tag:blogger.com,1999:blog-4063527544873746762.post5398363965050960131..comments2024-03-11T21:13:30.859+01:00Comments on Przepisy Aleksandry: UWAGA! UWAGA! KONKURS!Aleksandra Rybinskahttp://www.blogger.com/profile/04257068535070758651noreply@blogger.comBlogger12125tag:blogger.com,1999:blog-4063527544873746762.post-5930951462350998502014-04-27T12:36:12.561+02:002014-04-27T12:36:12.561+02:00Mi brakuje przepisów na ciasta ekspresowe najlepie...Mi brakuje przepisów na ciasta ekspresowe najlepiej z prodiża (bo niestety nie mam piekarnika...) Dlaczego takie ? Ponieważ często mam gości w stylu "będę u Ciebie za godzinę" i chciałabym podać jakieś szybkie domowe ciasto do kawy :)karkrówkahttps://www.blogger.com/profile/03589620563868578428noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4063527544873746762.post-54993105445763829702012-05-01T11:38:10.555+02:002012-05-01T11:38:10.555+02:00dodałam tutaj dokładny przepis na sucharkowy place...dodałam tutaj dokładny przepis na sucharkowy placek, ale nie pojawił się tutaj :(asik20https://www.blogger.com/profile/09711363936496743373noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4063527544873746762.post-60662224578163128502012-04-30T09:02:01.511+02:002012-04-30T09:02:01.511+02:00Dokładny przepis :) chciałam go dodać wczoraj ale ...Dokładny przepis :) chciałam go dodać wczoraj ale internet mi nie działał :(<br /><br />1 opakowanie sucharków pognieść i wymieszać z co najmniej 300 g Nutelli. Włożyć do blaszki u ugnieść. Odstawić na 30 minut do lodówki.<br />½ litra kremówki ubić z ½ szklanki cukru pudru. 2 opakowania serków mascarpone rozmieszać mikserem. 2 łyżki żelatyny rozmieszać w odrobinie gorącej wody, ostudzić. Wszystko razem wymieszać i nałożyć na sucharkowy spód.<br />2 galaretki wiśniowe ugotować w wiśniowym soku (w 800 ml soku). Na masę z mascarpone wyłożyć wiśnie z soku a gdy galaretka zacznie tężeć nałożyć ją na masę z mascarpone i wiśnie. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Smacznego!asik20https://www.blogger.com/profile/09711363936496743373noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4063527544873746762.post-70590051101903447862012-04-28T08:47:31.378+02:002012-04-28T08:47:31.378+02:00Sernikobrownie z truskawkami
moje zdjęcie: http://...Sernikobrownie z truskawkami<br />moje zdjęcie: http://uwielbiamgotowac.blogspot.com/2011/06/sernikobrownie-z-truskawkami.html<br />Nieziemskie w smaku, wilgotne, ciasto czekoladowe z serową warstwą, słodycz przełamuje kwaskowatość truskawek:) Miałam spore obawy przed podjęciem decyzji o upieczeniu Sernikobrownie, gdyż jak powszechnie wiadomo brownie należy do ciężkich, zakalcowatych ciast. Teoretycznie nie może się nie udać, ponieważ spód jest wilgotny, pieczony bez dodatku proszku do pieczenia i mocno czekoladowy. Najlepiej smakuje dobrze schłodzone, prosto z lodówki. Zarówno ja, jak i cała rodzinka była wprost zachwycona tym ciastem!:)<br /><br />Składniki na formę 20x30 cm:<br /> 200 g gorzkiej czekolady<br /> 200 g masła<br /> 300 g cukru pudru<br /> 5 jajek<br /> 100 g mąki<br /> 500 g sera kremowego lub twarogu półtłustego (jak na sernik)<br /> cukier waniliowy lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii<br /> 200 g truskawek<br /><br />Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Masło i 200 g cukru pudru zmiksować na gładką masę. Następnie dodać 3 jajka - wbijając po jednym i dobrze miksując przed dodaniem kolejnego. Wlać roztopioną czekoladę, dalej miksować. Następnie dodać mąkę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej 3/4 masy czekoladowej.<br />W drugiej misce utrzeć ser, resztę cukru, jajka i cukier waniliowy. Masa powinna mieć gładką konsystencję. Następnie wylać masę serową na masę czekoladową. Na wierzch wyłożyć resztę masy czekoladowej - wykładałam ją łyżką robiąc czekoladowe kleksy. Na końcu ułożyć przebrane owoce.<br />Piec w temperaturze 170ºC przez około 45 - 60 minut (wystarczy 45 min). Studzić w ciepłym, ale otwartym piekarniku.<br /><br />Smacznego! :)<br /><br />imietelska@gmail.com<br />na FB: ilka_86<br /><br />pozdrawiam serdecznie i miłego dłuuugiego weekendu życzę Tobie i Twojej rodzinie :)ilka_86https://www.blogger.com/profile/02532746051164569678noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4063527544873746762.post-66399815998495214062012-04-28T08:46:52.980+02:002012-04-28T08:46:52.980+02:00Po pierwsze chciałabym bardzo pogratulować wspania...Po pierwsze chciałabym bardzo pogratulować wspaniałego bloga i tak licznego grona fanów:) Sama się do nich zaliczam już od dawna:) I podobnie jak Tobie, mnie też niedawno pokazało się na FB "500". <br />A co do ciasta, jakie chciałabym, aby się tutaj pojawiło, a sama przygotowałam i bardzo nam smakowało to: <br /><br />Stracciatella z truskawkami <br />zdjęcie mojego ciasta: http://uwielbiamgotowac.blogspot.com/2011/06/stracciatella-z-truskawkami.html<br />Pyszne, bardzo efektowne ciasto wypełnione śmietanowo-serowym kremem z kawałkami czekolady oraz całymi truskawkami, które ślicznie wyglądają w przekroju:)<br /><br />Biszkopt:<br /> 6 jajek<br /> ¾ szklanki mąki pszennej<br /> ¾ szklanki mąki ziemniaczanej<br /> 1 szklanka cukru<br /> 2 łyżki wody<br /> 2 łyżeczki proszku do pieczenia<br /><br />Krem:<br /> 500 g sera mascarpone<br /> 250 g twarogu 3-krotnie zmielonego z wiaderka lub twarożku śmietankowego<br /> 1 opakowanie cukru waniliowego<br /> 80 g cukru<br /> 4 łyżki soku pomarańczowego<br /> 300 g słodkiej śmietany 30%<br /><br />Dodatkowo:<br /> 2 czekolady gorzkie + trochę do posypania<br /> około 1 ½ kg truskawek<br /> 200- 300g słodkiej śmietany 30%<br /><br /><br />Dwie czekolady pokroić na małe kawałeczki.<br />Biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Dodać wodę. Na końcu dodać kawałki z jednej czekolady. Delikatnie wymieszać. Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku 20-25 min. w temperaturze 200 °C. Biszkopt po upieczeniu ostudzić i przeciąć na pół.<br />Nadzienie: Truskawki oczyścić, umyć i osuszyć. Mascarpone, twaróg, cukier, cukier waniliowy i sok pomarańczowy wymieszać mikserem, aż cukier się rozpuści. Na końcu dodać kawałki drugiej czekolady. Osobno ubić 300 g śmietany i dodać do sera. Delikatnie wymieszać.<br />Dolny spód ciasta włożyć do formy. Wyłożyć 1/3 kremu. Na kremie ułożyć truskawki rządkami (Można ułożyć truskawki jak ja, czyli jedna truskawka szpicem do góry, druga szpicem do dołu lub wszystkie szpicami do góry).<br />Na truskawki wyłożyć resztę kremu. Przykryć drugą połową ciasta.<br />300 g śmietany ubić i wyłożyć na cieście. Udekorować plasterkami truskawek<br />i pokrojoną czekoladą.ilka_86https://www.blogger.com/profile/02532746051164569678noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4063527544873746762.post-69230255405569672972012-04-27T19:37:52.190+02:002012-04-27T19:37:52.190+02:00Mnie brakuje zwykłego drożdżowego ciasta, z owocam...Mnie brakuje zwykłego drożdżowego ciasta, z owocami sezonowymi (truskawki, jagody, maliny, porzeczki, agrest...albo wszystko razem? ;)). Sama takiego jeszcze nie robiłam (boję się zakalca), więc nie podam przepisu, ale uwielbiam je w wykonaniu mojej babci - mistrzyni ciast drożdżowych.<br /><br />Dlaczego akurat to jest takie niezwykłe? Może dlatego, że łączy ciasto drożdżowe (mój ulubiony rodzaj ciasta, puszyste, lekkie i rozpływające się, a do tego całkiem zdrowe, jeśli porównać na przykład z kruchym. I kojarzy się z dzieciństwem i latem) z owocami sezonowymi. Może dlatego są wyjątkowe, bo tak człowiek nie umie się nimi nacieszyć - są w końcu tylko w sezonie, a te sprowadzane - wiadomo - cóż się może równać z naszymi, polskimi? To połączenie sprawia, ze potrafię zjeść nawet dwa kawałki, a sama nie lubię słodyczy. A tym bardziej ciast :)<br /><br />Pozdrawiam,<br />mollisia<br /><br />(mollisia@gazeta.pl)<br />FB polubione jako Walka w Kuchnimollisiahttp://dukanie.blox.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4063527544873746762.post-87049478789348984992012-04-23T21:13:32.837+02:002012-04-23T21:13:32.837+02:00Dla mnie brakuje ciasta rumowego. Ciasto zachwyca ...Dla mnie brakuje ciasta rumowego. Ciasto zachwyca swą delikatną i puszystą masą rumową na mięciutkim biszkopcie, a jego smak dopełnia cytrynowy lukier.Prawdziwa rozkosz dla podniebienia.<br />Oto przepis:<br />Biszkopt (twój ulubiony)<br /><br />Masa:<br />2 jajka<br />4 łyżki cukru<br />2 masła<br />1/2 szkl rumu<br />1 łyżka kakao<br /><br />Dodatkowo:<br />trochę rumu do namoczenia herbatników<br />herbatniki<br />szklanka cukru pudru<br />sok z cytryny<br /><br />Jajka i cukier ubić na parze, na puszystą masę (ok. 20minut).Masło utrzeć na puch i połączyć z masą jajeczną, powoli dolewać rum, dodać kakao.<br />Biszkopt nasączyć sokiem, posmarować masą. Herbatniki moczyć w rumie i kłaść na masę. Z cukru pudru i odrobiny soku z cytryny zrobić lukier,polać ciasto.preceliahttp://wyspasmaku.blox.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4063527544873746762.post-26779161081535702442012-04-23T15:58:58.441+02:002012-04-23T15:58:58.441+02:00Mi brakuje przepisu na sucharkowy placek! :) Dokła...Mi brakuje przepisu na sucharkowy placek! :) Dokładny przepis mam na kartce, który mam u teściowej, ale podam teraz mniej więcej z czego się on składa :)<br /><br />Spód ciasta robimy z pogniecionych sucharków i nutelli :) Wkładamy go do blaszki i "uklepujemy" :) Na to kładziemy ubitą śmietanę kremówkę połączoną z serkiem mascarpone i żelatyną rozpuszczoną w odrobinie wody :) Na górę tego magicznego kremu wylewamy galaretkę wiśniową zrobioną na soku wiśniowym i wydrylowane wiśnie! :)<br /><br />Placek jest wyśmienity, rzadko spotyka się go w domach :) przynajmniej u mnie i moich znajomych! :)<br />A spód sucharki z nutellą jest niesamowity! :)<br /><br />pozdrawiam :)<br /><br />Joasiaasik20https://www.blogger.com/profile/09711363936496743373noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4063527544873746762.post-77818250607814490402012-04-23T11:00:00.249+02:002012-04-23T11:00:00.249+02:00A mnie brakuje przepisu na deser w postaci ciasta ...A mnie brakuje przepisu na deser w postaci ciasta Tiramisu! Dlaczego właśnie to ciasto jest takie wyjątkowe? Bo uwielbiają je wszyscy, Ci duzi i ci mali. Bo jest kremowe i mega kawowe. Bo można przygotować je w wersji dla dzieci i dla dorosłych. Bo nie ma żadnych wad, poza jedną...bardzo szybko znika z talerza.