Zapraszam na pyszną i zdrową surówkę.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).
Składniki:
- jedna duża biała rzodkiew
- 1 jabłko
- sól
- pieprz
- kwaśna śmietana
- pół łyżeczki soku z cytryny (opcjonalnie)
Wykonanie:
1. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach rzodkiew i oprósz ją delikatnie solą. Przełóż rzodkiew na sito i poczekaj około pół godziny, warzywo puści nadmiar soku.
3. Dodaj do surówki kwaśną śmietanę (nie ma jej być zbyt dużo) i przetarte na tarce o grubych oczkach jabłko.
3. Dopraw surówkę solą i pieprzem. Można też dodać odrobinę soku z cytryny.
4. Odstaw na godzinę, aby wszystkie składniki się przegryzły.
Smacznego :)
ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńjedna z naszych ulubionych, jeśli w ogóle zostanie coś z tego białego dobra, bo dodajemy je do kanapek, najzwyczajniej w plastrach. pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMoja babcia taką robi, tylko dodaje jeszcze orzechy włoskie, jest pyszna! :)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszna :D ja dodawałam po prostu do mizerii z ogórkiem :)
OdpowiedzUsuńOstatnio przechodząc obok stoiska z warzywami w sklepie, zastanawiałam się co można zrobić z białej rzodkiewki. Teraz już wiem, myślę, że niedługo wypróbuję przepis. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń