25 czerwca 2011

KIMCHI JIGAE 김치찌개 KOREAŃSKA ZUPA



Jestem ogromną fanką Korei Południowej. Moja miłość do tego kraju nie ogranicza się do kinematografii, zabytków czy muzyki. Coraz bardziej lubię koreańskie jedzenie.
Dwa dni temu zamówiłam potrzebne składniki i o to dziś na obiad miałam jedną z moich ulubionych zup.
Przepis dostałam od mojej korespondencyjnej koleżanki - Hui-Jung.
Głównym składnikiem tej zupy jest kimchi, czyli sfermentowana kapusta i papryczki chili. Czasami kimchi produkowane jest z innych sfermentowanych warzyw.
Pozostałe składniki są już dowolne. Kimchi podaje się z ryżem, ale Hui-Jung napisała mi, że ona lubi z makaronem (noodles).
Kimchi Jigae jest bardzo ostra. Mniam!

24 czerwca 2011

Co to jest: SYROP Z AGAWY?

W związku z różnymi chorobami, które przypałętały się do mnie w ciągu ostatnich kilku lat, mam dość ograniczoną dietę. Niestety powinnam unikać węglowodanów, co dla hobbisty-cukiernika jest niczym okrutna tortura. 
Od około roku w moim domu stałe miejsce znalazł sobie syrop z agawy. Dodaję go coraz częściej do wypieków i sprawdza się super!

ORZEŹWIAJĄCY KOKTAJL Z OWOCÓW LEŚNYCH


Latem często nie mam ochoty na jedzenie. Wolę przygotować owocowy koktajl, który nasyci i jednocześnie orzeźwi w czasie upałów. W doborze owoców, użytych do tego napoju, panuje rozkoszna dowolność.

FASOLKA SZPARAGOWA Z BUŁKĄ TARTĄ


Uwielbiam świeżą fasolkę szparagową. Ugotowana i podana z bułką tartą to smak lata. Siadałyśmy z mamą i bratem w kuchni przy wiaderku tych warzyw. Czyściliśmy je, rozmawialiśmy. Było spokojnie i domowo.
Z reguły jadam na obiad samą fasolkę, ale może być ona świetnym dodatkiem do obiadu.

Fasolka szparagowa jest bardzo zdrowa: łagodzi nerwy, zawiera bardzo dużo błonnika, witaminy C, kwasu foliowego. Około 150 gram fasolki zawiera tylko 40 kalorii.

19 czerwca 2011

RUMOWO - CZEKOLADOWE CUPCAKES PRZYRZĄDZONE Z PASJĄ!


Moja dzisiejsza propozycja przyrządzona była z pasją. Dosłownie i w przenośni. Cupcakes ozdobione są masą z owocem pasji. To jeden z moich ulubionych owoców. Jest przeokropnie kwaśny, ale w masach sprawdza się świetnie. Zastanawiałam się, jak opisać smak pasji, i jedyne co przychodzi mi do głowy, to połączenie pomarańczy z cytryną i brzoskwinią. 

13 czerwca 2011

Co to jest: SMOCZY OWOC (PITAJA)?



Prawda, że piękny owoc? W smaku troszeczkę, jak wodniste kiwi. Pitaja to, według mnie, najładniejszy owoc. Pokrojona na talerzu stanowi świetną dekorację stołu.

Właśnie się nią zajadam :)

To owoc wielu gatunków kaktusa. Pochodzi z Ameryki Środkowej i Meksyku - obecnie można go spotkać w wielu innych krajach. Pitaja kwitnie tylko w nocy, z tego powodu nazywana jest Królową Nocy lub Księżycowym Kwiatem.
100 gram miąższu zawiera 50 kcal


  • Tłuszcz - 0,61 g
  • Błonnik - 0,9 g
  • Fosfor - 36,1 mg
  • Karoten - 0,012 g
  • Białko - 0,229 g
  • Woda - 83,0 g
  • Wapń - 8,8 mg
  • Żelazo - 0,65 mg
  • Ryboflawina - 0,045 mg
  • Niacyna - 0,430 mg
  • Kwas askorbinowy - 9,0 mg

(dane za wikipedią)

PANINI Z MIELONYM MIĘSEM I WARZYWAMI


Miałam dziś prawdziwą ucztę. Uwielbiam te chrupiące bułeczki pełne pysznego nadzienia. Robi je się wyjątkowo prosto, a smak naprawdę jest interesujący. Do mięsa dodałam kmin rzymski. Jest to dość specyficzna w smaku przyprawa, więc jeśli jej nie lubicie to możecie ten składnik pominąć. Z podanych składników wyszło mi około 10 bułeczek (nie liczyłam, ale było ich sporo).

Przepis ze zdjęciami krok po kroku

12 czerwca 2011

TORT DLA ANTOSIA


Uwielbiam piec, ale Bóg poskąpił mi talentu do dekorowania. Z tego tortu jestem bardzo dumna. Piekłam go na urodziny małego Antosia. Mam nadzieję, że smakował chłopcu i Jego rodzinie. Włożyłam w to ciasto dużo serca. Przepraszam za słabą jakość zdjęć. Szkoda, że nie mogłam torta przekroić.

LETNIA PASTA DO CHLEBA


Moje ukochane niedzielne śniadanie. Smak mojego dzieciństwa. Nie ma nic lepszego od świeżego chleba, pasty i kawy zbożowej. Pycha! 

6 czerwca 2011

MOJA PANNA COTTA ZDOBYŁA WYRÓŻNIENIE W KONKURSIE EUROPA NA WIDELCU :)





Przyznanie nagród w konkursie "Europa na widelcu". 

Moja Kawowa Panna Cotta urzekła jurorów i zdobyłam wyróżnienie :). Impreza odbyła się we Wrocławiu :). Jestem dzisiaj bardzo zadowolona! Hurra!!!

*

4 czerwca 2011

VIENNESE WHIRLS (SZKOCKIE CIASTKA Z KREMEM)


Nazwa i wygląd tych ciasteczek kojarzą mi się z balami, walcem, muzyką Straussa...