Aglio, olio e peperoncino to makaron z oliwą, czosnkiem i chilli. Jest to danie pochodzące z włoskiego regionu Abruzzo. Tradycyjnie sos podaje się ze spaghetti, ale według mnie linguine też dobrze pasuje :).
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).
Abruzzo (zdj. http://www.insidersabroad.com) |
Składniki dla około 4 osób:
- 400 gramów świeżego makaronu linguine lub spaghetti (przepis)
- garść natki pietruszki
- 4-5 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę
- łyżka drobno pokrojonego czerwonego chilli (użyłam większego, usunęłam pestki)
- około 120 ml oliwy (extra virgin)
- sok z cytryny (do smaku, opcjonalnie)
- ser pecorino romano lub parmezan
Wykonanie:
1. W dużym garnku gotuj makaron w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy.
2. W tym samym czasie na dużej patelni zacznij smażyć czosnek i chilli na oliwie. Uważaj, żeby nie przypalić czosnku, bo stanie się niesmaczny.
3. Kiedy makaron będzie al dente (świeży makaron gotuje się dużo szybciej od kupnego!) odsącz go z wody i przełóż do patelni z oliwą. Wszystko wymieszaj dodając niewielką chochelkę wody, w której gotował się makaron.
4. Po odparowaniu wody dodaj do makaronu świeżo zmielonego pieprzu, natkę pietruszki, przetarty na tarce pecorino i sok z cytryny.
5. Podawaj gorące.
Smacznego :)
Wygląda bardzo smakowicie. To danie, które również u mnie gości bardzo często :)
OdpowiedzUsuńZ pozdrowieniami,
Agata
smakowicie wyglada..:)
OdpowiedzUsuńpycha:)
OdpowiedzUsuńKlasyk, a ja tak uwielbiam klasyki. Pięknie je sfotografowałaś :)
OdpowiedzUsuńIdealna włoska prostota. :) Uwielbiam ten makaron i nadal czasem ciężko zrozumieć, jak zaledwie kilka składników może dawać taki smak.
OdpowiedzUsuńTakie klasyczne włoskie dania są bardzo bliskie mojemu sercu :)
OdpowiedzUsuńproste i smaczne :-)
OdpowiedzUsuń