Z przykrością zauważyłam, że dni stają się krótsze, więc powolutku żegnamy lato i świeże warzywa :(. 
Idealną zupą na początek września jest krem paprykowo-pomidorowy, który nastroi nas optymistycznie i jest pełen witamin i kolorów :).
Danie podałam z serowymi świderkami z czarnuszką.
Przepis ze zdjęciami krok po kroku.
Jeżeli 
przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). 
Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w 
komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:
- 3 czerwone papryki
 - 5 średnich pomidorów (mięsistych,np. limo albo makarena)
 - 4-5 ząbków czosnku
 - 1 marchewka
 - 1 pietruszka
 - kawałek selera
 - 2 liście laurowe
 - 4 ziarna ziela angielskiego
 - 2 litry bulionu (u nas bulionetki rozpuszczone w wodzie)
 - 200 ml kwaśnej śmietany
 - kilka listków świeżej bazylii
 - mozzarella w kuleczkach albo w kawałkach (taka w kawałkach lepiej się rozpuści)
 - sól
 - pieprz
 - łyżka oliwy
 - świderki serowe do podania
 
Wykonanie:
1. Blaszkę wyłóż folią aluminiową i połóż na niej posmarowane oliwą połowy papryki, pomidory i czosnek.
2. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. Warzywa mają się przypiec.
4. Zalej warzywa bulionem i gotuj je z zielem angielskim i liśćmi laurowymi, aż do miękkości.
6. Dodaj je do zupy.
8. Wyjmij z zupy liście laurowe i ziele angielskie.
9. Zmiksuj zupę.
10. Utrzyj świeżą bazylię, aby miała konsystencję papki, a następnie zmiksuj ją ze śmietaną.
11. Dopraw zupę solą i pieprzem.
12. Zupę podawaj na gorąco, z kilkoma kulkami mozzarelli, ozdobioną bazyliową śmietaną i z świderkiem serowym (przepis).
13. Zupę można posypać mięsistymi pomidorami (obranymi ze skórki) pokrojonymi w większą kostkę.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz