17 marca 2013

SURÓWKA Z BIAŁEJ RZODKWI



Zapraszam na pyszną i zdrową surówkę.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 


Składniki:


  • jedna duża biała rzodkiew
  • 1 jabłko
  • sól
  • pieprz
  • kwaśna śmietana
  • pół łyżeczki soku z cytryny (opcjonalnie)


Wykonanie:

1. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach rzodkiew i oprósz ją delikatnie solą. Przełóż rzodkiew na sito i poczekaj około pół godziny, warzywo puści nadmiar soku.
3. Dodaj do surówki kwaśną śmietanę (nie ma jej być zbyt dużo) i przetarte na tarce o grubych oczkach jabłko.




3. Dopraw surówkę solą i pieprzem. Można też dodać odrobinę soku z cytryny.
4. Odstaw na godzinę, aby wszystkie składniki się przegryzły.

Smacznego :)

5 komentarzy:

  1. jedna z naszych ulubionych, jeśli w ogóle zostanie coś z tego białego dobra, bo dodajemy je do kanapek, najzwyczajniej w plastrach. pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja babcia taką robi, tylko dodaje jeszcze orzechy włoskie, jest pyszna! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi być pyszna :D ja dodawałam po prostu do mizerii z ogórkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio przechodząc obok stoiska z warzywami w sklepie, zastanawiałam się co można zrobić z białej rzodkiewki. Teraz już wiem, myślę, że niedługo wypróbuję przepis. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń