Kilka lat temu dodałam kilka przepisów na forum gazety.pl. Postanowiłam wkleić je też na mojego bloga. Będzie wszystko w jednym miejscu :). 
Truskawek czas :). 
o to moje propozycje
1. Koktajl czekoladowo-truskawkowy
- ok. 1 kg. truskawek
 - 2 banany
 - tabliczka czekolady mlecznej
 - litr mleka
 - cukier puder (do smaku)
 
Wszystkie składniki (oprócz czekolady) miksujemy ze sobą w dość dużym
naczyniu, ponieważ ilość koktajlu będzie imponująca.
Czekoladę tarkujemy na grubych oczkach tarki. Do zmiksowanego napoju dodajemy
startą czekoladę i całość mieszamy.
Koktajl należy schłodzić przed podaniem.
Idealny na upały .
naczyniu, ponieważ ilość koktajlu będzie imponująca.
Czekoladę tarkujemy na grubych oczkach tarki. Do zmiksowanego napoju dodajemy
startą czekoladę i całość mieszamy.
Koktajl należy schłodzić przed podaniem.
Idealny na upały .
2. Ciasto piaskowe z truskawkami
Zaznaczam od razu, że to przepis pani Grażyny Toruńczyk. Zdjęcie już moje :D. Ciasto jest przepyszne! Sezon na truskawki powoli się zaczyna, więc czas przypomnieć sobie najlepsze przepisy na przetworzenie tych pysznych owoców. 
Składniki:
- Około 70 dag truskawek (oczyszczonych, umytych i bez szypułek)
 - - 4 jaja
 - - Szklanka cukru (ja ostatnio daje tylko cukier drobny)
 - - Szklanka mąki pszennej
 - - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - - Szklanka mąki ziemniaczanej
 - - kostka masła (roztopionego)
 - - margaryna i bułka tarta do natłuszczenia formy
 - - śmietan fix (opcjonalnie)
 - - aromat do ciast (opcjonalnie)
 
Wykonanie:
1. Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni Celsjusza. 
2. Jaja ucieramy z cukrem, aż masa stanie się leciutka i biała. 
3. Do masy stopniowo dodajemy (miksując) oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia. 
4. Można do ciasta dodać odrobinę zapachu (np. esencja waniliowa)
5. Na końcu wlewamy stopniowo ostudzone i roztopione masło. Miksujemy dalej. 
6. Oczyszczone truskawki posypujemy śmietan fixem (co podobno zapobiega puszczaniu przez nie soku. Robiąc powyższe zdjęcie śmietan fix nie był jeszcze znany ;) i jak widać truskawki troszkę rozmiękły podczas pieczenia). 
7. Ciasto przelewamy do przygotowanej wcześniej formy i układamy na nim truskawki. 
8. Pieczemy około 45 minut lub do czasu, aż ciasto będzie odchodzić od blachy. 
9. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. 
Smacznego!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz