23 kwietnia 2011

ULUBIONY KEKS


Od razu radzę upiec ciasto z podwójnej porcji...jest przepyszne i zbyt szybko znika.
Przepis na ten keks leciutko zmodyfikowałam, a został zaczerpnięty z jednej z książek Mary Berry: Ultimate Cake Book.



Ciasto robi się ekspresowo! Piecze się około godziny i 10 minut. Pieczemy w keksówce, w której zmieści się 900 gramowe ciasto.

Składniki: 

  • 75 gram karmelizowanych wiśni
  • 4 jajka
  • 175 gram mąki self-raising (Przepis)
  • 100 gram masła
  • 100 gram brązowego cukru (muskovado)
  • 100 gram pokrojonych w kostkę suszonych moreli
  • 150 gram rodzynek, skórki pomarańczowej, skórki cytrynowej (w dowolnych proporcjach)
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 łyżki morelowego dżemu
  • cukier puder do dekoracji


Wykonanie:

1. Nagrzewamy piekarnik do 160 C. Natłuszczamy formę i posypujemy bułką tartą, mąką bądź semoliną.
2. Ubijamy jajka z cukrem, aż zmienią kolor.
3. Dodajemy pozostałe składniki (oprócz cukru pudru i dżemu!). Mieszamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
4. Przekładamy ciasto do formy i wkładamy do piekarnika.
5. Pieczemy lekko ponad godzinę, lub dopóki ciasto nie odejdzie od brzegów i włożony w środek ciasta patyczek wyjdzie czysty.
6. Po upieczeniu zostawiamy ciasto na około 10 minut w formie. Po tym czasie przewracamy ciasto do góry nogami. Zdejmujemy formę i czekamy, aż ciasto ostygnie.
7. W garnuszku podgrzewamy dżem morelowy. Musi się zagotować.
8. Lekko ciepłe ciasto smarujemy dżemem. Dżem nada ciastu połysku. Keks na zdjęciu nie jest polany dżemem. Moja spiżarka okazała się pusta. Wczoraj w UK było święto i mój osiedlowy sklepik był zamknięty.
9. Kiedy dżem stężeje i ciasto będzie zupełnie zimne posypujemy je cukrem pudrem.

Smacznego!

....................................................................................................................................................................

This is the best cake ever! This is modified version of Mary Berry's Iced apricot fruit loaf.
Baking time: 1 hour and 10 minutes

Ingredients:

3 oz (75 g) glacee cherries
4 large eggs
6 oz (175 g) self-raising flour
4 oz (100 g) unsalted butter
4 oz (100 g) light muskovado sugar
4 oz (100 g) ready-to-eat dried apricots, chopped
5 oz (150 g) sultanas mixed with lemon zest and caramelised orange rind
2 tablespoons apricot jam
Icing sugar (for decoration)

1. Pre-heat oven to 160 C/325 F/Gas 3. Lightly grease loaf tin.
2. Break eggs into bowl and mix them with sugar.
3. After sugar disolves measure in the remaining cake ingredients including cherries (jam and icing sugar leave for later!). Beat well until the mixture is smooth.
4. Turn into prepared tin.
5. Bake for about hour and 10 minutes or until cake is golden brown. A fine skewer inserted into the centre of the cake should come out clean.
6. Allow cake to cool for about 10 minutes then turn out and leave to cool.
7. In meantime heat jam. When boil spread over loaf.
8. Allow jam to cool. Then decorate cake with icing sugar.

10 komentarzy:

  1. O mniam - też bym zrobiła podwójną porcję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie napakowany bakaliami. pięknych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  3. Aieńko Tobie też wesołych Świąt! xx

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam, ale mnóstwo bakalii, cudny keksik.
    Radosnych, spokojnych, rodzinnych świąt życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Radosnych, zdrowych i rodzinnych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Hello from Canada, I too have a food blog...
    Love your recipes,very diffrent!...it will take some work to translate the measurements to oz/cups...

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję wszystkim za życzenia! Wam również życzę wesołych świąt i pysznego jajeczka :).

    OdpowiedzUsuń