Jako, że zbliża się wiosna (w zasadzie w Wielkiej Brytanii wiosnę już mamy, o czym świadczą różowe kwiaty na drzewach i żółto-fioletowe dywany żonkili i krokusów na niektórych trawnikach) coraz częściej mam ochotę na lżejsze desery.
Dzisiaj kolejna propozycja zrobiona z ciasta francuskiego. Może trochę pracochłonna, ale warta poświęconego jej czasu.
Pokochałam połączenie delikatnej róży i musu jabłkowego. Pycha!
Film, który wyjaśnia zawijanie rurek, zrobiłam rok temu u mamy. Dopiero dzisiaj doczekał się swojej "premiery". Mama ma foremki do rurek, ja do rożków. Stad różnica pomiędzy zdjęciami i filmem :).
Zapraszam do pobrania marcowego kalendarza na pulpit: Ściągnij.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
- opakowanie ciasta francuskiego
- 300 ml zimnej kremówki
- 110 ml mleka skondensowanego słodzonego
- 1 łyżka wody różanej (opcjonalnie)
- 1 jabłko
- 1 łyżeczka soku cytrynowego
- cukier kryształ (do posypania rurek)
- 1 roztrzepane jajko (do posmarowania ciastek - opcjonalnie)
Wykonanie rurek/rożków:
1. Rozwałkuj ciasto francuskie na cienki prostokąt.
2. Przetnij ciasto wzdłuż na szerokie na 2 cm pasy.
3. Natłuść i posyp mąką metalowe foremki do rurek/rożków (jeżeli nie macie, może zrobić je z grubego kartonu obłożonego folią aluminiową). Nie pokazałam tego na filmie, ale zdecydowanie polecam natłuścić foremki, dużo wygodniej było ściągać upieczone rurki z takich foremek.
4. Nawiń na każdą foremkę jeden pas ciasta (filmik wyjaśni, jak to zrobić).
5. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Natłuść i posyp mąką blachę lub wyłóż ją papierem do pieczenia.
6. Za pomocą pędzelka posmaruj ciastka jajkiem (ja nie smarowałam). Obtocz rurki w cukrze.7. Piecz do zrumienienia.
8. Gotowe odstaw do ostygnięcia.
Wykonanie bitej śmietany i masy jabłkowej:
1. Umyj i obierz jabłko. Pokój na bardzo drobną kostkę.
2. Przełóż jabłka do rondla i gotuj na małym ogniu z 1 łyżką wody i 1 łyżeczką soku cytrynowego. Można dodać1 łyżką cukru (opcjonalnie). Jabłka trzeba dość często delikatnie mieszać. Uważajcie, żeby jabłka nie nabrały brązowego koloru. Chcemy tylko zredukować ilość wody w jabłkowej masie.
3. Gotowe jabłka będą przypominać jasny jabłkowy mus z większymi kawałkami.
4. Odstaw jabłka do całkowitego wystudzenia.
5. Ubij sztywną bitą śmietanę z kremówki, wody różanej i skondensowanego mleka.
6. Zimne rurki nadziej bitą śmietaną i musem jabłkowym.
Od pol roku nosze sie z tym, by w koncu przetestowac foremki na rurki - chyba mnie zainspirowalas :) Pieknie wygladaja, mysle, ze sprawdzilyby sie nawet na herbatce u krolowej ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszystko co z ciasta francuskiego:)na pewno wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńpokochaj-gotowanie.bloog.pl
masz baaardzo podobna kuchniej do mojej, przez moment az mnie wcielo:) a rurki...musze kupic..wydaje sie takie latwe..i takie smakowite:)
OdpowiedzUsuńTo kuchnia mojej mamy :) Moja jest jasna :)
UsuńWspaniałe :) Pochłonęłabym niejedną taką rurkę :)
OdpowiedzUsuńOlus rewelacyjne, przysylaj do yorkshire, bo ja sama takich slicznych bym nie zrobila.
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie prezentują się te rurki - rożki. Chyba muszę sprawić sobie nowy foremkowy gadżet kuchenny ;)
OdpowiedzUsuńOlu już tak długo leżą w mojej szafce kuchennej foremki na rurki wraz z przepisem. a tu u Ciebie proszę... tak apetycznie się prezentują. Gdyby nie odległość nas dzieląca to już bym była u Ciebie na kawie :):):)
OdpowiedzUsuńJakie słodkie pyszności! Wyglądają rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńrobiłam kiedyś rurki z kruchego :) z francuskiego też wyglądają super :) i pewnie smakują bosko :)
OdpowiedzUsuńthey look perfectly crispy and soft at the same time! they sound fantastic and would go perfect with a cup of tea
OdpowiedzUsuńuwielbiam rureczki, są pyszne i z gotowego ciasta francuskiego migiem zrobione i zjedzone również :D
OdpowiedzUsuń