Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na bardzo smaczny tort SPARTAK. Niewiele ciast mi smakuje, bo nie przepadam za słodyczami, a ten tort jednak trafił w mój gust. Jest słodki, ale lekki , a masa delikatna. Polecam na wszelkiego rodzaju przyjęcia,spotkania towarzyskie, a ze względu na jego dość efektowny wygląd zabłyśniecie jako gospodarze tych przyjęć.
Przepis ze zdjęciami krok po kroku.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki na ciasto:
(do odmierzania używałam brązowego kubka 250ml z duralexu, z uchem)
- 1 jajko
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki masła miękkiego
- 1/3 szklanki mleka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 szklanki mąki
- 1,5 łyżki kakao
Składniki na krem:
- 230 gramów miękkiego masła
- 1 i 1/3 szklanki skondensowanego słodzonego mleka
- 230 gramów serka typu Philadelphia
- 3/4 szklanki kremówki 36%
- 1 1/2 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
Wykonanie ciasta:
1. Przesiej do miski mąkę i kakao.
2. Utrzyj do białości jajko razem z cukrem.
3. Do masy jajecznej dodaj masło, mleko i sodę i dalej ubijaj.
4. Całą uzyskaną masę podgrzewaj w kąpieli wodnej przez kilka minut.
5. Ściągnij masę z kąpieli wodnej i od razu dodaj mąkę z kakao.
6. Dokładnie wymieszaj mąkę z powstała masą .
Masa na początku będzie dość rzadka, dlatego należy ją pozostawić na około pół godziny, bo po tym czasie powinno zgęstnieć.
7. Przygotuj 6 kawałków papieru do pieczenia - ok. 40 x 40 cm
8. Nabieraj ciasto łyżką (łyżka z górką), połóż na papierze, posyp mąką i rozwałkuj, kierując wałek od środka placka na zewnątrz, we wszystkich kierunkach na grubość ok. 2- mm. W razie potrzeby podsypuj delikatnie mąką.
Następnie przyłóż talerz lub pokrywkę o średnicy 23 cm. Odcięte boki odsuń od ciasta i też upiecz razem z tym ciastem, bo pokruszone posłużą Tobie do posypania tortu.
9. Z tej porcji ciasta wyszło mi 7 takich okrągłych placuszków, ale zużyłam do tortu 6. Jeden pokruszyłam na posypkę, gdyż nie miałam za dużo skrawków.
10. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez ok. 7 min.
11. Placki należy wystudzić. Ja upiekłam dzień wcześniej.
Wykonanie kremu:
1. Do miski włóż miękkie masło i wlej do niego skondensowane mleko. Utrzyj na jednolitą masę.
Pamiętaj masło musi być bardzo miękkie, żeby długo nie ucierać.
2. Do utartego masła z mlekiem dodawaj powoli, po łyżeczce serka. Delikatnie ucieraj.
3. Do osobnego naczynia wlej schłodzoną śmietankę ( u mnie 36 %) i ubijaj. Pod koniec ubijania dodaj 1 i 1/2 łyżki cukru pudru i 1 śmietan - fix.
4. Dobrze ubitą śmietanę dodaj do masy, ale najpierw dodaj 1 łyżkę, delikatnie wymieszaj, a potem dodaj resztę śmietany.
5. Na placek wyłóż 2 łyżki masy i rozsmaruj. Na masę połóż drugi placek, znów masą i tak do wyczerpania placków. Pozostałą masę wyłóż na wierzch ostatniego placka i na boki.
6. Posyp wierzch i boki tortu pokruszonymi bądź zmielonymi skrawkami ciasta.
7. Ciasto delikatnie okryj folią spożywczą, pozostaw na godzinę w temperaturze pokojowej, a następnie na noc do lodówki.
Smacznego :)
chyba receptura jest niepełna:
OdpowiedzUsuńod początku idąc:
1 jajko
1 szklanka (????)
Przepis ciekawy, upiekłabym :)
Poprawione :) Dziekujemy za zwrocenie uwagi!
UsuńTe wszystkie warstwy faktycznie wyglądają bardzo efektownie :)
OdpowiedzUsuńWow wygląda cudnie *.* A czekoladowo serowy brzmi idealnie :)
OdpowiedzUsuńChciałabym zrobić to ciasto z większą ilością masy serowej, czy nie będzie się rozjeżdżać przy krojeniu? Myślałam żeby podwoić ilość masy albo wykonać ją z przepisu na sernik gotowany. Jak Pani myśli,co będzie lepsze? Ciasto wygląda wspaniale i mam wielką chętkę!
OdpowiedzUsuńNie mam pojęcia czy większa ilość masy może okazać się kłopotliwa, bo nigdy tak nie robiłyśmy. Jeżeli zdecyduje się Pani na eksperyment, to proszę dać znać czy się powiódł :)
UsuńCiasto pyszne 😊 polecam !!!
OdpowiedzUsuńCiasto pycha, gorąco polecam !!!�� Wesołych Świąt
OdpowiedzUsuń