Proste świderki z ciasta francuskiego będą doskonałym (i rozkosznie chrupiącym) dodatkiem do kremowych zup, np. do kremu paprykowo-pomidorowego z bazyliową śmietaną. 
Świderki też nadadzą się wieczór przy piwie :).
Przepis ze zdjęciami krok po kroku.
Jeżeli 
przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). 
Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w 
komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:
- Ciasto francuskie
 - mozzarella lub inny ser żółty (w plastrach lub wiórkach)
 - czarnuszka (można zamienić na sezam lub mak)
 - 1 jajko
 
Wykonanie:
1. Na połowie ciasta ułóż plastry sera i przykryj je drugą połową ciasta.
3. Każdy pasek zawiń na kształt świderka.
4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
5. Połóż na niej świderki i posmaruj je roztrzepanym jajkiem.
6. Posyp, np. czarnuszką (nigella seeds w UK).
7. Piecz w 200 stopniach z termoobiegiem. Gotowe świderki będą zarumienione.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz