Lubimy wszelkie pulpety w naszym domu i przemycamy je nawet do zup, więc zamiast tradycyjnego makaronu podajemy do rosołu aromatyczne i bardzo smaczne pulpeciki serowo-mięsne. Zaskoczycie smakiem swoich bliskich.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 
Przepis na rosół znajdziesz TUTAJ. 
Składniki na pulpeciki serowo-mięsne:
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka, ugotowana
 - 100 gramów sera żółtego
 - 2 jajka
 - 2 łyżki mąki
 - 7 dag bułki tartej
 - 3 łyżki posiekanej zieleniny (koperek, natka)
 - gałka muszkatołowa, do smaku
 - pieprz, do smaku
 - sól, do smaku
 
Wykonanie:
1. Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach. 
2. Mięso zmiel albo bardzo drobno pokrój. 
3. Dodaj do sera mięso i pozostałe składniki. 
4. Dopraw i zagnieć masę. 
5. Formuj małe kulki.
6. Odlej 1,5 szklanki rosołu i wraz z 1,5 szklanki wrzącej wody wlej do niewielkiego garnka. Zacznij gotować płyn i gotuj w nim pulpeciki (kiedy wypłyną na wierzch gotować je jeszcze przez chwilę). Płyn można dosolić do smaku. 
7. Nakładaj gorące gałuszki na talerze i zalewaj je aromatycznym rosołem. 
Smacznego :)

świetny pomysł na dodatek do rosołu:) w końcu kto powiedział, że zawsze musi być makaron:)
OdpowiedzUsuńoryginalny pomysl, nigdy nie jadłam rosołu z takimi dodatkami:-)) pozdrawiam!:-)))
OdpowiedzUsuńJakiś czas temu zrobiłam rosół z takimi pulpecikami. Dzisiaj się naszukałam, żeby zrobić dokładnie taki sam.
OdpowiedzUsuńPycha! Dziękuję za przepis.
Pozdrawiam serdecznie!