<br />Blog polubiony na FB jako Aleksandra Kocjan-Dziatłowicz<br />Przepis na tiramisu (w dwóch wersjach)<br /><br />Wersja z żółtkami<br />Składniki:<br /><br />2 duże opakowania podłużnych biszkoptów (np. Lajkonik)<br />500 g serka mascarpone<br />4 żółtka<br />250 ml naparu mocnej kawy (może być rozpuszczalna)<br />50 ml likieru amaretto (lub 1 łyżeczka aromatu rumowego)<br />3 łyżki cukru pudru<br />3 łyżki gorzkiego kakao<br />wiórki gorzkiej czekolady (opcjonalnie)<br /><br /><br />Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy po łyżce serka mascarpone cały czas ubijając. Blaszkę wykładamy częścią biszkoptów. Do kawy dolewamy likier (lub olejek) i nasączamy nią biszkopty. Wykładamy 1/2 masy z mascarpone i żółtek. Posypujemy obficie gorzkim kakao. Na masie układamy kolejną porcję biszkoptów, nasączamy je kawą i wykładamy masę. Posypujemy kakao. Na wierzchu układamy ostatnią porcję biszkoptów i nasączamy je pozostałą kawą. Posypujemy obficie kakao lub startymi wiórkami czekolady. Schładzamy w lodówce przez 2-3 godziny. Smacznego!<br /><br /><br />Wersja ze śmietaną kremówką<br />Składniki:<br />2 duże opakowania podłużnych biszkoptów (np. Lajkonik)<br />500 g serka mascarpone<br />250 ml śmietany kremówki (30 %)<br />250 ml naparu mocnej kawy (może być rozpuszczalna)<br />50 ml likieru amaretto (lub 1 łyżeczka aromatu rumowego)<br />3 łyżki cukru pudru<br />3 łyżki gorzkiego kakao<br />wiórki gorzkiej czekolady (opcjonalnie)<br /><br />Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Dodajemy po łyżce serka mascarpone cały czas ubijając. Blaszkę wykładamy częścią biszkoptów. Do kawy dolewamy likier (lub olejek) i nasączamy nią biszkopty. Wykładamy 1/2 masy z mascarpone i śmietany. Posypujemy obficie gorzkim kakao. Na masie układamy kolejną porcję biszkoptów, nasączamy je kawą i wykładamy masę. Posypujemy kakao. Na wierzchu układamy ostatnią porcję biszkoptów i nasączamy je pozostałą kawą. Posypujemy obficie kakao lub startymi wiórkami czekolady. Schładzamy w lodówce przez 2-3 godziny. Smacznego!Olahttps://www.blogger.com/profile/15868390681668152976noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4063527544873746762.post-78282116356059484862012-04-22T09:08:18.716+02:002012-04-22T09:08:18.716+02:00A mi brakuje większej ilości muffinek:), jestem ic...A mi brakuje większej ilości muffinek:), jestem ich maniaczką:). Brakuje mi muffinek z bananem i krówką.<br />Muffinki są proste do zrobienia, a co najważniejsze robi się je szybko:).<br /><br />Polubione na fb jako Monika TeresaMoniahttps://www.blogger.com/profile/07166193799271278458noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4063527544873746762.post-36912574424391202082012-04-22T09:08:09.026+02:002012-04-22T09:08:09.026+02:00A mi brakuje większej ilości muffinek:), jestem ic...A mi brakuje większej ilości muffinek:), jestem ich maniaczką:). Brakuje mi muffinek z bananem i krówką.<br />Muffinki są proste do zrobienia, a co najważniejsze robi się je szybko:).<br /><br />Polubione na fb jako Monika TeresaMoniahttps://www.blogger.com/profile/07166193799271278458noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4063527544873746762.post-61634194313912329252012-04-21T23:37:11.894+02:002012-04-21T23:37:11.894+02:00Gratuluję na wstępie.
Mnie brakuje przepisu na 3-...Gratuluję na wstępie. <br />Mnie brakuje przepisu na 3-bita :) To ciasto proste, wykona je każdy początkujący, ale zaskoczy też smakiem tych na poziomie zaawansowanym. Sama wykonałam to ciasto jako miłośniczka tego batonika, dopiero zaczynając przygodę z ciastami. Do dziś jest to ulubione ciasto mojego Pawła, a cała rodzina się nim zachwyca za każdym razem. Polecam do wypróbowania:)Dusiahttps://www.blogger.com/profile/07738810677507536331noreply@blogger.com