Dzisiaj mam dla Was ciekawy przepis na czekoladowe ciasto z pomidorami. Ciasto jest delikatne i wilgotne.Można je podawać posypane tylko cukrem pudrem albo przełożyć dżemem albo kremem. Można eksperymentować.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:
- 2 jajka
- 150 g brązowego cukru ( może być też zwykły)
- 160 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 50 g oleju
- 20 g ciemnego kakao
- 170 g pomidorów sparzonych
Wykonanie:
1. Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia, sodką i kakao.
2. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skóry, powycinaj twarde części i zmiksuj.
3. Jajka z cukrem ubij mikserem na puszystą masę.
4. Do masy jajecznej cienkim strumieniem wlewaj olej, cały czas miksuj.
5. Dodawaj po trochu mąkę z proszkiem do pieczenia i sodką i kakao, miksuj na najmniejszych obrotach miksera.
6. Na końcu wmiksuj mus pomidorowy.
7. Ciasto przełóż do keksówki wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką, kaszą manną lub bułka tartą.
8. Ciasto włóż do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika i piecz ok. 40 minut.
Po upieczeniu posyp wierzch cukrem pudrem. Smacznego!
A my czekamy na Wasze opinie na temat tego ciasta ;)))
NA pomidorach? Nigdy takiego nie jadłam! Jestem bardzo ciekawa smaku! :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
oryginalnie:)
OdpowiedzUsuńJadłam już kiedyś ciasto z pomidorów (ale nie czekoladowe) i było zaskakująco smaczne :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com