25 marca 2012

SCHAB W SOSIE SŁODKO KWAŚNYM



Dostałam dzisiaj od brata prezent :). Własne logo :). Mam nadzieję, że się Wam podoba. 
Ogromne podziękowania dla Oli z bloga "52 tygodnie w kuchni" za pomoc w rozszyfrowaniu graficznych tajemnic :).

Na obiad kawałek orientalnej wiosny. Mnogość kolorów i smaków wywołuje u mnie wzmożoną produkcję endorfin :) 

Zapraszam :)

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 


Składniki:

  • 400g schabu, pokrojonego w paseczki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/2 zielonej papryki chilli
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 cebula


Składniki na sos:

  • 1 łyżka koncentratu z pomidorów
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 2 łyżki cukru
  • 200 ml bulionu
  • 1 dymka

Wykonanie (potrawę przyrządzamy w woku):

1. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę. 
2. Do zeszklonej cebuli dodaj pokrojone dowolnie warzywa. Smaż je około 2 minut. Wyjmujemy z woka. 
3. Na nowa porcję tłuszczu wrzuć i usmaż szybko mięsko (można je wcześniej zamarynować sosem sojowym). 4. Gdy mięso będzie zarumienione dodaj usmażone wcześniej warzywa i dodaj wymieszane składniki sosu. 
5. Jak się zagotuje zdejmij z ognia. 
6. Podawaj z ugotowanym ryżem :)

5 komentarzy:

  1. :) :) dziekuje, Ty mi pomoglas wiele razy w tajemnicach bloga. schabik wyglada wspaniale i logo juz wiesz, ze rewelacja.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ładne logo, a schab pięknie podany!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne logo:) A schabik pierwsza klasa!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo wiosenne logo i... bardzo pyszne danie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dekoracja na talerzu, ładne i pomysłowe, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń