30 maja 2013

TORT "SŁONECZNE LATO"



Uwielbiam serniki-torty na bazie mascarpone! Podoba mi się, że choć są proste w wykonaniu, to bardzo ładnie się prezentują.
Mój dzisiejszy przepis powstał trochę na przekór panującej w UK pogodzie :). "Słoneczne lato" łączy w sobie moje ulubione, orzeźwiające smaki lata. 
Gorąco polecam wypróbować, jak genialnie smakuje mascarpone z cytryną :). 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 

29 maja 2013

GRILLOWANY KURCZAK CAPRESE


Uwielbiam grillowany drób i sałatkę caprese, więc danie, które dzisiaj przygotowałam było idealne. Świeżość sałatki idealnie współgra z intensywnym smakiem mięsa. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 

TARTA ZE SZPARAGAMI I MASCARPONE


Uwielbiam szparagi pod każdą postacią. Są dla mnie symbolem zbliżającego się lata. 
Dzisiaj na obiad mieliśmy delikatne i lekkie tarty ze szparagami. Zaserwowałam do nich białe wino. 
Wypiek można jeść na ciepło i zimno, więc idealny na wszelkie przyjęcia. 
Polecam :)

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 

26 maja 2013

Co to jest: MOGHRABIEH?


Moghrabieh, zwany tez libanskim kuskusem, to uformowana w duze kulki semolina. Ten rodzaj "kaszy" jest niezmiernie popularny w Libanie i troszke mniej w Syrii.
Moghrabieh znaczy "marokanski", co moze sugerowac, iz produkt pochodzi z Maroka.

"Kasze" mozna kupic w dobrych arabskich sklepach na calym swiecie, w Libanie wiele osob przyrzadza ja samemu.

Mograbieh smakuje podobnie, jak kuskus, ale przez duzo wieksze ziarna wyglada duzo ciekawiej w salatkach czy arabskich potrawkach.

PS. Przepraszam za brak polskich znakow w dzisiejszym poscie. Male problemy techniczne :)

21 maja 2013

PĄCZKI BABCI FELICJI


W mojej rodzinie królową pączków jest Babcia Felicja. Jej pączki zachwycają każdego, kto ich spróbuje. Babcia najczęściej przygotowywała je z domowymi powidłami śliwkowymi lub dżemem różanym. 
Polecam ten przepis :). 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 

15 maja 2013

KOTLETY MIELONE A'LA ZRAZY



Kotlety mielone nie muszą być nudne :). Lubię przygotowywać je w trochę ciekawszej formie. Ostatnio pomyślałam o nadzianiu ich podobnie, jak robi się w przypadku zrazów. W lodówce miałam szynkę parmeńską, więc i ona znalazła się na liście składników. Szynkę można zamienić na bekon. 

Wcześniej przygotowałam też inne wersję mielonych. Może kogoś zainspirują:

- Mielone nadziewane pieczarkami (instrukcja wykonania znajduje się we wstępie do postu). 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 

14 maja 2013

"SAŁATKA EWY" ZE ŚLIWKAMI W KOSZULKACH I HALLOUMI



Wiosna rozkwitła, zbliża się lato, więc i warzywa coraz smaczniejsze. Z okazji małego przyjęcia zrobiłam sałatkę, która już kilkukrotnie gościła na naszym stole.
Sałatko-przystawka jest idealną potrawą, która zaspokoi pierwszy głód podczas oczekiwania na danie główne.

Polecam :)
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 

SCHAB PIECZONY ZE ŚLIWKAMI NADZIEWANYMI CZOSNKIEM



Schab to zdecydowanie moje ulubione mięso. Uwielbiam je w sosach czy właśnie w pieczeniach. Wersja ze śliwkami i czosnkiem była (i jest) przygotowywana przez moją Mamę już od kilkunastu (kilkudziesięciu?) lat. 
Mam nadzieję, że zasmakuje Wam tak samo jak nam :). 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 

8 maja 2013

PROWANSALSKI KREM POMIDOROWO-PAPRYKOWY



Wiosnę widać nie tylko na dworze, ale też na sklepowych półkach. Parę dni temu udało mi się kupić naprawdę dobre pomidory. Pachniały i były wyjątkowo słodkie (co za ulga po miesiącach, kiedy smakowały jak tektura!). 

Prowansalski krem był u mnie na liście do wypróbowania już od dłuższego czasu, ale czekałam na dobre składniki. 

Tak się jeszcze pochwalę, że sama zrobiłam tacę, którą widać na zdjęciach :). To był mój pierwszy raz z techniką decoupage :).

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 

4 maja 2013

"WINOGRONOWY OBŁOCZEK" - ciasto śmietanowo-kakaowo-winogronowe


Zachęcam do spróbowania tego bardzo dobrego i delikatnego ciasta. Dostałam małe opakowanie winogron i zastanawiałam się co z nimi przygotować. Ostatecznie wygrało ciasto :). 
Polecam!

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).