Wiosna rozkwitła, zbliża się lato, więc i warzywa coraz smaczniejsze. Z okazji małego przyjęcia zrobiłam sałatkę, która już kilkukrotnie gościła na naszym stole.
Sałatko-przystawka jest idealną potrawą, która zaspokoi pierwszy głód podczas oczekiwania na danie główne.
Polecam :)
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).
Składniki na 4 osoby:
- około 10-15 pomidorków koktajlowych, przeciętych na pół
- kilkanaście ciemnych oliwek
- jedno opakowanie sera halloumi
- jedna czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- mieszanka sałat
- chilli (u mnie żółte), pokrojone w cienkie plasterki
- około 12 suszonych lub wędzonych śliwek
- około 12 plastrów boczku lub szynki parmeńskiej
- około 6 ząbków czosnku (opcjonalnie)
- pieprz
- oregano
- odrobina oliwy
- odrobina soku z cytryny
Wykonanie:
1. Każdą ze śliwek nadziej połową ząbka czosnku i zawiń w boczek lub szynkę. Nabij śliwki na długie patyczki i smaż bez tłuszczu z każdej strony (do zrumienienia).
Przygotowywałam dwa półmiski sałatki, więc śliwek jest dwa razy więcej. |
3. Na dużym półmisku poukładaj wszystkie pozostałe składniki. Dopraw je i pokrop oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny.
4. Na warzywach wyłóż halloumi i śliwki.
Smacznego :)
Tak kolorowo, że szkoda jeść, uwielbiam takie pyszności :)
OdpowiedzUsuńw tej potrawie są chyba wszystkie składniki które uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń+halloumi- mniam mniam mniam!
Musze przyznac, ze jak nie przepadam za owocowymi dodatkami do wytrawnych dan, tak te sliwki mnie zaintrygowaly... Salatka wyglada rewelacyjnie i wakacyjnie :)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie fantastyczna:)
OdpowiedzUsuńmusi być "niebem w gębie"!
OdpowiedzUsuńHalloumi!!! Uwielbiam :). Do sałatki jeszcze nie dodawałam. A śliwki w boczku są u mnie obowiązkowym dodatkiem do szaszłyków na grilla.
OdpowiedzUsuń