2 czerwca 2012

PROSTA TARTA CYTRYNOWA


Jedna z moich ulubionych tart :). Bardzo delikatna i mocno cytrynowa.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 



Składniki na ciasto:

  • 162 gramy mąki pszennej
  • 38 gramów skrobi kukurydzianej
  • 60 gramów cukru pudru
  • 100 gramów zimnego masła
  • 1 żółtko
  • skórka z 1 cytryny

Wykonanie:

1. Połącz ze sobą wszystkie składniki. Ciasta kruchego nie należy wyrabiać za długo - tylko do połączenia składników. Uformuj z ciasta kulę, zawiń ją w folię kuchenną i włóż do lodówki na około 3 godziny.
2. Natłuść i posyp blachę na tartę lub na tartaletki kaszą manną lub bułką tartą (z porcji ciasta wyszło mi 5 tartaletek - po raz pierwszy piekłam w aluminiowych foremkach).
3. Rozwałkuj ciasto i przełóż za pomocą wałka na blachę. Nakłuj widelcem w kilku miejscach na dnie i po bokach.
4. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

Dobrze jest pierwsze 10 - 15 minut piec tartę z obciążeniem, tzn. na tartę wyłożyć papier do pieczenia i wysypać na niego groch, soczewicę, etc. Po 15 minutach ściągnąć papier i piecz tartę do jej zrumienienia (około 10 minut).


Składniki na cytrynowe nadzienie:

  • 4 duże jajka
  • 40 gramów masła
  • 166 gramów kremówki
  • 166 gramów świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 200 gramów cukru (dałam 180 gramów)

Wykonanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C. 
2. Do rondla nalej wody i doprowadź ją do wrzenia. Połóż na rondlu miskę żaroodporną (dno miski nie może dotykać poziomu wody). 
3. Przełóż do miski wszystkie składniki na krem i dobrze je wymieszaj (najlepiej trzepaczką - tylko do połączenia się składników - staraj się nie spieniać mikstury). Na tym etapie masło nie będzie dobrze połączone z resztą składników. 
4. Gotuj przez kolejne 20 minut mieszaj co chwilę łyżką, aby składniki masy dobrze były połączone. 
5. Wylej krem na ciasto i piecz w piekarniku przez około 18 - 20 minut. Na brzegach krem powinien być ścięty, a w środku lekko galaretkowaty. 
6. Zimną tartę włóż do lodówki na parę godzin. 
7. Podawaj z owocami, bitą śmietaną lub lodami. 


Przepis pochodzi ze strony: Exclusively Food . Nieznacznie zmieniłam część składników i proporcji.

8 komentarzy:

  1. cytrynowa tarta i dodatkowo truskawki mmm pycha

    OdpowiedzUsuń
  2. jadłam ją kilka lat temu w paryżewie :) mam po niej dobre smakowe skojarzenia :) porywam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cytrynowa, prosta z truskawkami. Czego chcieć więcej? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę koniecznie wypróbować ten przepis, cytryna i truskawki to jest to:) Poza tym uwielbiam tarty....

    OdpowiedzUsuń
  5. Musi być smaczna! Cytrynki!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajnie wygląda, ostatnio polubiłam cytrynowe desery - są takie odświeżające, rześkie. Zapisuję w zakładkach! Kiedyś piekliśmy tartę o podobnym smaku, tylko, że zamiast soku z cytryny był sok z limonek i plasterki na wierzch.

    Pozdrawiam,
    Mrs. S.

    OdpowiedzUsuń
  7. piękna i apetyczna-uwielbiam smak cytryny w ciastach


    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie na taką mam ochotę!

    OdpowiedzUsuń