Absolutnie każda osoba, która jadła to ciasto, reagowała podobnie na odgłos pękających pęcherzyków powietrza po każdym kęsie: "WOW, to strzela"! Naprawdę po raz pierwszy w życiu wyszło mi tak puszyste ciasto i choć takie proste, to ma już swoich wiernych fanów. W ciągu 1 tygodnia piekłam je 2 razy! Dwa razy wyszło równie puszyste...tylko czy to moja zasługa czy zasługa dobrego miksera?
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki na 23 cm tortownicę:
- Około 150 gramów truskawek
- szklanka mąki pszennej
- 2 budynie waniliowe (bez cukru, opakowanie na pół litra mleka)
- skrobia kukurydziana albo ziemniaczana (około pół szklanki)
- 4 duże jaja
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 gramów roztopionego masła (1 kostka)
- 1,5 łyżeczki esencji waniliowej
- szklanka cukru
Wykonanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
2. Natłuść i posyp kaszą manną tortownicę.
3. Jajka utrzyj z cukrem. Kiedy zmienią kolor na kremowy.
4. Do szklanki wsyp dwa budynie. Pozostałą objętość szklanki wypełnij mąką ziemniaczaną lub kukurydzianą (będzie to około pół szklanki).
5. Na sitko przesyp mąki, budyń i proszek do pieczenia. Miksuj na najmniejszych obrotach i stopniowo przesiewaj mąki.
6. Stopniowo dodawaj do masy roztopione i zimne masło oraz esencję waniliową.
7. Wylej masę do tortownicy. Każdą truskawkę włóż do mąki ziemniaczanej i wyłóż na ciasto. Nie trzeba owoców wciskać (same się zatopią w cieście).
8. Ciasto piecz przez około 40 minut. Sprawdzaj patyczkiem czy jest upieczone.
9. Zimne ciasto posyp cukrem pudrem lub udekoruj polewą z białej czekolady (jak na moich zdjęciach).
* 150 gramów białej czekolady rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj do niej około 1/4 szklanki kremówki. Wymieszaj do połączenia składników. Udekoruj ciasto polewą.
Poznaj moje inne przepisy:
Rok wcześniej na blogu: Letnia pasta do chleba
Dwa lata temu na blogu: Pieczone kurczak
uważam, że to najlepsze Twoje zdjęcia, Oluniu!
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa tych pękających bąbelków w cieście:D Wygląda bardzo apetycznie;)
OdpowiedzUsuńBudyń i truskawki, same pyszności;)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciacho, zapisuję :)
OdpowiedzUsuńMusi być niesamowite, bardzo ciekawe. Muszę spróbować :) Dzięki!
OdpowiedzUsuńZrobiłam, zjadłam i serdecznie polecam!!!
OdpowiedzUsuńThis looks yummy!
OdpowiedzUsuńCiao
Alessandra
Mmm pychota! Uwielbiam sezon truskawkowy i ciasta z truskawkami :)
OdpowiedzUsuńO matko! To powinien być MUST HAVE każdego sezonu truskawkowego. Jako truskawkosy skrytożerca podkradnę ten przepis :)
OdpowiedzUsuńwidać że truskaweczki królują wszędzie.. imm.. to jest to za co Polskę kocham.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis
bardzo smaczne przepisy i piękne zdjęcia
OdpowiedzUsuńuwielbiam drożdzowe z truskawkami, ale czasem takie prostsze ciasto jest o wiele wiele odpowiedniejsze :) piękne tło do zdjęć. piękna patera. popadam w zachwyt ;)
OdpowiedzUsuńZrobiłam ciacho i muszę przyznać, że jest bardzo smaczne, a do tego bardzo proste i szybkie do zrobienia, nie wymaga wielu składników ani kombinowania z przekładaniem tak więc same pozytywy. Przepis zapisuję do ponownego wykorzystania =)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że ciasto wyszło i smakowało :). Mam znów na nie ochotę :).
UsuńCzy mogę użyć mrożone truskawki? Chciałabym jutro upiec ale zastanawiam się czy nie będą zbyt ciężkie.
OdpowiedzUsuńŚwietny blog, znalazłam wczoraj i zostanę już na dłużej :)
Pozdrawiam serdecznie,
Bozi
Bozi nigdy nie robiłam tego ciasta z mrożonymi owocami. Ciasto jest jednak dość ciężkie i babkowe, więc powinno dać sobie radę z mrożonymi owocami. Nie daję za to swojej głowy, ale można spróbować :).
UsuńPozdrawiam.
Czy można je robić z innymi owocami? Jabłko brzoskwinie z puszki etc
OdpowiedzUsuńPowinno się udać. Takie brzoskwinie osusz papierowym ręczniczkiem z nadmiaru syropu.
Usuń