27 maja 2010

Murzynek z masą czekoladową



Dedykuję Gosi K. :) Największej fance tego ciasta.
Ten przepis również zamieściłam kilka lat temu na forum gazety wyborczej.
To ciasto naprawdę zawsze się udaje i przecudnie wyrasta. To pierwsze ciasto, jakie nauczyłam się piec.

Przepis na dużą tortownicę

Składniki
  • 3 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka oleju
  • 3 łyżki kakao (chodzi o prawdziwe - gorzkie kakao)
  • pół słoika dżemu (ja daje truskawkowy nisko-słodzony)
  • 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 szklanka mleka
  • 2 płaskie łyżeczki sody

Wykonanie

1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. 

2. Wszystkie składniki łączymy za pomocą miksera, tak aby nie było grudek. 
4. Przekładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy.
5. Można do ciasta dodać pokrojone orzechy włoskie, bakalie (jeśli będziesz to robić, to pamiętaj, żeby obtoczyć bakalie w mące. Nie opadną wtedy na dno ciasta, tylko będą równomiernie rozłożone. ).
6. Ciasto piecze się bardzo szybko. Około 40 minut. Gotowe będzie odstawać od brzegów formy. Można też sprawdzić patyczkiem czy upieczone jest w środku.
7. Przestudzone ciasto przekrój na pół. 

8. Przełóż dowolną masą czekoladową. Przyznaję, że bardzo lubię kupne masy. Wystarczy zimne mleko i niesolone masło. 
9. Jeśli chcemy sami zrobić masę wystarczy: śmietana kremówka (około 200 ml) i czekolada (150 gram, ale może być więcej), jeśli mamy czekoladę gorzką, to dobrze byłoby dodać do smaku trochę cukru pudru). Zagotowujemy w dość dużym rondlu wodę. Na nim kładziemy miskę żaroodporną. Łamiemy czekoladę. Dodajemy kremówkę i cukier. Miksujemy lub mieszamy aż do rozpuszczenia czekolady. Gotowa masa będzie puszysta. Jeśli widzimy, że masa jest zbyt rzadka, to można dodać 1/3 kostki miękkiego masła. 
10. Rozsmarowujemy masę na cieście. Przykrywamy drugą częścią. 
11. Wierzch można ozdobić cukrem pudrem lub polewą czekoladową. 

Smacznego!

Ciasto piaskowe z truskawkami, Koktajl czekoladowo - truskawkowy






Kilka lat temu dodałam kilka przepisów na forum gazety.pl. Postanowiłam wkleić je też na mojego bloga. Będzie wszystko w jednym miejscu :). 

Truskawek czas :). 

o to moje propozycje

1. Koktajl czekoladowo-truskawkowy

  • ok. 1 kg. truskawek
  • 2 banany
  • tabliczka czekolady mlecznej 
  • litr mleka
  • cukier puder (do smaku)


Wszystkie składniki (oprócz czekolady) miksujemy ze sobą w dość dużym
naczyniu, ponieważ ilość koktajlu będzie imponująca. 
Czekoladę tarkujemy na grubych oczkach tarki. Do zmiksowanego napoju dodajemy
startą czekoladę i całość mieszamy.
Koktajl należy schłodzić przed podaniem.
Idealny na upały . 


2. Ciasto piaskowe z truskawkami

Zaznaczam od razu, że to przepis pani Grażyny Toruńczyk. Zdjęcie już moje :D. Ciasto jest przepyszne! Sezon na truskawki powoli się zaczyna, więc czas przypomnieć sobie najlepsze przepisy na przetworzenie tych pysznych owoców. 

Składniki:

  • Około 70 dag truskawek (oczyszczonych, umytych i bez szypułek)
  • - 4 jaja
  • - Szklanka cukru (ja ostatnio daje tylko cukier drobny)
  • - Szklanka mąki pszennej
  • - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • - Szklanka mąki ziemniaczanej
  • - kostka masła (roztopionego)
  • - margaryna i bułka tarta do natłuszczenia formy
  • - śmietan fix (opcjonalnie)
  • - aromat do ciast (opcjonalnie)


Wykonanie:

1. Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni Celsjusza. 
2. Jaja ucieramy z cukrem, aż masa stanie się leciutka i biała. 
3. Do masy stopniowo dodajemy (miksując) oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia. 
4. Można do ciasta dodać odrobinę zapachu (np. esencja waniliowa)
5. Na końcu wlewamy stopniowo ostudzone i roztopione masło. Miksujemy dalej. 
6. Oczyszczone truskawki posypujemy śmietan fixem (co podobno zapobiega puszczaniu przez nie soku. Robiąc powyższe zdjęcie śmietan fix nie był jeszcze znany ;) i jak widać truskawki troszkę rozmiękły podczas pieczenia). 
7. Ciasto przelewamy do przygotowanej wcześniej formy i układamy na nim truskawki. 
8. Pieczemy około 45 minut lub do czasu, aż ciasto będzie odchodzić od blachy. 
9. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. 


