Przepis na ten pyszny wielkanocny pasztet moja Mama dostała od swojej siostry Alicji. To bardzo proste danie, które jest naprawdę smaczne i będzie ładnie wyglądać na wielkanocnym stole.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).
Składniki:
- 10 jajek ugotowanych na twardo
- pęczek szczypiorku
- 40 dkg pieczarek
- 1 cebula
- 0,5 puszki groszku (dałam jeszcze z 2 łyżki marchewki ze słoika)
- 5 łyżek bardzo drobno pokrojonego sera żółtego
- 2 jajka (surowe)
- 4 łyżki śmietany kwaśnej 18%
- 4 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
Wykonanie:
1. Pieczarki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
2. Usmaż pieczarki na niewielkiej ilości oleju. Wyłóż pieczarki z patelni do miseczki i odstaw do ostygnięcia.
5. Szczypiorek pokrój w drobną kostkę.
6. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki na pasztet.
7. Przełóż masę do posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy.
8. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około godzinę.
9. Pasztet zostaw do ostygnięcia i następnie podawaj w plastrach.
Wygląda pysznie i pewnie tak smakuje:)
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie
OdpowiedzUsuńah jak dobrze że zbliżają sie święta i czas pasztetu ; )
OdpowiedzUsuńMmmmmmmmmmm aż mi zapachniało, muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńpiękny Ci wyszedł:)
OdpowiedzUsuńJaki pyszny i kolorowy! Z chęcią bym skosztowała ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńZwykłego pasztetu nie lubię i nie jadam, ale taki jajeczny, to z chęcią bym spróbowała :D Wygląda naprawdę pysznie :D
OdpowiedzUsuńWYGLĄDA SMAKOWICIE!
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować zrobić na święta!
OdpowiedzUsuńPYSZNIE WYGLADA ..A JAK SMAKUE TO SIE PRZEKONAM JAK ZROBIE....
OdpowiedzUsuńHmmm. Wyglada smakowicie! Dzisiaj zrobię ogorkowa wedle twojego przpisu. Z pasztetem poeksperymentuje w Święta. Przypomina z wyglądu trochę nut roast z warzywami.
OdpowiedzUsuńPs. Brawo za apetyczne fotki!
Kasia
Zachwycił mnie ten pasztet ;)
OdpowiedzUsuńŚwięta idą !!! A ten przepis wygląda bardzo świątecznie , więc trzeba spróbować :)
OdpowiedzUsuńŚwięta idą !!! Wygląda pysznie i świątecznie:) Trzeba spróbować :)
OdpowiedzUsuńDefinitywnie zrobie tak pysznie wygladajacy pasztecik na nadchodzace swieta :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie wyjęłam pasztet z piekarnika (jakieś 10 minut temu) i 1/3 już nie ma ;)
OdpowiedzUsuńSuper przepis, polecam! Tylko ja zamiast groszku dałam kukurydzę (bo groszku nie lubię) i trochę więcej żółtego sera. Obawiam się,że w takim tempie nie spróbuję go na zimno :)
Cieszę się, że wyszedł i Pani smakuje :)). Pozdrowienia i wesołych świąt!
Usuńczy pieczarki posolic w trakcie pieczenia? czy w trakcie smazenia cebuli rowniez ja posolic ?
OdpowiedzUsuńTo zależy od upodobania. Ja nie soliłam pieczarek podczas smażenia. Doprawiałam masę, gdy wszystkie składniki były wymieszane. Pozdrawiam :)
Usuńdziekuje za szybka odpowiedz :) szczegolnie ze teraz jestem w trakcie robienia tego pasztetu. Pozdrawiam serdecznie i zycze wesolych, zdrowych i spokojnych swiat :) napisze jutro jak smakowalo - bo robie to specjalnie dla mojej przyszlej tesciowej:)
OdpowiedzUsuńRównież życzę wesołych i spokojnych Świąt :). Proszę daj mi znać czy teściowej smakowało :)
UsuńMojej przyszłej teściowej smakował :)
OdpowiedzUsuńUff :)) To się bardzo cieszę :). Pozdrowienia!
Usuńjakie są wymiary foremki? pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam, nie będę mogła w tym momencie pomóc, bo piekłam pasztet u mamy. Kiedy będę rozmawiać z mamą to poproszę ją o wymierzenie foremki. Pozdrawiam :)
UsuńA ja mam pytanie, czy można pominąć majonez? Ps. Pasztet wygląda super!
OdpowiedzUsuńMajonez jest swoistym spoiwem. Nigdy nie robiłam tego pasztetu bez majonezu, ale można spróbować upiec danie bez niego, a jedynie zwiększyć nieco ilość śmietany.
UsuńDziekuję za odpowiedź. Spróbuję zrobić bez majonezu. Dam znać jak wyszło, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZrobiłam, wyszedł pyszny, zamiast majonezu dałam 6 łyżek kwaśnej śmietany. Pycha, do powtórzenia na Święta.
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz, na pewno będzie on przydatny dla pozostałych czytelników :). U nas też będziemy robić ten pasztet na święta :). Pozdrawiam!
UsuńPyszny pasztet.
OdpowiedzUsuńZgadzamy się z innymi opiniami, że pasztet jest pyszny. Bardzo fajny pomysł na danie wielkanocne.
OdpowiedzUsuńPasztecik przepyszny zrobiłam na święta wszyscy się zajadali. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńRobimy taki od wieeelu wielu lat. Wszystkim niesamowicie smakuje i czekamy juz na niego w święta. I do niego sos jogurtów ze szczypiorkiem doprawiony solą i pieprzem mmmmniam:-)
OdpowiedzUsuńczy jajka surowe należy najpierw roztrzepać zanim dodam do pozostałych składników?
OdpowiedzUsuńNie trzeba, bo masa i tak musi być jeszcze wyrabiana.
Usuń