Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
- Pół kg mięsa wieprzowego, np. łopatki
- 5 ogórków konserwowych
- 2 średnie cebule
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 1 czerwona świeża papryka
- pół papryczki chilli
- 2 łyżki ketchupu
- świeżo mielony pieprz
- sól
- olej
- 2 łyżki mąki
- łyżka suszonego majeranku
- 2 liście laurowe
- 4 ziarnka ziela angielskiego
1. Cebulę pokrój w średnią kostkę i zeszklij ją na oleju.
2. Mięso pokrój w kostkę i przypraw je solą i pieprzem.
3. Na osobnej patelni usmaż aż się zrumieni.
4. Pod koniec smażenia mięsa dodaj do niego cebulę.
5. Dodaj do mięsa mąkę, liście laurowe, ziele angielskie i paprykę w proszku. Podlej mięso wrzątkiem i duś na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
6. W międzyczasie (pod koniec gotowania) dodaj do sosu pokrojoną w paseczki świeżą paprykę i drobniutko pokrojoną chilli.
7. Kiedy mięso będzie zupełnie miękkie przypraw gulasz majerankiem, pieprzem i ketchupem. Wymieszaj i zagotuj sos.
8. Przed samym podaniem wymieszaj sos z ogórkami pokrojonymi w kostkę.
9. Podawaj z kaszą, ziemniakami, kopytkami, plackiem ziemniaczanym albo ryżem.
O tak, do placków idealny:D
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić :)
Usuńpyszny obiadek:) w sam raz na jesień:)
OdpowiedzUsuńRozgrzewa :)
Usuńja ostatnio mam zajawkę na gulasze. Ten wygląda super!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że się Tobie podoba :))
Usuńpyszny ..
OdpowiedzUsuńZnam i bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńTo jesteśmy dwie :)
UsuńSmaczniutko wygląda!:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :))
Usuńja już robiłam według tego przepisu i rewelacja,wreszcie umiem zrobic gulasz,dziękuję
OdpowiedzUsuńBardzo sie ciesze :)! Ogromne pozdrowienia :)
UsuńRobiłam wczoraj! Wyszedł pycha! Przesadziłam z ostra papryką, ale mimo to było super!
OdpowiedzUsuńOj ja lubię takie bardziej pikantne :) Pozdrawiam!
UsuńGulasz przepyszny, palce lizać!!!! Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńDziękujemy za komentarz :)
UsuńGulasz po cygańsku ugotowała Pani Daria Sokołowska :)
OdpowiedzUsuń[img]http://i62.tinypic.com/v45kdh.jpg[/img]