Smacznego!




26 maja 2010

Dla mojej mamusi!!!




Dla mojego skarbeńka z okazji Twojego święta!

Kocham bardzo

23 maja 2010

Koreańskie drożdżowe naleśniki z syropem orzechowym.



Dziś serwujemy na deser HODDEOKi, czyli koreańskie naleśniki. W wersji oryginalnej kuszą one swoim nadzieniem orzechowo-cynamonowym. Można zmienić przepis i zrobić placki z nutellą, z nadzieniem mięsnym, serowym (radziłabym wtedy zmniejszyć ilość cukru w cieście).

21 maja 2010

Miłosny afrodyzjak - herbatka różana

Jako, że mam wodę różaną, to eksperymentuję.
O to cudowny przepis - Perski afrodyzjak - herbata miłosna .
Smakuje wybornie!

Składniki:

dla 4 osób

4 szklanki wody
2 strączki stłuczonego kardamonu (ja nie miałam, więc dałam kardamon w proszku. Nie wiem też - jaką objętość mają owe strączki, więc dawałam przyprawę "na oko")
pół szklanki wody różanej (mniam mniam mniam )
2 łyżki stołowe cukru
pół łyżeczki szafranu

Wykonanie:

Do garnka dodajemy wszystkie składniki. Stawiamy na ogień i mieszamy aż rozpuści się cukier.
Jak woda zacznie się gotować, zmniejszamy gaz ( na najmniejszy) , przykrywamy przykrywką i gotujemy około 15 minut.
W przepisie jest, że przed podaniem należy wyjąć te strąki kardamonu, no ale ja nie miałam.
Podawać w tych małych uroczych szklaneczkach do herbaty . Można dodać więcej cukru...co moim zdaniem nie jest konieczne.
Dziś w Liverpool 30 stopni Celsjusza, więc herbatka już się mrozi :).

Smacznego kochani!


17 maja 2010

Nadchodzą truskawki! Biszkopt z masą śmietanową.



Biszkopt kakaowy. Słodkie truskawki. Czekolada. Bita śmietana. Nie trzeba nic więcej łasuchowi do szczęścia.



10 maja 2010

Pudding szafranowy, czyli Sholeh zard



Miałam wczoraj ochotę na domowy deser. W każdej ze swoich książek kucharskich mam zaznaczone przepisy, których nie przyrządzałam, ale wyglądają zachęcająco. Nr 1 miał pudding szafranowy. Wykonanie jego jest bardzo proste. Smak zaciekawił moje podniebienie. 

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 6 szklanek wody
  • Pół łyżeczki soli
  • 2 szklanki cukru
  • Pół szklanki niesolonego masła
  • Pół szklanki niesolonych migdałów 
  • Pół łyżeczki szafranu
  • 1 łyżeczka kardamonu (zmielonego)
  • Pół szklanki wody różanej


Wykonanie:

1. Opłucz ryż.
2. Ryż gotujemy z 4 szklankami wody. Doprowadzamy wodę do wrzenia. Następnie przykrywamy garnek i gotujemy na małym/średnim ogniu jeszcze przez około 40 minut. Ryż musi być miękki.
3. Po 40 minutach dodajemy 2 szklanki wody i cukier. Gotujemy przez około 25 minut od czasu do czasu mieszając. Nie wolno mieszać za często. 
4. Szafran rozcieramy z odrobiną cukru. Dodajemy do niego 2 łyżki stołowe gorącej wody. Mieszamy. 
5. Do garnka z ryżem dodajemy masło, migdały (mogą być posiekane), wodę szafranową, wodę różaną i kardamon. Mieszamy składniki do ich połączenia. Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut. Po tym czasie ściągamy pokrywkę. Gotujemy przez następne 20 minut, albo do czasu, jak masa zacznie przypominać budyń. 
6. Po ugotowaniu przekładamy do małych naczyń. Ten przepis jest na około 8 porcji. 
7. Dekorujemy pistacjami, wiórkami kokosowymi, cynamonem, itp.
8. Ostudzony deser wkładamy na parę godzin do lodówki. 

                                                                        Smacznego