Jedna z moich ulubionych tart :). Bardzo delikatna i mocno cytrynowa.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki na ciasto:
- 162 gramy mąki pszennej
- 38 gramów skrobi kukurydzianej
- 60 gramów cukru pudru
- 100 gramów zimnego masła
- 1 żółtko
- skórka z 1 cytryny
Wykonanie:
1. Połącz ze sobą wszystkie składniki. Ciasta kruchego nie należy wyrabiać za długo - tylko do połączenia składników. Uformuj z ciasta kulę, zawiń ją w folię kuchenną i włóż do lodówki na około 3 godziny.
2. Natłuść i posyp blachę na tartę lub na tartaletki kaszą manną lub bułką tartą (z porcji ciasta wyszło mi 5 tartaletek - po raz pierwszy piekłam w aluminiowych foremkach).
3. Rozwałkuj ciasto i przełóż za pomocą wałka na blachę. Nakłuj widelcem w kilku miejscach na dnie i po bokach.
4. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
Dobrze jest pierwsze 10 - 15 minut piec tartę z obciążeniem, tzn. na tartę wyłożyć papier do pieczenia i wysypać na niego groch, soczewicę, etc. Po 15 minutach ściągnąć papier i piecz tartę do jej zrumienienia (około 10 minut).
Składniki na cytrynowe nadzienie:
- 4 duże jajka
- 40 gramów masła
- 166 gramów kremówki
- 166 gramów świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 200 gramów cukru (dałam 180 gramów)
Wykonanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C.
2. Do rondla nalej wody i doprowadź ją do wrzenia. Połóż na rondlu miskę żaroodporną (dno miski nie może dotykać poziomu wody).
3. Przełóż do miski wszystkie składniki na krem i dobrze je wymieszaj (najlepiej trzepaczką - tylko do połączenia się składników - staraj się nie spieniać mikstury). Na tym etapie masło nie będzie dobrze połączone z resztą składników.
4. Gotuj przez kolejne 20 minut mieszaj co chwilę łyżką, aby składniki masy dobrze były połączone.
5. Wylej krem na ciasto i piecz w piekarniku przez około 18 - 20 minut. Na brzegach krem powinien być ścięty, a w środku lekko galaretkowaty.
6. Zimną tartę włóż do lodówki na parę godzin.
7. Podawaj z owocami, bitą śmietaną lub lodami.
Przepis pochodzi ze strony: Exclusively Food . Nieznacznie zmieniłam część składników i proporcji.
cytrynowa tarta i dodatkowo truskawki mmm pycha
OdpowiedzUsuńjadłam ją kilka lat temu w paryżewie :) mam po niej dobre smakowe skojarzenia :) porywam :)
OdpowiedzUsuńCytrynowa, prosta z truskawkami. Czego chcieć więcej? :)
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie wypróbować ten przepis, cytryna i truskawki to jest to:) Poza tym uwielbiam tarty....
OdpowiedzUsuńMusi być smaczna! Cytrynki!
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie wygląda, ostatnio polubiłam cytrynowe desery - są takie odświeżające, rześkie. Zapisuję w zakładkach! Kiedyś piekliśmy tartę o podobnym smaku, tylko, że zamiast soku z cytryny był sok z limonek i plasterki na wierzch.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Mrs. S.
piękna i apetyczna-uwielbiam smak cytryny w ciastach
OdpowiedzUsuńżycie & podróże
gotowanie
Właśnie na taką mam ochotę!
OdpowiedzUsuń