2 marca 2012

FRANCUSKIE RURKI Z BITĄ ŚMIETANĄ I JABŁKAMI (film)


Jako, że zbliża się wiosna (w zasadzie w Wielkiej Brytanii wiosnę już mamy, o czym świadczą różowe kwiaty na drzewach i żółto-fioletowe dywany żonkili i krokusów na niektórych trawnikach) coraz częściej mam ochotę na lżejsze desery. 
Dzisiaj kolejna propozycja zrobiona z ciasta francuskiego. Może trochę pracochłonna, ale warta poświęconego jej czasu. 
Pokochałam połączenie delikatnej róży i musu jabłkowego. Pycha!

Film, który wyjaśnia zawijanie rurek, zrobiłam rok temu u mamy. Dopiero dzisiaj doczekał się swojej "premiery". Mama ma foremki do rurek, ja do rożków. Stad różnica pomiędzy zdjęciami i filmem :). 

Zapraszam do pobrania marcowego kalendarza na pulpit: Ściągnij.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 




Składniki:


  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 300 ml zimnej kremówki
  • 110 ml mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 łyżka wody różanej (opcjonalnie)
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego
  • cukier kryształ (do posypania rurek)
  • 1 roztrzepane jajko (do posmarowania ciastek - opcjonalnie)



Wykonanie rurek/rożków:

1. Rozwałkuj ciasto francuskie na cienki prostokąt.
2. Przetnij ciasto wzdłuż na szerokie na 2 cm pasy. 
3. Natłuść i posyp mąką metalowe foremki do rurek/rożków (jeżeli nie macie, może zrobić je z grubego kartonu obłożonego folią aluminiową). Nie pokazałam tego na filmie, ale zdecydowanie polecam natłuścić foremki, dużo wygodniej było ściągać upieczone rurki z takich foremek. 
4. Nawiń na każdą foremkę jeden pas ciasta (filmik wyjaśni, jak to zrobić). 


5. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Natłuść i posyp mąką blachę lub wyłóż ją papierem do pieczenia. 
6. Za pomocą pędzelka posmaruj ciastka jajkiem (ja nie smarowałam). Obtocz rurki w cukrze.
7. Piecz do zrumienienia.
8. Gotowe odstaw do ostygnięcia.


Wykonanie bitej śmietany i masy jabłkowej:

1. Umyj i obierz jabłko. Pokój na bardzo drobną kostkę. 
2. Przełóż jabłka do rondla i gotuj na małym ogniu z 1 łyżką wody i 1 łyżeczką soku cytrynowego. Można dodać1 łyżką cukru (opcjonalnie). Jabłka trzeba dość często delikatnie mieszać. Uważajcie, żeby jabłka nie nabrały brązowego koloru. Chcemy tylko zredukować ilość wody w jabłkowej masie. 
3. Gotowe jabłka będą przypominać jasny jabłkowy mus z większymi kawałkami. 
4. Odstaw jabłka do całkowitego wystudzenia. 
5. Ubij sztywną bitą śmietanę z kremówki, wody różanej i skondensowanego mleka. 
6. Zimne rurki nadziej bitą śmietaną i musem jabłkowym.  




12 komentarzy:

  1. Od pol roku nosze sie z tym, by w koncu przetestowac foremki na rurki - chyba mnie zainspirowalas :) Pieknie wygladaja, mysle, ze sprawdzilyby sie nawet na herbatce u krolowej ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam wszystko co z ciasta francuskiego:)na pewno wypróbuję:)
    pokochaj-gotowanie.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. masz baaardzo podobna kuchniej do mojej, przez moment az mnie wcielo:) a rurki...musze kupic..wydaje sie takie latwe..i takie smakowite:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe :) Pochłonęłabym niejedną taką rurkę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Olus rewelacyjne, przysylaj do yorkshire, bo ja sama takich slicznych bym nie zrobila.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetycznie prezentują się te rurki - rożki. Chyba muszę sprawić sobie nowy foremkowy gadżet kuchenny ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Olu już tak długo leżą w mojej szafce kuchennej foremki na rurki wraz z przepisem. a tu u Ciebie proszę... tak apetycznie się prezentują. Gdyby nie odległość nas dzieląca to już bym była u Ciebie na kawie :):):)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie słodkie pyszności! Wyglądają rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  9. robiłam kiedyś rurki z kruchego :) z francuskiego też wyglądają super :) i pewnie smakują bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  10. they look perfectly crispy and soft at the same time! they sound fantastic and would go perfect with a cup of tea

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam rureczki, są pyszne i z gotowego ciasta francuskiego migiem zrobione i zjedzone również :D

    OdpowiedzUsuń