Witajcie :)
Jakiś czas temu moja Mama jadła domową pizzę u mojej Cioci. Ciasto było tak dobre, że Mama wzięła przepis i eksperymentowała w domu. Kiedy mój Brat powiedział, że pizza z przepisu Cioci wychodzi świetna, wiedziałam, że muszę ja zrobić.
Specyficznym składnikiem ciasta jest podgrzana woda gazowana.
Ciasto jest bardzo elastyczne, delikatne. Najlepiej zrobić je dzień wcześniej i włożyć do lodówki (ciasto będzie odpoczywać).
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:
- 1 szklanka wody gazowanej
- 3 szklanki mąki
- 1/4 kostki świeżych drożdży (dałam 7 gramów suchych drożdży)
- 1 mniejsza łyżka cukru
- łyżka soli
- 3 łyżki oliwy
Wykonanie:
1. Pokrusz drożdże.
2. Podgrzej wodę gazowaną (nie może być gorąca!) i przelej ją do miski z drożdżami i cukrem. Wymieszaj składniki do dobrego połączenia.
3. Dodaj mąkę, oliwę i sól do miski i wyrób ciasto - nie trzeba robić tego długo. W zasadzie tylko do dobrego połączenia się składników. Ciasto musi być gładkie i jedwabiste.
4. Naoliw delikatnie miskę i przełóż do niej uformowane w kulę ciasto. Miskę przykryj ściereczką Odstaw do wyrośnięcia na około 40 minut.
5. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość podziel je na 4 części. Każdą z nich rozciągnij i uformuj na dowolny kształt i grubość. Posmaruj pizze swoim ulubionym sosem i wyłóż na nią swoje ulubione składniki.
6. Piecz w maksymalnie rozgrzanym piekarniku. Gotowa pizza będzie mieć złotawy spód.
Pizza na 1 zdjęciu została upieczona z bazyliowym pesto (przepis znajdziesz tutaj), gorgonzolą, parmezanem i mozzarellą.
Jeżeli chcesz przygotować klasyczną pizzę z sosem pomidorowym polecam przepis na sos pomidorowy wersja 1 lub sos pomidorowy wersja 2. Pizza na zdjęciu powyżej została przygotowana na grubszym cieście, z pomidorami, szynką, czerwoną cebulą, oliwkami i mozzarellą. Serem nadziane zostały też boki ciasta.
Smacznego :)
o wodzie gazowanej słyszałam, ale żeby ją podgrzewać - tego jeszcze nie ;) trzeba koniecznie spróbować! Dzięki!
OdpowiedzUsuńale cudownie serowo!
OdpowiedzUsuńJa używam wody źródlanej, też lekko podgrzanej :-)
OdpowiedzUsuńPizza wygląda mega apetycznie, aż ślinka cieknie :-)
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
Świetnie. Właśnie chciałam przygotować własną domową pizzę i ten przepis będzie idealny. Dzięki i życz mi szczęścia w przygotowaniu ;)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńlubię takie pizze na cienkim cieście.
OdpowiedzUsuńCudownie chrupiące się zapowiada :)
OdpowiedzUsuńale mi smaka narobiłaś... :)
OdpowiedzUsuńNo i pizza wyszła, ciasto idealne - cienkie, ale boczki pięknie wyrosły. Dziękuje za przepis :)
OdpowiedzUsuńSuper, ze sie udala :)
Usuńuwielbiam domowe pizze:)
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie, dopiero zaczynam i bardzo zależy mi na opiniach, wskazówkach ;)
http://danceinmykitchen.blogspot.com/
Juz gdzies o tym slyszalam... zdecydowanie musimy sprobowac...
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis :) Pizza wyszla mega pysznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo sie ciesze :)))
UsuńNie spotkałam się jeszcze z ciastem na pizze na bazie wody gazowej, ale ciasto wygląda bardzo apetycznie. Wybór składników na pizzę także idealnie trafia w moje gusta. Na pewno w najbliższy weekend wypróbuje Twój przepis. Już się nie mogę doczekać. :)
OdpowiedzUsuńPizza została pochłonięta w mgnienia oku:))) zdecydowanie najlepsze ciasto jakie robiłam do tej pory:))...a jeszcze do tego sosik pomidorowy wg Twojego przepisu....poezja. Dzięki za przepis w imieniu własnym jak i reszty "pożeraczy":)pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAle się cieszę, że Wam smakowała :))) Pozdrawiam pożeraczy haha!
Usuńgrube i puszyste ciasto, wyszła przepyszna pizza
OdpowiedzUsuńile świeżych drozdzy należy dodać? spotkałam się bowiem z różnymi wielkościami kostek drożdzy
OdpowiedzUsuńUżywamy kostki 100 gramowej, czyli w przepisie należy użyć 25 gramów.
Usuńczy z tej ilości maja wyjąść 4 placki na pizzę? na jaką grubość rozwałkowywać ciasto, by nie wyszło zbyt grube?
OdpowiedzUsuńCiasto można podzielić na więcej części i można je rozwałkować bardzo cienko.
UsuńPani Wioletta Śmierciak wypróbowała przepis na ciasto na pizzę z wodą gazowaną :). Dziękuję za zdjęcia!
OdpowiedzUsuń[img]http://img.darmowetv.pl/images/1wp2014072.jpg[/img]
[img]http://img.darmowetv.pl/images/1wp201ivi.jpg[/img]
To śliczne zdjęcie przysłała Pani Joanna Gutowska. Bardzo dziękujemy :)
OdpowiedzUsuń[img]http://img.darmowetv.pl/images/120140xix.jpg[/img]
Bardzo smaczna pizza, smarowałam sosem ze świeżych pomidorów z ziołami dodałam salami, szynkę, oliwki, suszone pomidory, ananasa i posypałam mozarellą, niestety poparzyłam rękę i odechciało mi się robić zdjęcia.
OdpowiedzUsuńNajlepsza pizza!!!! Polecam przepis, nigdy mi taka dobra jeszcze nie wyszła!!! ;)
OdpowiedzUsuńFotografię otrzymałam drogą mailową od Pani Anny Zychowicz :)
OdpowiedzUsuń[img]http://i58.tinypic.com/9gac6p.jpg[/img]
Dzień dobry,
UsuńBardzo dobry przepis.Pica się udała i to za pierwszym razem.Natomiast choć mój piekarnik daje możliwości wysokiej temperatury nie odważyłam się piec w tak dużej temperaturze.Piekłam 10 minut na 220 stopniach, na 2 poziomie od dołu w piekarniku elektrycznym.
Witam serdecznie,
OdpowiedzUsuńproszę o informację jak nastawić piekarnik... Na sam dół, czy góra-dół?
Najlepiej nastawić tylko na dół. Pozdrawiam :)
UsuńPizzę (ciasto na bazie wody gazowanej ) upiekła Pani Beata Węgrzyn :)
OdpowiedzUsuń[img]http://i60.tinypic.com/x5a5ci.jpg[/img]
witam wczoraj zrobiłam pizzę wedle przepisu jest super wszystkim smakowała
OdpowiedzUsuń