA Z RUKOLĄ (NA GRUBYM SPODZIE)


Dlaczego "Margherita"? W 1886 roku włoska królowa Małgorzata Sabaudzka (Margherita di Savoia) odwiedzała Neapol. Na jej cześć przygotowano pizzę w kolorze włoskiej flagi (zielony kolor symbolizowała bazylia, biały mozzarella, a czerwony pomidory). Ten rodzaj pizzy znany był w Neapolu już wcześniej, ale dobry chwyt reklamowy, jakim zaiste jest nazwanie dania na cześć królowej, spowodował spopularyzowanie pizzy we Włoszech, a potem i na całym świecie. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 

Małgorzata Sabaudzka (zdj. ze strony: http://theharlow.net)

Pizza Margherita jest moją ulubioną. Uwielbiam ją za prostotę i genialny smak (pod warunkiem, że została zrobiona z naprawdę dobrych składników). Tradycyjna Margherita przygotowywana jest z bazylią, ale czasami lubię zjeść ją z rukolą. 

Wszystkie elementy do wykonania Margherity publikowałam już wcześniej na blogu, więc teraz tylko podzielę się z Wami linkami:

1. Przepis na ciasto (moje ulubione, na bazie ciepłej wody gazowanej). Ciasto zrobiłam ciut grubsze niż zwykle. 
2. Pomidorowe sosy do pizzy: sos pomidorowy wersja 1 lub sos pomidorowy wersja 2. Podczas gotowania sosu polecam wrzucić do niego połamaną gałązkę z pomidorowego krzaczka. Zamknięte są w niej najlepsze pomidorowe aromaty. 
3. Dodatkowo potrzeba zaopatrzyć się w mozzarellę, rukolę i małe pomidorki.  


14 sierpnia 2013

Podsumowanie akcji "Ciasta Świata Wielkanoc 2013"

Witajcie!

Przepraszam za długą zwłokę w podsumowaniu akcji i szybciutko nadrabiam zaległości. 
Chciałam bardzo podziękować wszystkim, którzy wzięli udział w prowadzonej przeze mnie zabawie. Wasze przepisy były niesamowite i bardzo wzbogaciłam swoją wiedzę o kulinariach innych krajów. 
Mam nadzieję, że weźmiecie udział w kolejnych odsłonach akcji :)

Dla zainteresowanych podsumowanie pierwszej zabawy: "Ciasta Świata 2012"

PIE Z KURCZAKIEM, PIECZARKAMI I WARZYWAMI



W Wielkiej Brytanii mieszkam już 6 lat i coraz częściej gotuję tutejsze kulinarne klasyki. Ostatnio miałam wenę i przygotowałam przepis na angielski pie z kurczakiem (przede wszystkim udało mi się w końcu zrobić zdjęcia krok po kroku). 
Zastanawiałam się, jak przetłumaczyć na język polski owo króciutkie słowo "pie" i szczerze mówiąc nie wpadłam na żaden pomysł. Może ktoś wie? 

Czymże jest ten tajemniczy "pie"? Otóż wersji tego dania jest wiele, ale mają jedną wspólną cechę - sos/owoce/krem najczęściej są pieczone pod "pierzynką" z ciasta (czasami ciasto zastępuje beza). Pies są tradycyjne nie tylko w UK, ale także w innych krajach angielskojęzycznych. Wydaje mi się, że najpopularniejszy jest sławny apple pie :). 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 


Na zdjęciach zobaczycie, że wstawiłam na środek dania ceramicznego ptaszka. Ten malutki gadżet pomaga wydostawać się parze ze środka pie, a oprócz tego dodaje urody potrawie. Jeżeli nie posiadacie takiego drobiazgu, to wystarczy na środku ciasta francuskiego wykroić dziurę o średnicy małego kieliszka. 


13 sierpnia 2013

SERNIK NA ZIMNO Z OWOCAMI LATA



Co czwartek z samego rana jeżdżę na gdański rynek i kupuję duże ilości pysznych owoców. Uwielbiam to miejsce i jest ono na stałe wpisane w mój tygodniowy grafik. 
Podczas ostatniej wizyty zaopatrzyłam się w kilka rodzajów owoców i nie mogłam się zdecydować co z nich przygotować. 
Ostatnie upały spowodowały, że jedynym deserem, na jaki mieli ochotę moi najbliżsi był sernik na zimno. Nie miałam więc wyboru i zrobiłam sernik owocowy. Mnogość owoców w masie serowej wygląda jak piękny witraż. Mam nadzieję, że się Wam podoba :).

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 

9 sierpnia 2013

KANAPKA SOUVLAKI Z KURCZAKIEM, FETĄ I GRILLOWANYMI POMIDORAMI



Nie jest to tradycyjny przepis na souvlaki, ale moja wersja tego dania. Możecie podać danie z sosem tzatziki, ale nie jest konieczne. Według mnie grillowane pomidorki dodają wystarczająco dużo soczystości potrawie. 
Przepis na chlebki pita: klik!

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 

DOMOWY CHLEBEK PITA



Chlebki pita są bardzo łatwe i szybkie do wykonania (oczywiście nie licząc czasu, kiedy ciasto musi wyrastać). Pitę można użyć do wykonania domowego souvlaki

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).